Influenzaellenes praktikák

Bár szerencsére mi nem így találkozunk vele rendszeresen, de az influenza dobogós helyen áll a súlyos, néha halálos szövődményekkel járó fertőző betegségek között. Van-e esélyünk megúszni az influenzás náthát? Mi köze a tisztaságnak a megelőzéshez?

Egy tiszta nő?

A fertőzés, azaz infekció nem más, mint a kórokozó mikroorganizmusok megtelepedése, majd elszaporodása. A mindennapi életben vajon milyen "tudományra kell szert tennünk", ahhoz, hogy meg tudjuk óvni magunkat és családunkat a fertőzésektől?

A betegségmegelőzéssel, a betegséget okozó környezeti tényezők elhárításával, szűkebb értelemben pedig a fertőző betegségek megelőzésével a higiénia tudománya foglalkozik. A szóról elsőként talán a tisztaság ugrik be. Hygieia eredetileg nem a tisztaság, hanem az egészség görög istennője.

Anélkül, hogy a részletekig belemélyednénk e tudományágba, tekintsük át, milyen fertőzésektől kell tartanunk, mennyire elterjedt az influenza, végül milyen óvintézkedéseket kell tennünk.

Amit a kórokozókról tudni érdemes
Amit a kórokozókról tudni érdemes

Amit a kórokozókról tudni érdemes

A különböző mikroorganizmusok nem egyformán patogének, vagyis nem egyformán képesek megbetegíteni az embert, illetve más gazdaszervezeteket. A fertőzésekért felelős parányi lényeket a szakember szemében további két fontos tulajdonság jellemzi. A virulens mikroorganizmusok szaporák és szorgosan termelik méreganyagaikat, a kevésbé virulensek értelemszerűen lassabban teszik mindezt. Jellemző továbbá a kórokozónak a szervezetbe hatolásától a betegség megjelenéséig eltelő lappangási idő. Az influenza kórokozói esetében ez általában csupán egy-négy nap, a másik véglet alighanem az AIDS, ami tünetek híján szűrővizsgálat nélkül 5-10 évig is rejtve maradhat.

Személyes higiénia

Attól függően, hogy elsősorban mi terjeszti a fertőzést, kerülnünk kell a kapcsolatot a kórokozót hordozó emberekkel, állatokkal, élelmiszerekkel, és fokozottan ügyelni kell a személyes tisztaságra. Járvány idején nem csak, vagy nem elsősorban a már beteg embertársainktól kell tartanunk, hiszen mire valaki megbetegszik, már 3-4 napja hordozhatja és terjesztheti a kórokozót. A külvilágtól és embertársainktól természetesen nem kell menekülni, de mossunk gyakrabban kezet és arcot; hazaérkezéskor és étkezések előtt mindenképp. Váltsunk tiszta otthoni ruhát.

Ezekkel turbósítsa az immunrendszerét - részletek!

Amúgy se, de influenzás időkben végképp ne együnk mosatlan nyers élelmiszert - ki tudja, ki fogta meg előttünk. Ne használjunk másokkal közös edényeket. Alaposan, fertőtlenítőszerrel mossuk és meleg, folyó vízzel öblítsük el őket.

A gyerekeknek is fel kell hívni a figyelmét, hogy bármilyen csábító a barátnő szendvicse az iskolában, és bármilyen kedvesen kínálják meg, nem szabad beleenni más ételébe, beleinni más italába.

Az immunrendszer erősítése

A kipihent szervezet erős immunrendszere a legjobb védelem. Aludjunk tehát eleget. Azimmunrendszervédekező mechanizmusaira építenek a különböző immunizálási technikák, így a védőoltások is. Akinél általános egészségi állapota miatt javallott, az orvosával beszéljen a lehetőségről. Sokan azonban ódzkodnak ettől a megoldástól, ami érthető. Tehetünk a megelőzésért szúrás és orvos nélkül is. A megfelelő vitaminellátásról remélhetőleg már szólnunk sem kell, annyira egyértelmű. A vitamindús zöldségek és gyümölcsök - a paprika, káposzta, citrom, narancs, kivi - mellett segít a szájon át bekerült kórokozók megfékezésében a természetes antibiotikumot tartalmazó hagyma ésfokhagymaevése is.


A friss levegőn végzett rendszeres testmozgásra is jó lenne rászokni. Szokták mondani, hogy nem jó a hideg levegőn futni, mert megfájdul a torkunk. Pedig a testmozgás, egy jó kis futás kifejezetten segíti a nyákürülést a légutakból. Ha a kihűlt nyálkahártyán nincs, vagy nem kerül rá kórokozó, a testmozgás után kellemes fáradtságon és némi lihegésen kívül nagy baj nem történhet, sőt inkább valósággal fellélegzünk. A vérkeringést, a szervezet jobb tápanyag- és oxigénellátását segíti a szauna, a változó hőmérsékletű lábfürdő, zuhanyozás. Az orrnyálkahártyáját védi a kórokozók megtelepedésétől a sós vizes orrcseppes öblítés.

Ha mindezt megtettük, több energiát az influenza megelőzésére már nem célszerű fordítani, mert az aggodalmaskodás többet gyengít rajtunk, mint amennyit óvintézkedéseink erősítenek.

Értékelje a cikket!

Hirdetés

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok helyenként csak lassan szűnnek, és megemelkedve rétegfelhőzet is képződhet belőlük, de máshol sok napsütés melegíti a levegőt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag