Koronavírus: antitestekkel született egy baba, az anyát terhesen oltották

Egy egészségügyben dolgozó nő kisbabájánál születése után kimutathatóak voltak a koronavírus elleni antitestek. Édesanyját 36 hetes terhesen oltották be - közölték amerikai orvosok.

Egy frontvonalban dolgozó amerikai egészségügyi alkalmazott 36 hetes terhesen, még januárban kapta meg az első Moderna-részoltást . Három héttel később életet adott kislányának, akinél születése után azonnal kimutathatóak voltak a koronavírus elleni antitestek - számol be róla a The Guardian két amerikai gyerekorvos közlésére hivatkozva.

oltás terhesen
Még mindig sok kérdés merül fel a terhesség alatti oltással kapcsolatban. Fotó: Getty Images

Miért számít mérföldkőnek a felfedezés?

Az eredmény hatalmas jelentőségű, mert ez az első dokumentált eset, amely arra utal, hogy a SARS-CoV-2 elleni immunvédelem kialakulása és a fertőzés kockázatának csökkentése már magzatkorban is lehetséges, az anya beoltásával.

Máig kérdéseket vet fel, hogy a koronavírus elleni védőoltás beadása terhesség alatt is biztonságos-e, mivel kimondottan a várandós nőkre nem terjedt ki a széleskörű klinikai tesztelés. Néhány érintett elmesélte, miért döntött mégis az oltás mellett. Részletek!

A felfedezést ismertető két orvos, Paul Gilbert és Chad Rudnick elmondta: az időre született, egészséges kislány köldökzsinórjából vett vért elemezték, ebből derült ki, hogy születésekor antitestek voltak a szervezetében. Ami az eddigi vizsgálatok szerint jelzi, hogy a várandós nőnél beadott egy dózisnyi Moderna-vakcina megtette hatását: immunrendszere megfelelően reagált az oltóanyagra, az új koronavírus ellen termelődő antitestek pedig a köldökzsinóron keresztül eljuthattak a magzatba. A jelenséget egyébként más terhesség alatti oltások esetében már megfigyelték a kutatók.

Ám ez csak első lépcső, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megállapíthassák, vajon ezek az antitestek megvédik-e a csecsemőt a fertőzéstől, és ha igen, meddig tart a védelem. Az is kérdéses, hogy mennyi antitest jut ily módon a magzatba, és mekkora mennyiségre van szükség ahhoz, hogy védettséget élvezhessen a koronavírus-fertőzéssel szemben. A mostani eredményeket közlő orvosi beszámoló még nem jelent meg egyetlen szaklapban sem, de hamarosan hivatalosan is közzé tehetik.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: