Koronavírus: egy amerikai hadihajón is kitört a járvány

Görögországban egy utasszállító hajó fedélzetén karantén alá helyeztek több száz embert a koronavírus-fertőzés miatt. A vírus már egy amerikai repülőgép-hordozó hajón is megjelent, amelyen ötezer katona szolgál.

Karantén alá helyeztek a görögországi Pireusz kikötőjében több mint 380 embert egy utasszállító hajón, miután húsz utas szervezetében kimutatták az új típusú koronavírust - közölte kedden a kikötői rendészet. A görög tulajdonban lévő Eleftheriosz Venizelosz nevű hajó Törökországból tartott Spanyolországba, de az Ibériai-félszigeten kialakult súlyos járványügyi helyzet miatt meg kellett szakítania az útját, és március 22-én kikötött Pireuszban. Afertőzésmiatt egyelőre nem is hagyhatja el a kikötőt.

Koronavírus: már 20 áldozat Magyarországon Négy újabb beteg veszítette életét a koronavírus miatt, valamint 525 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma is. Kattintson a részletekért!

A görög parti őrség közlése szerint a fedélzeten tartózkodó 383 utas közül 33-an görög állampolgárok. A többi utas állampolgárságát nem közölték. Görögországban eddig 1212 fertőzöttről és 47 halálesetről tájékoztattak.

Egy amerikai repülőgép-hordozón is kitört a járvány

Kitört a koronavírus-járvány egy amerikai repülőgép-hordozó hajón is, amelyen ötezren szolgálnak. A hajó kapitánya határozott és drámai hangú levélben követelt intézkedéseket a legénység megmentéséért.

A koronavírussal fertőzöttek kezelésére létesítenek szükségkórházat texasi katonák. Fotó: MTI/AP/The Dallas Morning News/Smiley N. Pool
A koronavírussal fertőzöttek kezelésére létesítenek szükségkórházat texasi katonák. Fotó: MTI/AP/The Dallas Morning News/Smiley N. Pool

A Theodore Roosevelt anyahajó jelenleg Guam kikötőjében van, a kapitány szeretné partra tenni négyezer emberét és elszigetelni. "Nem állunk háborúban, a matrózoknak nem kellene meghalniuk. Ha nem cselekszünk azonnal, elveszítjük legértékesebb kincsünket: tengerészeinket" - írta Brett Crozier kapitány négyoldalas levelében, felhívva a figyelmet arra, hogy a hajón egyre többen fertőződnek meg bizonyítottan a koronavírustól. Elpanaszolta, hogy a repülőgép-hordozón nincs elég elkülönítő helyiség, és a járvány terjedését a jelenlegi stratégiával csak lassítani tudják, de véget vetni a ragálynak nem.

Névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő közlése szerint a hajón már mintegy nyolcvan fertőzött van, az elsőt egy hete diagnosztizálták. Az amerikai admiralitás közölte, hogy nem vitatják a kapitány állításait és kéréseinek jogosságát, ám több napra van szükség a megoldásig, mivel bonyolultabb a kiürítés, mint egy turistahajó esetében: a Roosevelten komoly fegyverzetek, harci repülők vannak.

Belehalt a koronavírusba egy 13 éves brit fiú, ő az országban a járvány eddigi legfiatalabb áldozata. A részletekről az nlc.hu cikkében olvashatunk!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő