Koronavírus: csak így térhet vissza a lakó az idősotthonba

Jelenleg egy gócpontról tudunk Magyarországon, ez pedig a Pesti úti idősotthon - közölte az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. Elmondása szerint azonban már több intézményben is felütötte a fejét a koronavírus.

Országszerte elkezdődött az idősotthonok ellenőrzése. Magyarországon jelenleg 11 ilyen intézményt érint a koronavírus-járvány - ismertette Müller Cecília. Mint mondta, a legtöbb fertőzöttet - több mint 200-at - a Pesti úti idősotthonban regisztrálták, a Rózsa úti intézményben pedig eddig mintegy 80 betegről tudnak. A többi otthonban 20, de jellemzően inkább 10 alatti a fertőzöttek száma - tette hozzá.

koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus hírek, koronavírus idősek, koronavírus idősek otthona, koronavírus fertőzöttek száma, koronavírus kijárási korlátozás
Hétvégén megkezdték a fertőtlenítést a Pesti úti idősotthonban. Fotó: MTI/Mónus Márton

Így érhet vissza a lakó az otthonba

A tisztifőorvos az idősotthonokba való visszatérés szabályait is részletezte. A koronavírus-fertőzéssel kezelt idősek alapesetben csak akkor mehetnek vissza a bentlakásos otthonba, ha 2 darab, 48 óra különbséggel elvégzett teszt eredménye negatív. Ebben az esetben nincs szükség további korlátozásra. Ha egy jó állapotban lévő idős betegnek ágy felszabadítása miatt kell elhagynia a kórházat, de még nem volt 2 negatív tesztje, akkor őt az otthonban kell elkülöníteni és megfigyelés alatt tartani - legalább 2 hétig.

Ha pedig más egészségügyi probléma - például traumatológiai ellátás - miatt volt kórházban az illető, akkor az otthonban való visszatérése után mindenképpen szükséges a 14 napos elkülönítés. Ezzel ugyanis csökkenteni tudják a koronavírus esetleges terjedésének kockázatát.

Bármely korosztály elkaphatja

Ahogy már mi is beszámoltunk róla, egy nap alatt 73 új beteget és 8 új halálesetet regisztráltak Magyarországon. Így a fertőzöttek száma már elérte az 1652-t, a koronavírus-járvány hazai áldozatainak száma pedig 142-re emelkedett. Müller Cecília tájékoztatása szerint jelenleg több mint 700 felnőttet, valamint 7 gyereket ápolnak kóházban. Közülük 60-an szorulnak művi lélegeztetésre. A friss statisztikák szerint a hazai fertőzöttek 35 százaléka 70 év feletti, míg a 10 éven aluliak aránya 2 százalék - ismertette a tisztifőorvos. Megemlítette továbbá, hogy még mindig Budapestet, illetve Pest megyét érinti a legnagyobb mértékben a járvány, a második helyen pedig Fejér megye áll.

Meghalt koronavírusban egy várandós brit ápolónő, a babáját sikerült megmenteni - részletek társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció