Koronavírus: egy nap alatt 100 ezer új fertőzött a világban

Szombat reggelig már több mint 4,5 millió koronavírus-fertőzést regisztráltak világszerte, hozzávetőleg 100 ezerrel többet, mint 24 órával korábban - derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítéséből.

Magyarországon a szombat reggeli adatok szerint 1654 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak számon. Részletek itt.

A világjárvány halálos áldozatainak száma a legfrissebb adatok szerint 307 ezer, a gyógyultaké pedig 1,6 millió. A diagnosztizált esetek száma ugyanakkor vélhetően nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

koronavírus, COVID-19, világjárvány, pandémia
Shipibo-Conibo indián asszonyok a perui főváros Cantagallo városrészében május 14-én. Fotó: MTI/EPA/EFE/Sergi Rugrand

A SARS-CoV-2-vírus okozta COVID-19-betegség az Egyesült Államokban követelte eddig a legtöbb életet, ahol 1,4 millió az igazolt fertőzöttek, közel 88 ezer a halálos áldozatok és mintegy 251 ezer a gyógyultak száma. Oroszországban megközelítette a 263 ezer főt az igazolt fertőzöttek száma. Az Egyesült Királyságban tartósan lefelé haladnak a fertőzési és halálozási mutatók. A fertőzöttek száma szombat reggelig meghaladta 238 ezret, miközben már 34 ezren haltak bele a betegségbe a szigetországban.

Spanyolországban 230 ezer fertőzöttről és több mint 27 ezer halálos áldozatról, Olaszországban közel 224 ezer fertőzöttről és kis híján 32 ezer halottról, Brazíliában pedig 220 ezer fertőzöttről és 15 ezer halottról tudni. Franciaországban egyre kevesebb az új beteg, megközelítőleg 180 ezer fertőzöttről és 29 ezer halálos áldozatról számoltak be eddig a helyi hatóságok. Németországban 175 ezer a fertőzöttek száma és 7897 a halottaké.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírus-fertőzés terjedést. A vírus először tavaly decemberben a közép-kínai Vuhanban jelent meg. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 84 ezer fertőzéses esetet tartottak nyilván szombat reggel. A halottak száma továbbra is 4637, miközben már 79 ezren felépültek a betegségből.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: