Koronavírus: egy hetet várt a tesztre egy magyar nő

Egy hét után, tegnap jelentkeztek a mentők tesztelésre annál az asszonynál, akinek koronavírus-fertőzött férje napok óta lélegeztetőgépen van. Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondja, az esetek nagy részében 24 órán belül sor kerül a tesztelésre, de mivel sok a hívás, mindenkinek a türelmét kéri.

A háziorvos múlt hét hétfőn kérte, hogy teszteljék a férjet és a feleséget koronavírusra, a férj ugyanis akkor már egy ideje lázas volt. Mint azt a feleség az RTL Híradónak elmondta, a férfi láza nem ment lejjebb, sőt, volt olyan, hogy reggel 39, napközben pedig 40 Celsius-fokig kúszott fel. "Ez így ment hétfőtől szerdáig, és szerdán éjszaka a férjem rosszul lett" - nyilatkozta.

Koronavírus: nagy változás jön itthon Keddtől változik a koronavírus-járvány magyarországi adatainak közlése: látható lesz az elhunytak kora, neme, illetve az is, hogy milyen krónikus alapbetegségekben szenvedtek. Ezenkívül hamarosan megyei adatokat is terveznek közölni a beazonosított fertőzöttekről. Részletek itt.

Csak a magas láz jelezte a koronavírus-fertőzést

A férjet rohammentő vitte kórházba, ahol megállapították, hogy koronavírus-fertőzött, napok óta lélegeztetőgépen fekszik az intenzív osztályon. A magas lázon kívül semmiféle más, a koronavírus-fertőzésre jellemző tünete nem volt. Az asszony egyébként végül 168 órát, azaz egy hetet várt a tesztre, a mentősök tegnap este jelezték neki, hogy érkeznek hozzá. Eredményre 3-4 nap múlva számíthat.

Egészségügyi védőfelszereléseket vesznek át a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet munkatársai Farkasgyepűn 2020. március 31-én
Egészségügyi védőfelszereléseket vesznek át a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet munkatársai Farkasgyepűn 2020. március 31-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Leterheltek a mentősök, és sok hívást kapnak a háziorvosok is

Müller Cecília szerint az esetek nagy részében 24 órán belül kiérnek a mentősök, de mivel közel 800 címet kapnak, türelmet kér mindenkitől. "Ez nem egy akut, sürgős beavatkozás" - hangsúlyozta.

Dr. Késmárky András háziorvos ugyancsak megerősítette, hogy rengeteg a hívás. "Nagyon sokszor találkozom azzal a problémával, hogy a beteg jelzi, hogy nem vettem fel a telefont. Nem tudok egyszerre négy telefont kezelni, de ezzel így van az Országos Mentőszolgálat is. Egy bizonyos idő után akkora a leterheltség, hogy valóban órák telnek el, míg megtörténik egy mintavételezési eljárás" - magyarázta.

Tovább nehezíti a helyzetet a távdiagnosztika, amely komoly rizikót jelent, hiszen utólag nehezen javíthatók az esetleges tévedések.

A 16 leggyakoribb tévhit a koronavírusról és cáfolatuk - olvassa el a részleteket társportálunkon, az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció