Egyelőre megúsztuk a tömeges kánikulai járványokat

Egyelőre - elkerültük a tömeges járványokat, de szezonra nem jellemző vírusfertőzés akadt.
Bár a hosszantartó kánikula, s a szaporodó ételkihordó futárszolgálatok, éttermi menüztetés, illetve gyorsétkeztetés elvileg kedvezhetne a szezonálisan jelentkező tömeges járványok kialakulásának, kiemelt járványügyi intézkedésre okot adó bejelentés idén még nem érkezett az ÁNTSZ Dél-Dunántúli igazgatóságára. Ennek oka lehet, hogy a hazánkban már korábban bevezetett HACCP rendszer jól működik - mondta érdeklődésünkre Dr. Szűcs Mária regionális tiszti főorvos. Az élelmiszerbiztonsági előírásokat egyre komolyabban veszi mindenki, a szolgálat erről jó tapasztalatokat szerzett.
A szakember hangsúlyozta, hogy a korábban tapasztalt járványok visszaszorulásában azért van meghatározó szerepe az említett élelmiszerbiztonsági rendszernek, mert az abban foglalt szabályzók főként az élelmiszerekre vonatkozó higiéniai előírásokra, illetve a vendéglátással, közétkeztetéssel kapcsolatos élelmiszerbiztonsági veszélyforrások kiszűrésére vonatkoznak.
Persze az úgynevezett nyári infekciót előidéző kórokozók támadnak, a fertőzések azonban többnyire szórványosak, legtöbb esetben családokhoz köthetők.
A kórokozó általában baktérium, amely többnyire heves, ám gyorsan múló enterális tüneteket - hasmenés, hányás esetleg hőemelkedés láz -produkál.
Meglepő módon előfordult már a szezonra nem jellemző calicivírus-fertőzés is, ami nemrég éppen egy bölcsődében ütötte fel a fejét. Járvány nem lett, mert az intézmény szokásos nyári bezárása megállította a megbetegedés további terjedését.
Tapasztalataink szerint az elmúlt időszak tartós forróságában a hányással, hasmenéssel járó folyadékvesztés jobban megviselte a gyerekeket, ezért több esetben is előfordult, hogy kiszáradás veszélye miatt közülük többet is kórházi kezelésre kellett beutalni - mondta a főorvosnő.
A hasmenés esetén - amennyiben a beteg képes megfelelő mennyiségű folyadékot meginni - az ORF (orális rehidráló folyadék WHO által javasolt standard ion koncentrációval) az ideális pótlási forma. Mennyisége a vesztés mértékétől függően napi 1-2 liter, ám ennek hiányában a cukrot, sót tartalmazó folyadék is megfelelő. Abban az esetben, ha a folyadékvesztés súlyos, vagy a beteg szájon keresztül nem képes magához venni a szükséges mennyiséget, a szükséges folyadékpótlásra már infúzióban kell sort keríteni.
2007-07-30 11:11
Forrás: Weborvos Erdei Éva

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a hideg levegő érkezésének köszönhetően egyre nagyobb területen vált havazásra a csapadék, a déli tájakon eshet havas eső, eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag