Egyelőre nem virul a madárinfluenzavakcina-üzlet

Bár az állam milliárdokat ölt bele, az előzetes hírek ellenére még nem jött össze a nagy üzlet a madárinfluenza elleni magyar vakcinával. A WHO-nak most felajánlott százezer ampullányi térítésmentes adomány elsősorban marketingcélokat szolgál. Lehet ugyan hallani "szerződésközeli megállapodás-tervezetekről", de a részleteket az érintettek titokban tartják.
Jelentős segítséget nyújt az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) az esetleges világjárványra való felkészülésben az ÁNTSZ magyarországi vírusbankja, valamint a madárról emberre terjedő influenza elleni vakcina hazai gyártója, az Omninvest Kft. - erősítette meg a tegnapi hírt Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Tudomása szerint a cég - más multinacionális oltóanyaggyártók mellett - az elsők között ajánlott föl százezer adag vakcinát a WHO még csak tervekben létező raktárkészletéhez.
Az országos tiszti főorvos biztos abban, hogy az Omninvest a jelenlegi gyártókapacitásával szükség esetén biztonságosan képes ellátni a hazai lakosságot is oltóanyaggal. A vakcina képes megakadályozni a madárról emberre terjedő fertőzést, és lassítja a járvány terjedését egy esetlegesen emberről emberre terjedő vírus megjelenésekor.
Margaret Chan, a WHO főigazgatója június 13-án jelentette be a sajtónak, hogy a szervezet májusi közgyűlésén úgy döntöttek: egy úgynevezett globális raktárt hoznak létre, ahonnan szükség esetén elláthatják a rászoruló országokat a járvány megelőzéséhez szükséges oltóanyaggal. A bejelentést követően szinte valamennyi gyártó jelezte: kész térítésmentesen szállítani a raktárnak.
A Sanofi Pasteur hazai képviselője, Falus Péter lapunknak elmondta: elsőként jelentkeztek a WHO felhívására, a cég jelentős mennyiség szállítását vállalta. Tudomása szerint ilyen felajánlást tett a GlaxoSmithKline is. Szerinte valamennyi védőoltásgyártó érdeke, hogy hozzájáruljon a nemzetközi készlet kialakításához, hiszen az oltóanyaggyártók pozícióját erősíti a nemzetközi piacon egy ilyen akció.
Tegnap ismét a hírlisták élére lendítette a hazai madárinfluenza elleni vakcina előállítóját, az Omninvest Kft.-t, hogy csatlakoztak az adományozókhoz. Németh Zsolt szóvivő lapunknak azt mondta: a felajánlott mennyiség legyártásának időpontjáról a következő egy hónapban tárgyalnak az Egészségügyi Világszervezettel. Ezt a tételt a cég pilisborosjenői gyárában, "frissen készítik majd". Szerinte ehhez nincs szükség a gyártókapacitás bővítésére. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarország lakosságának védelmét a meglévő kapacitással is képesek megoldani. A járvány esetleges megjelenésekor pedig ez az első számú feladat, minden egyéb igényt csak ezután teljesítenének. A szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy tudomása szerint a világon az övék az egyetlen olyan oltóanyag, amely csupán egy szúrással két héten belül védettséget biztosít a madárinfluenza okozta fertőzés ellen.
Kérdés persze, hogy ha a hazai védelemre elég a kapacitás, elég-e arra, hogy komoly hasznot is hozzon: a vakcina előállításakor ugyanis az érintettek óriási üzleti lehetőségről beszéltek. Az oltóanyag fejlesztésére az állam is több mint kétmilliárd forintot költött, ezért az eladásból származó bevételek 16 százaléka a központi költségvetést illeti meg. Pontosabban: egyelőre még mindig csak illetné. Arra vonatkozóan ugyanis, hogy bárhová is eladtunk volna az oltóanyagból, nincs ellenőrizhető információ.
Hogy miért? Íme egy példa: vasárnap este a televízió híradója beszámolt arról, hogy tudomásuk szerint a magyar cég megkötötte az első, 40 ezer ampulla szállításáról szóló üzletét. A hírt hétfőn Németh nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Mindössze annyit mondott: a szerződés titkos, nincs felhatalmazása a részletekről beszélni.
Lapzártánkig más forrásból sem sikerült igazolni, hogy bármilyen üzlet köttetett volna a vakcina eladásáról, illetve a gyártási technológia értékesítéséről. (Falus Ferenc országos tiszti főorvos tudomása szerint egyetlen gyártó sem rendelkezik az értékesítéshez szükséges európai törzskönyvvel. A hazai előállító az Országos Gyógyszerészeti Intézettől kapott forgalmazási engedélyt, ez azonban csak arra jó, hogy egy esetleges járvány miatt a szer beadható legyen Magyarországon.)
A szóvivő azonban továbbra is optimista, s lényegében ugyanazt állítja, mint már korábban többször, amikor a vakcinaüzletet firtattuk: számos országgal állnak kapcsolatban, s valamennyi tárgyalásuk szerződésközeli.
(2007.07.10. 10:27)
Nyusztay Máté, Danó Anna - Népszabadság
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag