Koronavírus: a WHO is vizsgálja a gyerekek ritka betegségét

Egyre több országból jelentenek a Kawasaki-kórhoz hasonló eseteket. Több gyermek életét követelte már az új koronavírussal kapcsolatba hozott betegség.

Olvassa el egy édesanya beszámolóját, akinek hároméves fia 10 napot töltött kórházban Kawasaki-szindrómával, és bár a gyerek PCR-tesztje negatív lett új koronavírusra, egyáltalán nem zárható ki a két betegség közötti kapcsolat. Korábbi cikkünkért ide kattintson.

Mint arról a HáziPatika.com-on már beszámoltunk,egyre több gyermek kerül kórházba Kawasaki-kórhoz hasonló tünetekkel.

"Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálja a koronavírus és egy ritka gyulladásos gyerekbetegség kapcsolatát" - közölte pénteken Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Beszámolt arról, hogy az első értesülések szerint a gyermekbetegség legújabb esetei kapcsolatban állhatnak a SARS-CoV-2 vírussal. Szorosabb együttműködésre sürgette világszerte az orvosokat a tünetegyüttes jobb megértése érdekében. A WHO főigazgatója hangsúlyozta, jelenleg a legfontosabb a szindróma pontos leírása, kiváltó okainak meghatározása és a lehetséges kezelési eljárások kidolgozása.

koronavírus, Kawasaki-kór
koronavírus, Kawasaki-kór

Több nyugati ország is jelezte, hogy gyerekeknél feltehetően a koronavírusnak a Kawasaki-kórhoz hasonló, ritka és súlyos gyulladásos szövődményei jelentkeztek, amelyek tünetei magas láz, érrendszeri gyulladás, hasi fájdalmak és emésztési zavarok, valamint a skarlátra emlékeztető bőrkiütés. Először Nagy-Britanniából jelentették áprilisban a többszörös gyulladással jelentkező tünetegyüttest (MIS-C) gyermekeknél. Időközben több mint száz gyereknél jelentkezett hasonló tünetegyüttes New Yorkban is, és közülük hárman meghaltak.

Pénteken a dél-franciaországi Marseille-ből jelentették egy 9 éves gyermek halálát, aki szintén a tünetegyüttesben szenvedett. Március elejétől 135 hasonló esetet regisztráltak Franciaországban. A páciensek életkora egy és tizennégy év között van. Volker Strenger, a grazi egyetemi klinika orvosa szerint Ausztriában két ilyen eset ismert a koronavírussal összefüggésben. Az egyiket Bécsből, a másikat Grazból jelentették, de mindketten meggyógyultak.

A D-vitamin hiánya összefügghet a koronavírus okozta halálesetekkel - a részleteket olvassa el az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: