Koronavírus: egyelőre kontroll nélkül terjed az új vírustörzs

Még nem sikerült ellenőrzés alá vonni az eddigieknél sokkal fertőzőképesebb, nemrégiben azonosított új koronavírus-törzset, ezért vasárnap jelentős szigorítások léptek életbe Londonban és a környező angliai országrészekben - ismertette Matt Hancock brit egészségügyi miniszter.

A brit kormány péntek délután kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy az új koronavírus -változat milyen gyorsan terjed, és ezt követte a szombati bejelentés arról, hogy Londonban és Délkelet-Anglia több más térségében az eddigi háromfokozatú járványkészültségi rendszert kiegészíti egy még szigorúbb, negyedik fokozat. Ez vasárnap nulla órától ezeken a területeken érvénybe is lépett. A friss kimutatások szerint Londonban a koronavírus-fertőződések 60 százalékát az új vírustörzs okozza.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus törzs, koronavírus fertőzőképesség, koronavírus mutáció, koronavírus Nagy-Britannia, koronavírus Egyesült Királyság
Még nem sikerült ellenőrzés alá vonni az új koronavírus-törzset.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

70 százalékkal fertőzőbb

A kutatások azt mutatják, hogy az új variáns fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét. A koronavírus-járványt egyébként úgy lehet a leghatékonyabban ellenőrzés alá vonni, ha mindenki úgy viselkedik, mintha megfertőződött volna - mondta az egészségügyi miniszter. Hozzátette, egyelőre nem tudja megmondani, hogy meddig lesznek érvényben a vasárnap életbe léptetett szigorítások, de egy ideig bizonyosan - valószínűleg addig, amíg a múlt héten elkezdett tömeges oltási kampány hatásai érezhetővé nem válnak. Megerősítette, hogy még az idén több millió adag vakcina érkezik az Egyesült Királyságba.

A negyedik készültségi fokozat

Az új típusú koronavírus egy új, veszélyesebb mutációjának megjelenése miatt december 22-étől megtiltják a Nagy-Britanniából személyforgalomban érkező repülőgépek leszállását Magyarországon. Az áruforgalom azonban továbbra is zavartalanul folyik - derült ki az operatív törzs tájékoztatóján. További részletek itt .

Boris Johnson miniszterelnök előző este jelentette be, hogy az új koronavírus -változat terjedésétől leginkább érintett térségekben, elsősorban Londonban és Délkelet-, illetve Kelet-Angliában a háromfokozatú járványkészültségi rendszert vasárnaptól kiegészíti egy újabb, negyedik fokozat. Ennek alapján az itt élőknek lehetőleg otthonról kell dolgozniuk, és csak korlátozott számú indokkal, például orvosi ellátás, vásárlás vagy iskolába utazás céljából hagyhatják el lakóhelyüket, vagy akkor, ha az otthoni munkavégzés nem megoldható számukra. A negyedik készültségi fokozat hatálya alá tartozó területek lakói csak kivételes indokokkal utazhatnak külföldre, egyébként pedig nem hagyhatják el az e készenléti szint hatálya alá tartozó térségeket, és ezekre a területekre az alacsonyabb készültségi szintű országrészekből sem lehet beutazni.

Az érintett térségekben vasárnaptól bezártak a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltok, a zárt térben működő edzőtermek és a szabadidőközpontok, valamint az olyan személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, mint a fodrászatok és a szépségszalonok. A kormány emellett törölte a karácsonyi időszakra eddig tervezett enyhítéseket is a negyedik készenléti fokozatba sorolt területeken.

Belépési korlátozások

Az eset miatt egyébként egyre több ország dönt úgy, hogy nem enged a területére utasszállító repülőgépet az Egyesült Királyságból. A sort Hollandia kezdte, majd Belgium és Ausztria is így döntött. Őket követte Olaszország, Németország, Franciaország, Írország, Románia, Bulgária, Kuvait és Salvador. Legutóbb pedig Lengyelország jelentette be a korlátozást. Svédország a mai nap folyamán hoz döntést. Közben Izrael közölte, hogy kötelező karantén-szállodákba kerülnek az Egyesült Királyságból hazautazó izraeliek, külföldiek pedig be sem léphetnek Izraelbe a koronavírus szigetországban terjedő új törzse miatt.

Már két védőoltást is kapott egy magyar orvos, elárulta, milyen tünetei voltak - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: