Koronavírus: egyre több a fiatal beteg a kórházakban

Az új típusú koronavírus brit mutációja súlyosabb megbetegedést okoz, a kórházba kerülők átlagéletkora pedig körülbelül 5 évvel csökkent - hívta fel a figyelmet Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

A brit koronavírus -mutáns egy veszélyesebb variáns, ezért most különösen nagy szerep jut a védekezésnek. Az elkövetkező néhány hétben mindenkinek nagyon kellene vigyáznia magára - emelte ki Szlávik János.

Súlyosabb megbetegedést okoz

A szakemberek megállapították, hogy a brit mutáns esetén erőteljesebben jelentkezik a láz, a köhögés, a fejfájás és az ízületi fájdalom is. Ez azt jelenti az infektológus szerint, hogy a mutánsoknál változik a "klinikai kép”. Az új típusú koronavírus brit variánsa esetében ráadásul a halálozás aránya is nőtt.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet,
A kórházba kerülők átlagéletkora pedig körülbelül 5 évvel csökkent. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Mennyien immunisak itthon?

Koronavírus: nehezebb kimutatni ezt az új mutánst - kattintson!

A szakember kiemelte, hogy a beoltottakat és a betegségen átesetteket együtt kell vizsgálni ahhoz, hogy megállapítsák a COVID-19 ellen immunisak csoportját. A fertőzésen átesettek hivatalos számát azonban körülbelül hat-hétszeres szorzóval kell vizsgálni, hiszen ennyien lehetnek, akik nem is tudják, hogy korábban elkapták a betegséget. "Azonban a koronavírusra jellemző, hogy újra lehet fertőződni, tehát nem tudjuk pontosan, mit jelent, ha valaki átesett rajta, hogy az mennyi ideig véd, és melyek azok a mutatók, amelyek bizonyítják, hogy ők védettek vagy nem védettek a fertőzéssel szemben" - hangsúlyozta Szlávik János.

Koronavírus: keményen büntetik a nem oltó háziorvost. Olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: