Kijött a lista: összesítettben nyertek a koronavírus-vakcinák

Egy új kutatás négy vakcinát hasonlított össze az immunválasz szempontjából, és mindegyik jól szerepelt a hatékonyság tekintetében.

A Pfizer és a Moderna koronavírus elleni oltásai jobban teljesítenek, mint a Johnson & Johnson és a Novavax vakcinái - olvasható a Nature magazinban közölt összehasonlító tanulmányban, melyben négy vakcina 14 jellemzőjét hasonlították össze.

dsadsa
Jól teljesítettek a vizsgált vakcinák az összehasonlító teszteken (képünk illusztráció). Fotó: Getty Images

Többek között megvizsgálták a T- és B-sejtek mellett a semlegesítő antitestek szintjét is. A COVID-19 vakcinák korábbi összehasonlításai gyakran különböző vizsgálatokból származó adatokat vontak össze, amelyeket esetleg kissé eltérő laboratóriumi technikákkal végeztek. A legutóbbi tanulmányban ezzel szemben a kutatók az összes vizsgált vakcinában ugyanazokat a módszereket alkalmazták.

A kutatók azt találták, hogy két adag Pfizer vagy Moderna mRNS vakcina által kiváltott antitestszintek általában hat hónap alatt jelentősen csökkentek. Ezzel szemben a Johnson & Johnson egyszeri vakcinájából származó antitestszintek stabilak voltak, vagy akár nőttek is az idő múlásával. De a Johnson & Johnson vakcinával történő oltás után a hat hónappal mért antitestszintek még mindig alacsonyabbak voltak, mint az mRNS-oltással végzett oltás után hat hónappal.

A Novavax kétdózisú oltása az mRNS-vakcinákkal egyenrangú antitestválaszokat váltott ki. A Novavax oltást követően azonban a fertőzött sejteket elpusztító CD8 + T-sejtek szintje alacsony vagy kimutathatatlan volt, míg a másik három vakcina jól teljesített ebben a mérőszámban. Ezek az eredmények alátámasztják a korábbi tanulmányok eredményeit. Ez a legújabb kutatás azonban kiterjedtebb elemzést kínál azimmunrendszerválaszáról, mint a korábbi tanulmányok.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)