Koronavírus: a háziorvos döntheti el, kit lehet beoltani

Csütörtökön kezdetét vette a koronavírus elleni vakcinára regisztrált idősek oltása. A postai úton vagy interneten korábban jelentkezettekről a háziorvosnak kell eldönteni, megkaphatják-e az oltóanyagot vagy sem.

"Fontos, hogy az időseket beoltsák COVID-19 ellen" - nyilatkozta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Részletek itt .

A háziorvosok már korábban megkapták a praxisukban eddig regisztráltak listáját, melynek elején az életkoruk és egészségi állapotuk alapján legveszélyeztetettebbek vannak, velük kell kezdeni a koronavírus -elleni oltást - olvasható az ATV honlapján . Az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről is a háziorvostól kell várni az értesítést . Mint írják, a háziorvosoknak 6 embert kell kiválasztaniuk a listáról, akiket kórházi oltóponton fognak beoltani hétfőig, ide a család vagy orvos által rendelt betegszállító segítségével érkezhetnek az idősek. Ezen felül a héten 1080 háziorvos egy-egy ampulla Moderna-vakcinát is kap, amellyel 10-10 embert olthatnak be a rendelőjükben vagy akár az oltásra jogosult otthonában. Ezzel összesen kb. 30 ezer regisztrált idős ember kapja meg a védettséget.

Fontos az előzetes vizsgálat

Az érintetteket arra kérik, hogy az oltásra vigyék magukkal személyazonosító iratukat, taj-kártyájukat, valamint a kinyomtatott beleegyező nyilatkozatot, és lehetőleg írják össze előre, milyen gyógyszereket szednek, illetve milyen krónikus betegséggel küzdenek. Az oltást megelőzően a háziorvos megvizsgálja az időseket, és ez alapján ő dönti el azt, hogy be lehet-e adni a vakcinát. Lázas akut megbetegedés vagy az oltóanyag összetevőjével szembeni érzékenység esetén például nem javallott az oltás beadatása, de az immungyengítő kezelésen átesettek esetében is az orvos jóváhagyására van szükség.

Az oltás beadatása után 15-30 percig megfigyelés alatt tartják az érintetteket, csak ezután engedik haza őket. Érdemes felkészülni rá, hogy az oltás után átmeneti reakciók (fejfájás, fájdalom és duzzanat az oltás helyén, hidegrázás, fáradtság, izomfájás) jelentkezhetnek, ám ezek pár nap után szövődmény nélkül megszűnnek. Kiemelték: az oltás nem okoz koronavírus-fertőzést, és minden esetben önkéntes, az időskorúaknak és/vagy krónikus betegséggel küzdőknek pedig különösen ajánlott a beadatása.

Az új típusú koronavírus brazíliai mutációját azonosították Olaszországban - erről bővebben ide kattintva olvashat korábban megjelent cikkünkben.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)