Elkezdték a térítésmentes vakcinák kiszállítását az orvosokhoz

Kétféle influenza elleni vakcinát kezdtek kiszállítani a körülbelül 6700 háziorvoshoz. A szezonális influenza elleni oltásból összesen 1 millió 300 ezer darabot, a pandémiás (új H1N1) influenza elleni oltásból pedig összesen 4 millió darabot fognak szétosztani a veszélyeztetettek számát figyelembe véve a rendelők között. A gyermekháziorvosi rendelők pedig 10 ezer, a szezonális influenza elleni térítésmentes oltóanyagot kapnak a 3 éven aluli veszélyeztetettek oltására. A pandémiás vakcinát egyelőre gyermekeknek nem engedélyezték, mivel nem fejeződtek be a tesztek.
A minisztérium ígérete szerint a hét végéig minden háziorvos kap a vakcinákból.

Ezzel a járvánnyal szemben mindenki védtelen!

Ezzel a járvánnyal szemben mindenki védtelen!

A pandémiás influenza elleni védőoltási célcsoportokba tartozók és a szezonális influenza elleni védőoltásban részesítendők köre csak részben egyezik meg, ezért előfordulhat, hogy valaki csak az egyikre jogosult térítésmentesen - erről a háziorvosa is tájékoztatást tud adni, de erre a linkre kattintva el is olvashatja, hogy kiknek jár a pandémiás oltóanyag.
A két vakcina egyébként egy időben beadható, különböző testtájékra (például a két karba).
Az oltásokat a súlyos betegség kockázatának kitett, a szezonális influenza által is veszélyeztetettek csoportjaival kezdik majd a háziorvosok, figyelembe véve a betegek állapotát, azaz a legsúlyosabb állapotúakat kell először oltani.

Oltást az alábbi személyek adhatnak be: háziorvos, házi gyermekorvos, foglalkozásegészségügyi orvos, továbbá az ÁNTSZ kerületi/kistérségi intézete által kijelölt orvos, aki az OEP-pel szerződéses jogviszonyban áll, és aki az oltóanyag igénylés és elszámolás szabályait betartja, és az az egészségügyi szakdolgozó, akit jogszabály felhatalmaz.

A második kiszállítás megkezdésének tervezett ideje: 2009. október 12. Ezt követően a vakcina rendelkezésre állásától függően történik a pandémiás oltóanyag kiszállítása. Egy esetlegesen kibontakozó járvány nem akadálya az oltások végzésének. A védettség 2 héten belül fejlődik ki.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag