Dúl a járvány az északi féltekén

Választhatunk: védőoltás vagy az ázsiai egészségügyi rendszer miénktől eltérő körülményei.
Jól tették az útnak indulók, ha már itthon beadatták maguknak az influenza védőoltást, ugyanis bármi legyen az úticél, az északi félteke valamennyi országában dúl a járvány.
A WHO amúgy is, s most, a világjárványra való felkészülés jegyében fokozottan gyűjti, és referencia-laborokban vizsgáltatja-tipizáltatja a világ minden tájáról beérkező mintákat, figyelve, nem bukkan-e fel az új, rettegett törzs. A járványidőszak végén, a kapott adatokból szezononként és féltekénként készülnek azok az oltóanyagok, melyek segítségével megelőzhető a fertőzés, kézben tartható a járvány.
Az elmúlt években influenza-fronton nem volt nagy változás, s mindig eltalálták, melyek lesznek a nagy számban keringő vírusvariánsok, illetve melyek azok a viszonylag újak, amelyek ellen a tavalyi oltóanyag valamelyik komponense a keresztimmunitás jegyében még védelmet adhat. Mint ahogyan azt is, melyiket kell az oltóanyagba tenni, hogy elkerüljük a nagyobb járványt. Így került bele az idei vakcinába a szezonra jellemző új variáns, amely az Új-kaledónia vírus egyik változata. Az idén vizsgált minták zömében izolált Salamon szigeteki bekerül a következő, a déli féltekén várható járvány elleni védekezésül gyártandó vakcinákba is - tudtuk meg dr. Szolnoki Istvántól , az OTH járványügyi főosztályvezető helyettesétől.
Tény, hogy a nálunk most kapható influenza elleni oltóanyagok az eddigi adatok szerint védelmet nyújtanak azoknak is, aki az északi félteke valamely távolabbi országába készülnek, de tudni kell, hogy a védettség kialakulásához legalább 10-14 nap szükséges. A veszélyeztetett csoportokon kívül esők számára sem lehet mindegy ugyanakkor, hogy az enyhébb lefolyású influenza éppen a méregdrága utazás alatt éri-e őket, elrontva az élményt, vagy súlyosabb esetben egy ázsiai kórház a miénktől igencsak eltérő körülményeire lesznek-e utalva. Az sem, hogy menyibe kerül a gyógykezelés, sokkal egyszerűbb azt a pénzt, amit például az Egyesült Államokban költenénk kezelésre, megspórolni itthon a vakcina árával - vélekedik a szakember.
A zsúfolt várótermekben töltött órák, vagy a többórás repülőút jó alkalom a vírus terjedéséhez, sokan ezt csak a repülőtéren ismerik fel, de vannak városok, ahol még akkor sem késő, a trópusi betegségek elleni védekezést felkínáló nemzetközi oltóhelyeken a paletta már kibővült az influenza vakcinával is. Az Egyesült Államokban több repülőtéren vannak oltóhelyek, s a terrorveszély miatti, két-három órás ellenőrzés holtidejében néhány dollárért beoltják az arra vállalkozót. Ahol gyakori az Észak-Dél irányú utazás, az utazók akár júniusban is oltathatják magukat influenza ellen, hiszen, ha náluk véget ért a járvány, a déli féltekén éppen kezdődik és jobb elkerülni a fertőzést.
Mint megtudtuk, a tisztiorvosi szolgálat Ferihegyen is vizsgálja annak lehetőségét, hogy ilyen oltóhelyet létesítsen. Addig is, a Nemzetközi Oltóközpontban, illetve a regionális oltóhelyeken elérhető az influenza elleni vakcina és ha kérik, beadják az útnak indulóknak azt is.
Jó hír azoknak, akik nyárra terveznek utazást a déli-félteke valamelyik országába, hogy a most nálunk megkapott oltás nagy valószínűséggel megóvja majd őket az éppen akkor délen dúló influenza-járvány ellen.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délnyugat felől sokfelé megnövekszik a felhőzet, de jelentős csapadékra még nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag