Egynapos műtétek

A magyar betegeket nem lehet az operáció napján hazaküldeni, mert ezt nem teszik lehetővé sem az otthoni körülményeik, sem az egészségkultúrájuk - kardoskodik az orvosok többsége. Túlzott ez az aggály - riposztoznak az egynapos sebészet ma még kisebbségben lévő hívei, akik szerint a beteget ki kell kérdezni, milyenek az otthoni körülményei, lesz-e mellette valaki, és fel kell világosítani, mi a teendője, ha hazabocsátása után komplikáció jeleit észleli. A tárgyi feltételek nem mondhatók extrémnek: komfortos, fürdőszobás lakás; telefon, amelyen segítséget lehet kérni; esetleg az, hogy a családban legyen egy autó, amellyel szükség esetén orvoshoz szállítható a beteg.
Hiába szól mellette érvek sora, Magyarországon nehezen ereszt gyökeret az egynapos műtét intézménye.
A magyar betegeket nem lehet az operáció napján hazaküldeni, mert ezt nem teszik lehetővé sem az otthoni körülményeik, sem az egészségkultúrájuk - kardoskodik az orvosok többsége. Túlzott ez az aggály - riposztoznak az egynapos sebészet ma még kisebbségben lévő hívei, akik szerint a beteget ki kell kérdezni, milyenek az otthoni körülményei, lesz-e mellette valaki, és fel kell világosítani, mi a teendője, ha hazabocsátása után komplikáció jeleit észleli. A tárgyi feltételek nem mondhatók extrémnek: komfortos, fürdőszobás lakás; telefon, amelyen segítséget lehet kérni; esetleg az, hogy a családban legyen egy autó, amellyel szükség esetén orvoshoz szállítható a beteg.
Az egynapos műtét mellett szól, hogy a kórházban töltött időt sokan kínszenvedésnek érzik, ráadásul a gyógyító intézményekben óhatatlanul nagyobb a fertőzésveszély is. Mégis erősen hat a sok évtizedes megszokás, a nemritkán az egészségügyi dolgozók által is erősített nézet, amely szerint nagyobb baj esetén a biztonságos ellátás záloga a hosszú és alapos vizsgálatokkal nehezített kórházi lét. Az orvosok nem szívesen vállalják annak felelősségét, hogy a beteggel történik valami odahaza, mert attól tartanak, nem tudják bizonyítani, hogy megfelelő gondossággal jártak el. Pedig az utóbbi években nem csupán a páciensek szociális és gazdasági körülményei változtak meg, hanem a műtéti technikák is, számos szakterületen gyors gyógyulást lehetővé tevő módszerek jelentek meg (lásd Leselkedés a kulcslyukon című írásunkat). És persze ha úgy látja, hogy páciense nem alkalmas az egynapos műtétre, az orvos továbbra is javasolhatja a hagyományos kórházi lábadozást.
Nyugat-Európában az egynapos ellátásban elvégezhető műtétek 4 0-6 0 százalékánál valóban ezt a módszert alkalmazzák. Idehaza - az orvosszakmai kollégiumok javaslata alapján jóval szűkebbre szabott korlátok között - nagyságrenddel kevesebb ilyen beavatkozást végeznek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint tavaly a közel félmillió egynaposként elvégezhető beavatkozásból mindössze 61 ezret végeztek ilyen módon (lásd táblázatunkat). Túlnyomórészt szülészeti-nőgyógyászati, valamint urológiai beavatkozást számoltak el a kórházak egynaposként, ugyanakkor számos szakma nem élt a felkínált lehetőséggel. A jelenleg 286-féle beavatkozásra lehetőséget adó lista 30 százaléka olyan, amelyből egy beavatkozásra sem került sor úgy, hogy a beteget előre tervezett módon aznap hazaengedték volna. Nemcsak a gyökeret vert szokásoknak, az orvosi hálavárásnak, hanem a finanszírozás mellélövéseinek is betudható, hogy a kórházak nem hajlandók letérni a kitaposott ösvényről. Bár a többnapos bent fektetés nem jelent automatikusan nagyobb bevételt is a gyógyintézménynek - egy-egy betegségcsoport minimális ápolási ideje meghatározott, az ennél kevesebb időt bünteti, a többet pedig nem finanszírozza az OEP -, tetten érhető az az igyekezet, hogy ha már ott a beteg, különböző szövődmények kezelését is elszámolják némi pluszpénz reményében.
A kórházi kapacitások szűkítése, orvosok elbocsátása, az egészségügyi reform céljaival összhangban, az eddiginél nagyobb kedvet csinálhat a - járóbeteg-ellátáshoz társuló vagy a kihasználatlan műtőkre és üres kórtermekre alapozó - egynapos műtétekhez. Ösztönözni is szeretné e folyamatot az a pályázat, amelyet több mint kétévi minisztériumi halogatás után most írhatott ki az OEP az egynapos sebészeti ellátásra. A korábbi pályázaton finanszírozási ígéretet kapott hét intézmény közül egyedül a budaörsi Europe-Med Kft. tudta megközelíteni saját, évi 3 ezer beavatkozásra jogosító keretét, ám elérnie neki sem sikerült. "Ha többfajta beavatkozásra lenne lehetőség, több betegünk is lenne" - véli Gamal Eldin Mohamad, az egészségügyi tárcának Kovács Attila személyében új államtitkárt adó kft társtulajdonos ügyvezetője. Egyelőre mindössze 286-fajta beavatkozást - például szürkehályog-operációt, sérv- és epeműtétet, méhszájplasztikát - lehet ilyen módon elvégezni Magyarországon, alig valamivel többfélét, mint évekkel korábban. Úgy hírlik, a nőgyógyászati szakma vezetői már rábólintottak a legkorábban szeptembertől kodifikálható bővítésre, viszont a sebészek szakkollégiuma jottányit sem engedett eddigi álláspontjából.
Akik sikerrel pályáznak - az e módszert eddig is alkalmazókon túl vagy egy tucat járóbeteg-szakrendelőről tudni, hogy felkészült az egynapos sebészet indítására, továbbá ide tartoznak a teljes osztálybezárást elszenvedett kórházak -, azok összességében mintegy 4 0-5 0 ezer újabb beteg ellátására elegendő finanszírozást kaphatnak, közel 3,3 milliárd forint értékben. Ám az egynapos sebészet, mint Molnár Attila, az OEP finanszírozási főosztályának vezetője a HVG-nek elmondta, nem csupán a pályázók privilégiuma: ahogyan eddig, úgy a jövőben is bármely kórház végezhet ilyen beavatkozást, csak annyi a különbség, hogy nem kap rá külön teljesítménykeretet. A finanszírozásban sem tesznek különbséget - az egynaposok legnagyobb bánatára -, hiszen ez a technika rendkívül drága. Molnár szerint mégis megéri az adott összegért műteni, hiszen az elérhető "sorozatnagyság" és a minimális ápolási igény gazdaságossá teheti az egynapos beavatkozásokat.
(2007.06.07. 13:12)
HVG - HVG

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag