Koronavírus: 12 ezer kórházi ágy újra használható hétfőtől

A koronavírus-fertőzött betegek ellátására felszabadított 36 ezer kórházi ágy harmada újra használható lesz, valamint további egészségügyi ellátások indulhatnak be hétfőtől - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

A koronavírus-járvány lecsengőben van Magyarországon, ezért folytatódhat a közegészségügyi ellátás fokozatos újraindítása. A következő lépésben május 18-ától csökkentik a fertőzöttek ellátására fenntartott ágyak számát. A tisztifőorvos ugyanakkor kiemelte, hogy a járványügyi készültségre, valamint az egészségügyi kapacitás rugalmas kezelésére továbbra is szükség van, hiszen a koronavírus még nem tűnt el az országból.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus egészségügy, koronavírus kórház, koronavírus operatív törzs, operatív törzs tájékoztató
Orvosnak segít maszkot felvenni egy ápoló a fővárosi Szent János Kórházban.Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Jöhetnek a tervezett műtétek

Orbán: hamarosan Budapesten is újraindulhat az élet - a részletekért kattintson!

Az egyik legfontosabb változás hétfőtől, hogy a fekvőbeteg-ellátásban már nem csupán a sürgősségi, hanem a tervezett műtéteket is végrehajthatják. Emellett a koronavírus elleni védekezés második szakaszában lehetőség nyílik a nem népegészségügyi célú szűrővizsgálatok - például alkalmassági vizsgálatok -, valamint a krónikus és a kúraszerű ellátás visszavezetésére is. Fontos, hogy a koronavírusos és az egyéb betegek ellátása arányosan történjen - fogalmazott a tisztifőorvos.

Az egészségügyi vizsgálatok előtt továbbra is kötelező a telefonos bejelentkezés, valamint egy járványügyi kérdőív kitöltésére és a testhőmérséklet mérésére is szükség van. A koronavírus-járvány miatt ugyanis még mindig indokolt az óvatosság, ám ha az adott páciensnél nem merül fel fertőzésgyanú, akkor gond nélkül igénybe veheti a szolgáltatást. Müller Cecília arra is felhívta a figyelmet, hogy a szív-és érrendszeri betegséggel küzdőkre különösen nagy figyelmet kell fodítani.

A látogatási tilalom marad

A látogatási tilalom feloldásának időpontjáról még mindig nem lehet pontosat mondani - mondta a tisztifőorvos. Emlékeztetett, hogy a magyarországi koronavírus-fertőzöttek és áldozatok negyede az idősotthonokból került ki, ezért továbbra is indokoltnak tartják a korlátozást. A játszóterek újranyitásával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a játékok megfelelő műszaki állapota mellett a rendszeres fertőtlenítésre, valamint a homok gyakori cseréjére is kiemelt figyelmet kell fordítani. A szülőknek azt javasolja, hogy kézmosási lehetőség hiányában vigyenek magukkal kéztörlő kendőt, hazaérkezést követően pedig alapos, szappanos kézmosás és ruhaváltás is ajánlott. A zsúfoltságot és a csoportosulást a játszótereket is kerülni kell - figyelmeztetett.

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy egyre több hatósági házi karanténban lévő személy él az elektronikus ellenőrzés lehetőségével. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa beszélt. Felszólalt továbbá Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár is, aki arról tájékoztatott, hogy a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben a vállalkozások adó- és adminisztrációs terhe is csökken. Mint mondta, az adóbevallások leadási határidejét szeptember 30-áig meghosszabbították, és az 5 érintett adónemet is elegendő eddig az időpontig befizetni. Ezzel szemben az áfakiutalásokat felgyorsították.

A fél internet meg van győződve arról, hogy Bill Gates okozta a koronavírus-járványt - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)