COVID-19: van, ahol már a felnőttek 80 százaléka védett lehet

Az angliai felnőtt népesség több mint 80 százalékának szervezetében már jelen lehet a koronavírus ellen termelődő antitest - derült ki brit statisztikai hivatal (ONS) tanulmányából.

Post-COVID: a megfertőződött gyerekek felét érinti - kattintson!

Úgy becsülik, hogy az Egyesült Királyság messze legnépesebb nemzetén, az 56 milliós Anglián belül a május 17-ével kezdődött egy hétben a felnőttek 80,3 százalékának szervezetében mutatták volna ki a fertőződés vagy oltás hatására termelődő, új típusú koronavírus elleni antitestek jelenlétét egy vérvizsgálattal végzett teljes körű szűrés esetén - közölte reprezentatív számítási módszertana alapján az ONS. A statisztikai hivatal kalkulációja szerint emellett Walesben 82,7 százalék, Skóciában 72,6 százalék, Észak-Írországban pedig 79,9 százalék lehet azon felnőttek aránya, akik szervezetében jelen van ilyen antitest.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
A felnőttek 80 százaléka már védett lehet Angliában.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Jelentősen nőtt a védettségi arány

Az év elején elvégzett hasonló statisztikai vizsgálat még azt valószínűsítette, hogy akkoriban a felnőtt lakosság nagyjából tíz százalékának szervezetében lehetett volna szűrővizsgálatokkal kimutatni a koronavírus elleni antitestek jelenlétét. Az ONS szerint a pozitív eredményt mutató antitestszűrések és a beoltottak számának emelkedése között egyértelműen van összefüggés.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a felnőtt lakosság 77 százaléka már megkapta a COVID-19 elleni oltás első dózisát, 53,6 százaléknak pedig már a második adagot is beadták. Az antitestek jelenlétének kimutatása azonban önmagában nem teljesen pontos mérőszáma az oltások nyújtotta immunitás mértékének - figyelmeztettek a szakemberek.

A mutánsok ellen is védenek a vakcinák

Az angliai közegészségügyi szolgálat (PHE) legfrissebb vizsgálati eredményeiből pedig az derült ki, hogy a nagy-britanniai oltási kampányban legnagyobb mennyiségben használt két oltóanyag - az AstraZeneca- és a Pfizer-féle vakcina - egyaránt nagyon hatékony a koronavírus indiai (Delta) variánsa által okozott betegség kialakulásának megakadályozásában is. A megállapítás szerint két említett vakcinatípus majdnem olyan magas hatékonysággal véd a B.1.617.2 megjelöléssel is nyilvántartott, először Indiában azonosított variáns ellen, mint a Délkelet-Angliában korábban feltűnt kenti (Alfa) mutánssal szemben.

COVID-oltás: sokan még mindig bizonytalanok és félnek - olvassa el a részleteket!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: