Komfortot kínál, de kockázatos is a légkondi - A légiósbetegség réme

(MTI-Press) - Nagy előny télen, ha ablaknyitogatás nélkül frissül, s állandóan kellemes hőmérsékletű a lakó-, vagy a munkahely légtere. A légkondicionáló berendezés ezt megteremti, de vannak nem kívánatos - bár többnyire kivédhető - "mellékhatásai" is.
Az idei nyár melegrekordja próbára tette még a legedzettebb, legelszántabb hőségtűrőket is. Talán soha ennyi klímaberendezés nem fogyott, mint ebben a kritikus időszakban. Valódi szezonális hiánycikk lett a légkondicionáló, amelyre persze a többi évszakban is szükség van.
- Már régóta nem számít luxuscikknek. Mindinkább természetes, hogy kondicionált légtérben ülünk otthon a szobában, a munkahelyeken, az autóban, vendéglátó- és szórakozóhelyeken, bevásárlóközpontokban a légkondicionáló hozzátartozik a berendezéshez. Immár a lakásépítések során is betervezik, beépítik, igény van rá - bizonygatja Berger Éva, az egyik nagy forgalmazó cég ügyvezető igazgatója.
Az igény nemcsak nyárra érvényes. Télen is jó levegőjű, kellemes hőmérsékletű lakásban szeretnénk élni, és ezt a "légkondi" megteremti. A választással azonban még akadnak problémák. Az ilyen berendezést nem szabad a szokásos módon - fazon, szín, esztétikai szempontok alapján - választani, sőt a tehetősség sem jöhet alapelvként számításba. Kétségtelen, hogy a választék bőséges, de vétel előtt alaposan tájékozódni kell. Meghatározó mindig a rendeltetési hely, ehhez kell passzolnia a méretnek, teljesítménynek, energiaszükségletnek, hiszen ezek a többfunkciós berendezések nem csak hűtésre, hanem fűtésre is szolgálnak, valamint az antibakteriális szűrőrendszerek alkalmazása révén légtisztításra és párátlanításra is.
A légkondicionálás előnyei mellett azonban nem feledkezhetünk meg a veszélyeiről sem.
- Nem elég egyszer megnyomni a startgombot, azután várni a hideget, meleget, mikor mire van szükség. Ezek a berendezések folyamatos karbantartást, figyelmet igényelnek. Olyan eset is előfordulhat, hogy valaki egyáltalán nem bírja a légkondicionálást, ilyenkor le kell mondani róla. A "majd hozzászokunk" filozófia ebben az esetben nem válik be - figyelmeztet az igazgató.
Nem mindenki tudja, hogy a légkondicionáló berendezés gyakran okoz allergiát. Dr. Nékám Kristóf allergológus arra figyelmeztet, hogy a készülék nedvességet összegyűjtő részében elszaporodnak a különféle baktériumok és gombák, a levegő elporlasztja a kórokozókat, és azok belélegezve, a tüdőbe jutva különféle betegségeket okozhatnak. Ezek között a legveszélyesebb az úgynevezett légiós betegség, amit a legionella baktérium okoz, és sajnos évente több halálos áldozatot is követel a magas lázzal járó tüdőgyulladás.
A lakás megfelelő páratartalmára télen-nyáron ügyelni kell, mert a túlzottan száraz levegő olyan elváltozásokat idéz elő a légúti nyálkahártyákon, melyek nemcsak allergiás, hanem asztmás tüneteket is kiválthatnak. A túlzottan nagy páratartalom viszont azért nem egészséges, mert a házi poratkák, gombák kiváló melegágya, és ezek ugyancsak allergiát okoznak.
A nem megfelelően karbantartott légkondicionáló tehát sokkal többet árt, mint használ. A benne kialakuló gomba-baktériumtenyészetek miatt fertőzött levegő kering a belső térben. A szűrő tisztítása igen lényeges, de nem elegendő. Ez ugyanis csak a berendezés műszaki védelmét biztosítja, a levegő tisztaságára nincs hatással. Éppen ezért évente kétszer tanácsos a légkondicionálót fertőtleníteni, hogy a fertőzés gócpontjai megszűnjenek.
A klímaberendezés tehát hasznos, egyre többek számára elérhető, nem luxuscikk, nem státusszimbólum, nem divattárgy. Komfortérzetünket szolgálja, ha ügyelünk rá, hogy közben egészségünket ne károsítsa.
-leopold-

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősen felhős az ég, elszórtan kisebb havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag