Kevés a tébécés, fizetős a tüdőszűrés

Debrecenben megszűnt a kötelező tüdőszűrés, mivel tbc már évek óta a rögzített határérték alatti gyakorisággal fordul elő.
Így a továbbiakban nem küldenek szűrővizsgálatra szóló behívót a lakosságnak - jelentették be a Városi Egészségügyi Szolgáltató (VESZ) Kht. vezetői.
A kötelező egészségbiztosítási ellátásról szóló törvény ez év júliusától hatályos módosítása megváltoztatta a tüdőszűrés finanszírozását, így ennek értelmében a hajdú-bihari megyeszékhely korábbi gyakorlatát is módosítani kellett. A rendelkezések azonban nem voltak egyértelműek, így a VESZ több ízben konzultált a regionális és országos szak-főorvosokkal, az ÁNTSZ, a megyei egészségbiztosítási pénztár, az önkormányzat illetékes vezetőivel, és a megyei tüdőgyógyászati ellátásban érintett Kenézy kórház vezetőivel - hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón.
Dr. Tóth Tibor , a VESZ Kht. igazgatója, dr. Bedő Zoltán orvos-igazgató és dr. Csontos Zoltán , a városi Tüdőgondozó Intézet vezetője a változásokról elmondta: ha százezer lakosra vetítve az új tbc-s betegek száma nem haladja meg a 25-öt, nem kötelező elrendelni a tüdőszűrést.
A tüdőszűrés nem szerepel a népegészségügyi szempontból támogatott vizsgálatok között. Megnövekszik viszont az alapellátás és a lakosság felelőssége - fejtették ki a szakemberek. A szakmai kollégium ajánlása szerint ugyanis vannak olyan rizikó csoportok, akiknél a tüdődaganat korai felfedezése, kizárása miatt érdemes elvégezni a vizsgálatot. Ebbe a körbe tartoznak a 40 év feletti erős dohányosok. Tény ugyanis, hogy a tumoros betegek egy részét éppen a tüdőszűrő vizsgálatok alkalmával fedezték fel. Amint dr. Csontos Zoltántól megtudtuk, tavaly 55 új tumoros beteget jelentettek be, és közülük 25-öt a tüdőszűrőn emeltek ki. Esetükben lokalizált volt a daganat, operálhatóak voltak, a korai stádium eleve növeli a túlélési esélyeket.
Debrecenben a városi Tüdőgondozó Intézetben végzik a tüdőszűrő vizsgálatokat is, a szűrést és a szakorvosi kezelést, gondozást azonban külön kell választani. A tüdőszűrő vizsgálat a tüdőgyógyászati szakvizsgálatot és az ellátást nem helyettesíti - hangsúlyozta dr. Bedő Zoltán.
Azt minden esetre tudni kell, hogy a törvényi módosítás a tüdőszűrés finanszírozását megváltoztatta és a vizsgálathoz jutás feltételeiben is vannak változások. Debrecenben immár egyértelművé tették, hogy a vizsgálat beutaló köteles és vizitdíjat kell fizetni, ha a háziorvos nagyobb rizikójú személy részére kéri a szűrés elvégzését.
Beutaló köteles, de vizitdíj mentes a vizsgálat akkor, ha azt a háziorvos kimondottan tbc kizárására kéri, például tbc-s beteg hozzátartozói esetében. Ekkor a beutalón ezt a tényt fel kell tüntetni.
A tüdőszűrést az ÁNTSZ akkor rendelheti el, ha a betegszám elér egy bizonyos szintet. Debrecenben - ahogyan már említettük - a kötelező szűrés megszűnt, a körültekintő szemlélet azonban fontos, mert vannak a közelben nagyobb fertőzésnek kitett területek (Nyírség, Románia).
Saját kezdeményezésre akkor lehet tüdőszűrést kérni, ha az érintett a vizsgálat árát kifizeti. Ez a rendelkezések szerint 2000-5000 forint között lehet. Debrecenben úgy döntöttek, hogy 2000 forintot számolnak el a vizsgálatért. Ez elsősorban azokat érinti, akik foglalkozás-egészségügyi célból kérik a tüdőszűrést. Ennek az ára tehát 2000 forint, ebben az esetben viszont nem kell vizitdíjat fizetni.
A munkáltató (illetve az általa megbízott foglalkozás egészségügyi szolgáltató) és a VESZ Kht. közötti szerződés értelmében az elszámolás központi is lehet, ekkor nem közvetlenül a munkavállalót terheli a költség. Szerződés hiányában a munkavállalónak a tüdőszűrés helyszínén kell kifizetni a díjat.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag