Koronavírus-oltás: a 3. hullámot még nem lesz képes megakadályozni

Európa sok országában megjelent a koronavírus-járvány harmadik hulláma, a lakosság immunizálása pedig még nem tart ott, hogy ezt megakadályozza - hívta fel a figyelmet Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Magyarországon a harmadik hullámot csak a korlátozások - a maszkhasználat, a kijárási tilalom, az iskolák bezártsága és a rendszeres fertőtlenítés - tudják megakadályozni, így bármilyen nehéz, ezeket fenn kell tartani, és a szabályokat be kell tartani - véli Szlávik János. Úgy fogalmazott, hogy az embereknek végig kell gondolniuk, mekkora az oltási hajlandóság, valamint azt, hogy megfertőződhetnek, és megfertőzhetik a családtagjaikat is az új típusú koronavírussal. Ezért fontos, hogy minél többen beoltassák magukat, hogy az élet visszatérhessen a régi kerékvágásba és végre fellélegezhessünk - emelte ki.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet, koronavírus harmadik hullám, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Védőoltást kap egy egészségügyi dolgozó a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban. Fotó: MTI/Varga György

Csak így lehet leküzdeni a járványt

A szakember azt javasolja, hogy az egészségügyi és a szociális szférában dolgozók mindenképpen oltassák be magukat, de a pedagógusokat, valamint az ország működéséért felelős embereket is erre kérte. Külön szólt a fiatalokhoz is, hogy gondolkodjanak el azon, ők is jelenthetik a járvány motorját. Egy ország akkor képes megbirkózni a koronavírus-járvánnyal, ha a lakosság 60-70 százaléka vagy átesik a fertőzésen, vagy beoltatja magát - mondta a szakember.

Jó hírek a vakcinával kapcsolatban

Koronavírus-vakcina: nem gyakori az anafilaxia - kattintson a részletekért!

A koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban biztató, hogy beadása után egyetlen komolyabb mellékhatást sem tapasztaltak Magyarországon - mondta Szlávik János. Közlése szerint az oltási reakciók jóval alacsonyabb számban fordulnak elő, mint más korábbi védőoltások esetén. Átmeneti izomláz, zsibbadás, pirosodás kialakulhat, de egyetlen komolyabb mellékhatást sem észleltek. A világon egyébként már több millió embert oltottak már be a vakcinával, és a statisztikák szerint 100 ezerből egy esetben alakulhat ki olyan oltási reakció, amely miatt az orvosoknak be kell avatkozniuk, de ez is csak átmeneti, és az oltóközpontok fel vannak erre készülve. Mindezek alapján a koronavírus elleni védőoltást Szlávik János mellékhatásmentesnek, biztonságosnak és hatékonynak nevezte.

A beoltottak több mint 95 százaléka a második oltást követő egy hét után nem kapja el a vírust, de ha mégis, akkor egészen biztosan nem lesz súlyos vagy tragikus a betegség lefolyása - hangsúlyozta a főorvos. Azzal összefüggésben, hogy Pfizer/Biontech mellett a Moderna vakcinája is érkezik Magyarországra, továbbá az oxfordi AstraZeneca oltóanyaga is elérhető közelségbe került, azt mondta, az a jó, ha egy országba minél több és többféle vakcina érkezik. Az AstraZeneca más típusú, de ez is teljesen biztonságos és hatékony - tette hozzá. A főorvos arról is beszélt, hogy jók a tapasztalatai az egészségügyben dolgozók oltásával kapcsolatban, egyre többen szeretnék megvédeni magukat a fertőzéstől, és megakadályozni, hogy másoknak átadják azt.

Bár a COVID-19 kezelésére alkalmas gyógyszerek kifejlesztésére még éveket kell várnunk, egy új terápia hamarosan elérhetővé válik itthon is. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)