Elhagyta a kórházat az utolsó vuhani koronavírusos beteg

Gyógyultan távozott a kórházból az utolsó SARS-CoV-2 vírussal megfertőződött beteg a közép-kínai Vuhanban - közölte a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap.

Vuhanban, Hupej tartomány székhelyén, ahol az új koronavírus a tavalyi év végén elsőként felbukkant, összesen 50 333, a vírus által okozott COVID-19 nevű betegségben szenvedő pácienst regisztráltak, közülük 3869-en haltak meg. A tartomány területén jelenleg még 572 panaszmentes vírushordozót tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Közel 2.9 millió fertőzött világszerte A Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint 2 898 703 COVID-19-beteget regisztráltak a világ 185 országában, az elhunytak száma 203 043, a gyógyultaké pedig 822 264. Több országban lassul a járvány terjedése, emiatt elkezdik feloldani a korlátozásokat. Részletek itt.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint Hupejben vasárnapig a járvány mérséklődésének köszönhetően immár 266 turisztikai látványosságot, vagyis a tartományban található látogatóhelyek több mint 60 százalékát nyitották újra. A május 1-e alkalmából tartott ötnapos munkaszünet idején csupán a nyílt téren található látványosságok látogathatóak, az egyes intézmények napi befogadóképességük 30 százalékát engedhetik csak belépni, az érdeklődőknek pedig előzetesen kell foglalniuk jegyet.

Vuhanban a legtöbb üzlet, például az IKEA is újranyitott. Fotó: Getty Images
Vuhanban a legtöbb üzlet, például az IKEA is újranyitott. Fotó: Getty Images

Telefonos terápiával segítenek feldolgozni a traumát

A január végén vesztegzár alá helyezett, majd egészében április elején megnyitott tartományban a járvány a gazdaság különböző szektorai mellett az élet egyéb területein is számos problémát hagyott maga után. A Hszinhua a helyi hatóságok szombati közlésére hivatkozva arról számolt be, hogy a tartomány minden városában és prefektúrájában pszichológiai tanácsadást nyújtó telefonos segélyszolgálatot hoznak létre, hogy segítsenek az ott élőknek feldolgozni a járvány által okozott traumát.

Kínában a járvány góca az utóbbi hetekben Hupejből Hejlungcsiang tartományba helyeződött át, miután az ország északkeleti határvidékén fekvő tartományba nagy létszámban érkeztek fertőzöttek a szomszédos Oroszországból. A Kína szárazföldi részén szombaton azonosított 11 újabb COVID-19-es beteg közül hatan fertőződtek meg belföldön: öten Hejlungcsiangban, és egy ember a dél-kínai Kuangtung tartományban. Hejlungcsiangban jelenleg 411 fertőzött beteget kezelnek, míg Kína második legtöbb páciensét - 76 embert, - a közvetlenül mellette fekvő, illetve Oroszországgal szintén határos Belső-Mongólia Autonóm Területen látják el.

Zseniális videó mutatja meg, miért fontos most a távolságtartás. Az ötletel klipet az nlc.hu cikkében nézheti meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: