Dengue-járvány készül?

A betegség világszerte már több mint száz országban honos.
Lehetséges, hogy Ázsia "nagy dengue-láz járvány" elébe néz, ha a helyi kormányok nem újítják meg erőfeszítéseiket a szúnyog-terjesztette vírus leküzdésére, azaz nem javítják az egymás közti információcserét és nem mutatnak határozottabb politikai szándékot a probléma megoldására - közölte az ENSZ egészségügyi szervezete.
A betegség világszerte már több mint száz országban honos: Ázsiában tíz állam polgárait, a Földnek pedig összesen két és fél milliárd lakóját veszélyezteti. A fertőzések becsült száma évente ötvenmillió. A fertőzöttek közül 400 ezren meg is betegszenek a vérzéses lázban, amely az érintett országokban továbbra is a gyermekhalandóság első számú tényezője - közölte a WHO nyugat-csendes-óceáni irodája.
Az intézmény szerint a fő okok egyike, hogy a népességrobbanás, a migráció, a városiasodás és az iható víz szűkös volta az utóbbi évtizedekben olyan vízkészletek használatát kényszerítette ki, amelyek idő közben a hordozó szúnyogok tenyészhelyeivé váltak - azaz amelyekben megélnek a lárváik. A betegség ellen mindmáig sem oltóanyagot, sem hatásos vírusellenes szert nem fejlesztettek ki.
A helyzet Ázsiában az utóbbi évtizedekben a fő hordozó, az Aedes aegypty szúnyogfaj terjedése miatt rosszabbodott, és a betegségben már az idei, a szokásosnál korábban beköszöntött "szezonban" is több százan haltak meg. A helyzet jelentős rosszabbodását más államok mellett immár Szingapúr is észlelte.
A hatóságok számos esetről tudomást sem szereznek, ami arra indította az Egészségügyi Világszervezetet, hogy megújítsa korábbi figyelmeztetését: nagy szükség volna az állapotok folyamatos felmérésének javítására, a járványokra veló felkészülés támogatására, valamint a prevencióra. A régió kilátásait, úgymond, javítanák a kormányzati támogatások, a magasabb fokú politikai elkötelezettség, az információcsere és a megfelelő betegirányítás (patient management). A WHO nyugat-csendes-óceáni és délkelet-ázsiai irodái a helyi kormányokkal együttműködésben stratégiai terveket dolgoznak ki a 2015-ig tartó időszakra.
Dengue-antivirálisok kutatása folyik többek közt a Novartisnál, közelebbről ennek szingapúri, trópusi betegségekkel foglalkozó intézetében. Várható, hogy a következő egy-két évben megjelennek majd az első potenciális hatóanyagok.
2007-08-16 09:43
Forrás: Scrip
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban hétfon délelőtt felszakadozik a felhőzet, a Tiszántúlon lehetnek közepesen felhős területeken, számottevő mennyiségű csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag