ENSZ közlemény a kábítószer-ellenes nap alkalmából

Megelőzhető és kontrollálható a drogok terjedése az ENSZ-főtitkára szerint. Ban Ki Mun a szervezet kábítószer ellenes napja - június 26. - alkalmából kiadott közleményében úgy véli: a megoldás az, ha a fogyasztókat értelmes, élhető útra térítik.
Ezzel a drogok iránti kereslet visszaszorulna, ami maga után vonná a kábítószer-kereskedelem visszaesését is.
A főtitkár szerint a globális drogellenes harc legnagyobb kihívása a kereslet visszaszorítása, azaz a fogyasztók életének értékekkel való megtöltése. Ban Ki Mun a közleményében kifejti, hogy a politikai akarat mellett a társadalmi összefogás segíthet a drogfüggőket eltéríteni a kábítószerek használatától.
A politika a források megfelelő elosztásával és azok segítségével új és jól felszerelt kezelőközpontok létrehozásával tehet a legtöbbet. Külön-külön figyelmet kell szentelni azonban a kábítószerek veszélyeinek kitett embereknek, főként a fiataloknak. A fiataloknak megbízható útmutatást, munkalehetőséget kell adni, valamint esélyt egy értelmes, értékes élet folytatására. Ebben a társadalom minden csoportjának együttműködése jelenthet segítséget. A munkába be kell vonni a szülőket, pedagógusokat, az egészségügyi és szociális dolgozókat, a médiát és az igazságszolgáltatást is - áll a Magyar ENSZ Társaság által a Független Hírügynökséghez eljuttatott főtitkári közleményben.
A kábítószer-ellenes nap alkalmából megfogalmazott közlemény külön hangsúlyozza a szülők támogatását és a függőségben szenvedőknek nyújtott törődés fontosságát is.
Ban Ki Mun szerint a drogfüggőséget nem ideológiák, hanem tények alapján kell megközelíteni. Figyelmet kell fordítani a korai felismerésre. A főtitkár közleményében arra biztatja a tagállamokat, hogy a függőség minden formája ellen lépjenek fel, s a drogproblémákkal való foglalkozást illesszék be a közegészségügyi és szociális szolgáltatások legfontosabbjai közé. Nem csak a függőség, de a kapcsolódó egyéb betegségek, fertőzések, vírusok terjedése ellen is fel kell venni a harcot, mindent meg kell tenni ezek terjedésének megakadályozására.
Az ENSZ főtitkára szerint a kábítószerkérdés mindenkinek a személyes ügye kell legyen, s gondoskodni kell arról, hogy a drogoknak ne legyen helye az emberek és közösségek életében. (FH)
hirtv
(2007.06.26. 10:30)
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változóan felhős lesz az ég, elszórt jelleggel számíthatunk esőre, záporesőre.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag