Koronavírus: a kormány tagjai is adakoznak Ausztriában

Az osztrák kormány tagjai felajánlották egyhavi nettó jövedelmüket jótékonysági célra egy általuk meghatározott szervezetnek az új típusú koronavírus-járvány elleni küzdelemben - közölte hétfőn Sebastian Kurz kancellár és Werner Kogler alkancellár.

Szakértők szerint akár 21 százalék fölé is emelkedhet a munkanélküliségi ráta Spanyolországban. Részletek itt.

Sebastian Kurz kancellár azzal indokolta a döntést, hogy jelenleg emberek milliói nélkülöznek vagy kerültek anyagilag nagyon nehéz helyzetbe. Hangsúlyozta: a szövetségi kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Ausztria "sikeresen kilábaljon a válságból". Werner Kogler alkancellár szerint a kormány tagjai "szolidaritásukat szeretnék kifejezni ezekben a mindannyiunk számára kihívásokkal teli időkben. Minden miniszter és államtitkár jól átgondoltan fogja odaadni egyhavi nettó jövedelmét olyan szervezeteknek, amelyek fontos szerepet játszanak abban, hogy közös erővel a lehető legjobban átvészelhessük ezt a válságot."

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter, Werner Kogler alkancellár, Sebastian Kurz kancellár és Rudolf Anschober munkaügyi, szociális, egészségügyi és fogyasztóvédelmi miniszter
Karl Nehammer osztrák belügyminiszter, Werner Kogler alkancellár, Sebastian Kurz kancellár és Rudolf Anschober munkaügyi, szociális, egészségügyi és fogyasztóvédelmi miniszter. Fotó: MTI/AP/APA/Helmut Foringer

A kancellár fizetése havi bruttó 22 327 euró, ennek nettó összegét, több mint 11 ezer eurót kap egy általa kiválasztott szervezet. Werner Kogler alkancellár 19 640 euró bruttó keresetéből 10 ezer eurót kap kézhez havonta, arról mond le a kiválasztott szervezet javára. Az adomány teljes összege, vagyis az osztrák kormány tagjainak nettó jövedelme összesen 162 ezer euró - írta internetes kiadásában az Österreich című lap, amely úgy tudja, hogy Alexander Van der Bellen államfő is felajánlja egyhavi fizetését. A köztársasági elnök 24 516 eurót keres bruttó, ami nettó 12 858 euró.

Közben Ausztriában folytatódott a kedvező tendencia: egyre nő azoknak a száma, akik meggyógyultak a koronavírus okozta COVID-19-betegségből, és ezzel párhuzamosan csökken az új fertőzöttek száma. Eddig 14 795 ember koronavírustesztje lett pozitív, közülük 10 631-en gyógyultak meg, a legfertőződöttebb tartományban, Tirolban vasárnapról hétfőre 45-tel nőtt a gyógyultak száma. A betegek közül 805-en szorulnak kórházi kezelésre, közülük 194-en vannak intenzív osztályon. A koronavírus okozta szövődményekbe 470-en haltak bele.

A kisebb üzletek egy hete nyitottak újra Ausztriában. Ennek esetleges hatásait az adatok még nem tartalmazzák, mivel a koronavírus lappangási ideje két hét. Hétfőn megnyitott a gyorséttermek egy része is, főként azok, ahol a gépkocsiban ülő vásárlónak nem kell kiszállnia ahhoz, hogy megkapja az ételt. A nyitást követően hosszú sorok kígyóztak az éttermek előtt, a felső-ausztriai Welsben a várakozó autók olyan hosszú sort alkottak, hogy akadályozták a forgalmat, ezért a rendőrségnek kellett intézkednie.

"Épp a napokban olvastam, hogy egy ausztrál vásárló vissza akart vinni 4800 guriga vécépapírt, és 150 liter kézfertőtlenítőt, hogy adják vissza az árát. Sokan túllőttek a célon." Külföldön élő magyarok mesélték el személyes tapasztalataikat az ottani járványhelyzetről. Olvassa el a teljes cikket az nlc.hu oldalán!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső