DEFRA: "biztonságos" a Magyarországra vitt hús, brit szakértő: "biztos" a magyar eredet

Colin Butter, a brit Állategészségügyi Intézet (Institute for Animal Health) vezető madárinfluenza-szakértője külföldi tudósítóknak tartott hétfői londoni tájékoztatóján kijelentette: az Angliában kimutatott vírus molekuláris jellemzői annyira közel esnek a magyarországihoz, hogy az "abszolút biztossá" teszi a magyarországi eredetet.

A szakértő hozzátette: ennek alapján az is bizonyos, hogy a vírus nem közvetve, tehát például vadmadarak révén jutott be Nagy-Britanniába, hanem "igen közvetlen" módon, például "valamilyen" szennyezett hústermékkel.

Az MTI kérdésére, hogy száz százalékos bizonyosságúnak tartja-e az Angliában kimutatott madárinfluenza-vírus magyarországi eredetét, Colin Butter határozott igennel válaszolt, mondván: a vírus genetikai kódja annyira közel esik a Magyarországon kimutatottéhoz, "mintha én megadnám a lakcímemet ... amelynek alapján gond nélkül meg lehetne találni engem a 60 millió brit között". "Ugyanez a helyzet ezzel a vírussal ... ez Magyarországról, a magyarországi lúdjárványból eredt" - tette hozzá tényszerűen.

A szakértő szerint ugyanakkor minden bizonnyal nem azok a pulykák voltak fertőzöttek, amelyek húsa Magyarországról a járvány által sújtott brit cég, a Bernard Matthews angliai feldolgozójába érkeztek, hanem a már levágott állatok húsa szennyeződhetett a baromfivágóhídon a fertőzött libákból származó vírussal. Colin Butter szerint úgy tűnik, hogy a Bernard Matthews ugyanazt a vágóhidat használta, mint ahol a fertőzött ludakat is vágták.

Hozzátette ugyanakkor: nagyon nehéz megválaszolni azt a kérdést, hogy a szennyezett pulykahús miképp került érintkezésbe a Bernard Matthews telepén az élőszárnyas-állománnyal.

A hétvégi brit sajtó is széleskörűen arról cikkezett, hogy a Bernard Matthews a januári magyarországi madárinfluenza-előfordulások helyszínének "közvetlen közeléből"

szállított hústerméket angliai, illetve sárvári üzemébe. A The Sunday Times például azt írta: a vállalat egy olyan kecskeméti vágóhídról hozott Suffolk grófságbeli feldolgozójába pulykahúst még a múlt héten is, amely mindössze 48 kilométerre van a délkelet-magyarországi madárinfluenza-góctól.

A The Sunday Telegraph magyarországi értesülései szerint ugyanakkor a Bernard Matthews magyar cége, a SáGa Foods még közelebbről, egy olyan baromfitelepről is kapott húst, amely 30 kilométerre van a januárban madárinfluenza-járványtól sújtott szentesi libateleptől.

A Bernard Matthews kereskedelmi igazgatója a minap azonban azt mondta, hogy a cég teherautói a fertőzéstől sújtott magyar baromfitelep "közelében sem jártak".

A vállalat tulajdonában lévő SáGa Foods Rt. sárvári üzeme 250 kilométerre van attól a szentesi libateleptől, ahol januárban madárinfluenzát észleltek.

A magyar főállatorvos-helyettes ugyanakkor azt mondta egy brit kereskedelmi tévének, hogy a madárinfluenza miatt már zárt övezetté nyilvánított kelet-angliai farmról érkeztek hőkezelt pulykatermékek Magyarországra. Bognár Lajos a Channel 4 idézete szerint kijelentette: a hat teherautónyi szállítmány "szerdán vagy csütörtökön" érkezett meg a Bernard Matthews magyarországi üzemébe.

A Bernard Matthews brit baromfifeldolgozó és -kereskedő társaság angliai pulykatelepét már az előző héten zárt övezetté nyilvánították, amint kimutatták az ott nevelt pulykaállományban a H5N1 madárinfluenza-vírust.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) szóvivője hétfőn - reagálva a magyar szakember Londonban idézett kijelentésére - azt mondta: a hőkezelés rövid úton elpusztítja a madárinfluenza-vírust, vagyis a Magyarországra küldött szállítmány "teljesen biztonságos".

A szóvivő szerint a Bernard Matthews pulykatelepét valóban lezárták a H5N1 vírus jelenlétének kimutatása után, de a külön működő feldolgozó üzem ettől még folytathatta munkáját. Az illetékes hozzátette: az EU-előírások lehetővé teszik hőkezelésnek kitett baromfitermékek kivitelét zárt övezetekből is.

A brit cégnek a kelet-angliai Suffolkban egy pulykafarmja, és attól nem messze egy külön baromfifeldolgozó üzeme van. A madárinfluenza-vírus másfél héttel ezelőtti felfedezése után a telep mind a 159 ezer növendék pulykáját leölték.

A brit vállalat már a múlt hét végén közölte, hogy csütörtöktől leállította a termékforgalmat nagy-britanniai és Sárváron lévő magyarországi telepe között.

A BBC hétfői budapesti tudósítása szerint Magyarországon "most már érezhetők a felháborodás és a düh kezdeti jelei" amiatt, hogy a britek folyamatosan a magyarokra mutogatnak a madárinfluenza miatt, és a magyar hatóságok ezért igyekeznek hangsúlyozni, hogy "a kereskedelem kétirányú".

A BBC tudósítójának a magyar agrártárcánál azt mondták:

novemberig visszamenőleg összegyűjtik a két ország közötti export- és importforgalom teljes dokumentációját, és a dossziét kedden benyújtják a brüsszeli EU-bizottságnak.

(GRAFIKA)

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag