Dengue-járvány készül?

A betegség világszerte már több mint száz országban honos.
Lehetséges, hogy Ázsia "nagy dengue-láz járvány" elébe néz, ha a helyi kormányok nem újítják meg erőfeszítéseiket a szúnyog-terjesztette vírus leküzdésére, azaz nem javítják az egymás közti információcserét és nem mutatnak határozottabb politikai szándékot a probléma megoldására - közölte az ENSZ egészségügyi szervezete.
A betegség világszerte már több mint száz országban honos: Ázsiában tíz állam polgárait, a Földnek pedig összesen két és fél milliárd lakóját veszélyezteti. A fertőzések becsült száma évente ötvenmillió. A fertőzöttek közül 400 ezren meg is betegszenek a vérzéses lázban, amely az érintett országokban továbbra is a gyermekhalandóság első számú tényezője - közölte a WHO nyugat-csendes-óceáni irodája.
Az intézmény szerint a fő okok egyike, hogy a népességrobbanás, a migráció, a városiasodás és az iható víz szűkös volta az utóbbi évtizedekben olyan vízkészletek használatát kényszerítette ki, amelyek idő közben a hordozó szúnyogok tenyészhelyeivé váltak - azaz amelyekben megélnek a lárváik. A betegség ellen mindmáig sem oltóanyagot, sem hatásos vírusellenes szert nem fejlesztettek ki.
A helyzet Ázsiában az utóbbi évtizedekben a fő hordozó, az Aedes aegypty szúnyogfaj terjedése miatt rosszabbodott, és a betegségben már az idei, a szokásosnál korábban beköszöntött "szezonban" is több százan haltak meg. A helyzet jelentős rosszabbodását más államok mellett immár Szingapúr is észlelte.
A hatóságok számos esetről tudomást sem szereznek, ami arra indította az Egészségügyi Világszervezetet, hogy megújítsa korábbi figyelmeztetését: nagy szükség volna az állapotok folyamatos felmérésének javítására, a járványokra veló felkészülés támogatására, valamint a prevencióra. A régió kilátásait, úgymond, javítanák a kormányzati támogatások, a magasabb fokú politikai elkötelezettség, az információcsere és a megfelelő betegirányítás (patient management). A WHO nyugat-csendes-óceáni és délkelet-ázsiai irodái a helyi kormányokkal együttműködésben stratégiai terveket dolgoznak ki a 2015-ig tartó időszakra.
Dengue-antivirálisok kutatása folyik többek közt a Novartisnál, közelebbről ennek szingapúri, trópusi betegségekkel foglalkozó intézetében. Várható, hogy a következő egy-két évben megjelennek majd az első potenciális hatóanyagok.
2007-08-16 09:43
Forrás: Scrip

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag