Koronavírus: a szakértők sem értik, mi történik itthon

Itthon kevésbé tapasztalni a delta jelenlétét, noha Európa-szerte egyre nő az új mutánshoz kapcsolódó megbetegedések száma. A járványügyi szakértők sem értik a jelenség okát.

Magyarországon alig észrevehető a koronavírus jelenléte, a hatóságok tartósan napi 80-90 új esetet regisztrálnak - számolt be róla a Népszava. Ezzel szemben Európa-szerte egyre több a megbetegedés: Bulgáriában egyik hétről a másikra megduplázódott, Koszovóban pedig megháromszorozódott a delta variánssal fertőzöttek száma.

Nincs annyi kontaktus és turista

Megkezdte a tocilizumab hatóanyagú RoActemra gyulladáscsökkentő gyógyszer alkalmazásának értékelését súlyos koronavírusos eseteknél a hágai székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Kattintson a részletekért!

Egyelőre a lap által megkérdezett járványügyi szakértők sem tudják a miérteket. Lehetségesnek tartják, hogy azért nem emelkednek a számok, mert nyáron kevesebb a kontaktus, a legtöbben a családjukkal vannak. Az is közrejátszhat, hogy a magyarok keveset utaznak, és hazánkba is kevés turista jön.

A szakemberek szerint több tesztre volna szükség. A kép illusztráció. Forrása: Getty Images
A szakemberek szerint több tesztre volna szükség. A kép illusztráció. Forrása: Getty Images

Keveset tesztelünk

Van olyan elképzelés is, hogy keveset tesztelünk. A szakemberek szerint olyannyira, hogy lakosságarányosan csak Ukrajna és Szlovénia végez ilyen kevés tesztet, így a hatóságok csak a súlyos eseteket észlelik és hozzák nyilvánosságra. A delta variáns a fiatal szervezetekben gyakran olyan enyhe lefolyású megbetegedést okoz, hogy aki náthához hasonló, lázzal járó tünetegyüttest tapasztal, és be van oltva, valószínűleg nem fordul orvoshoz és így nem jelenik meg a statisztikákban sem.

Az oltás az egyetlen megoldás

Bármi is álljon a háttérben, a negyedik hullámot valószínűleg nem úszhatjuk meg. A szakemberek úgy gondolják, a nyár végén rendezett ünnepségek, gólyatáborok és kiállítások után ismét fölerősödhet a vírus jelenléte. A jelenlegi helyzetben az oltás az egyetlen megoldás: noha a fertőzéstől nem véd meg, a súlyos megbetegedést segít elkerülni.

Az egészségügyi hatóságok nem elégedettek az átoltottság arányával Horvátországban és Szlovéniában, a szakemberek pedig a negyedik hullámra figyelmeztetnek. Olvassa el a teljes cikket!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)