December 1. az AIDS Világnapja

Az abortuszok számának mérséklése, a szexuális úton terjedő betegségek csökkentése a célja annak az egészségvédelmi programnak, amelyet az Országos Egészségfejlesztési Intézet és az Egészségügyi Minisztérium indít el az idei AIDS Világnapon.

A programhoz kapcsolódó 5 budapesti középiskola ingyenesen kap óvszerautomatákat, amelyeket a férfivécében helyeznek el. Ennek célja az, hogy a fiatalok hozzászokjanak a biztonságos szexuális élethez, ez váljon számukra természetessé. A program elindításakor el kellett oszlatni azt a hitet, hogy az óvszerautomata jelenléte szexuális tevékenységre serkenthet. Szakemberek szerint attól még nem fog egy fiatal szexuális életet élni, hogy óvszerhez jut.

Az OEFI közleményéből kiderül, hogy napjainkban a fiatalok nagy többsége a 16. és 17. életéve között kezdi el szexuális életét, a fiatalok 90 százaléka nem védekezik az első szexuális együttlétkor. Mivel nincs sem védőoltás, sem gyógykezelés, a HIV/AIDS elleni védelem sarokköve még mindig a megelőzés - erre hívják fel a fiatalok figyelmét a program során.

Becslések szerint a világon percenként 5, óránként 300, naponta 50.000 ember fertőződik meg vírussal, de pontos számot soha nem tudnak mondani a szakemberek, mert sokan úgy hordozzák a vírust, hogy még jó ideig nincsenek ezzel tisztában, így nem fordulnak rögtön orvoshoz.

Az AIDS és más betegségek terjedése mellett azért is fontos az óvszerhasználat elfogadtatása, mert rendkívül magas a 18 év alatti fiatalokon elvégzett abortuszok száma.
A serdülőkorú fiatalok szexuális élet iránti érdeklődése világszerte felgyorsult, magyarországi felmérések szerint a 15-18 év közötti középiskolások majdnem fele él szexuális életet, Budapesten ez az arány 56 százalék.
A tapasztalatok szerint a szexuális felvilágosítás sok esetben rendkívül esetleges az iskolákban.
Az OEFI idén is eljuttatta az iskoláknak az AIDS Világnap hivatalos plakátját illetve a felvilágosító anyagokat, hírlevelet.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag