Brit laborvizsgálat szerint "gyakorlatilag azonos" a brit és a magyar H5N1 vírus

Fred Landeg közleménye szerint a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) ellenőrzése alá tartozó vizsgálati laboratórium (Veterinary Laboratory Agency, VLA) befejezte a két országban talált H5N1 vírustörzs vizsgálatát, és azt mutatta ki, hogy azok teljes genetikai állománya 99,96 százalékban azonos.

Landeg szerint ez azt jelzi, hogy a brit és a magyar madárinfluenza-vírus "gyakorlatilag ugyanaz".

Kertész Róbert az MTI londoni tudósítója idézte a VLA fő madárvírus-szakértőjét, Ian Brownt, aki az intézet vizsgálati eredményét kommentálva kijelentette: jóllehet az Európában másutt fellelt vírusok is mutattak szoros kapcsolatot e két vírussal, az ilyen szintű azonosság azonban sokkal közelebbi, mint az, amely más ázsiai típusú H5-vírusokkal fennáll.

Brown szerint a magyar és a brit vírusok összehasonlítása olyan magas szintű genetikai egyezést tár fel, amely más európai vírustörzsekről nem mondható el.

Landeg szerint ennek alapján továbbra is az a "munkahipotézis", hogy a vírus baromfiról baromfira történt átterjedése a legvalószínűbb oka a nagy-britanniai járványnak.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) már a múlt héten azt jelentette be hivatalos közleményben, hogy a kelet-angliai madárinfluenza-járványt okozó vírus az eddigi molekuláris vizsgálatok alapján "jó eséllyel" teljesen azonos a múlt havi magyarországi madárinfluenza-eseteket okozó vírustörzzsel. Ennek alapján a DEFRA "számos egyéb feltételezés mellett" vizsgálja annak lehetőségét is, hogy nincs-e kapcsolat a januári magyarországi madárinfluenza-előfordulások, a Magyarországról érkező baromfihús és a Bernard Matthews Suffolk grófságbeli telepén kimutatott madárinfluenzás esetek között, állt a múlt hét végi közleményben.

Süth Miklós országos főállatorvos a keddi The Times szerint azt mondta, hogy nyers húsról van szó, és a Bernard Matthews csak nyers, feldolgozott pulykahúst exportál az angliai Holtonban működő telepéről. E húsból a brit cég tulajdonában lévő SáGa Foods egyik üzemében virsliféléket készítenek, amelyeket Magyarországon, Németországban és Olaszországban forgalmaznak.

A The Times szerint a szóban forgó szállítmány "visszavihette Közép-Európába a H5N1 (madárinfluenza-)vírust", és a nyershús-exportról szóló bejelentés "azonnal politikai és diplomáciai vitát robbantott ki London és Budapest között". Süth Miklós a lap szerint "felháborodott" azon, hogy fertőzött területről érkezett nyershús-szállítmány.

Magyarország kora este elküldte 120 oldalas jelentését a madárinfluenzával kapcsolatos vizsgálati eredményekről - tájékoztatta az MTI-t Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes. A jelentést e-mailben küldte el a magyar állategészségügyi hatóság Barnard von Goethemnek, az Európai Bizottság megbízott állategészségügyi igazgatójának, valamint az angol helyettes főállatorvosnak is.

A jelentésben részletesen leírták a magyar szakértők azokat a vizsgálatokat, amelyeknek alapján jelenlegi ismereteik szerint kizárható, hogy Magyarországról került volna a madárinfluenza kórokozója Angliába. A jelentés taglalja azokat az intézkedéseket is, amelyeket Magyarország a nemrégiben izolált madárinfluenza kórokozó továbbterjedésével kapcsolatban tett.

Az Európai Bizottság elégedett azokkal a magyarországi vizsgálatokkal, amelyeket a madárinfluenza ottani H5N1 vírustörzse eredetének és a nagy-britanniai esetekkel való lehetséges összefüggésének kiderítésére végeztek - közölte kedden a bizottság szóvivője.

"Elégedettek vagyunk a magyarországi vizsgálatokkal és azzal, hogy a magyar hatóságok ennek megfelelően eljártak" - mondta Philip Tod szóvivő, akit Veres Béla, az MTI brüsszeli tudósítója idézett jelentésében.

Tod közölte, hogy Brüsszelben találkozóra került sor bizottsági, valamint magyar illetékesek között, brit szakértők részvételével. Ezen a magyar résztvevők ismertették az eddigi vizsgálatok eredményét a brit madárinfluenza-járványban gyanúba került vágóhidakkal kapcsolatban.

A magyar hatóságok képviselői kijelentették, hogy az ország egyetlen más térségében sem fordultak elő madárinfluenza-gyanús esetek a zárt övezeten kívül, és a szükséges dokumentációt még a keddi nap folyamán átadják a bizottságnak - mondta el Tod. A beszámoló szerint novemberig visszamenőleg bizonyosan nem kerülhetett ki hús az érintett övezetből, így a két szóban forgó vágóhídra sem.

A szóvivő szerint ez egyúttal azt is jelenti, hogy a vírus fertőzött hússal semmiképpen nem terjedhetett át brit állatokra. A két vírus összehasonlító eredményének megérkezéséig ugyanakkor még mindig nem zárható ki, hogy a két állomány egymást fertőzte meg - ennek módja elvben lehetett például vadmadarak közreműködése, de közvetíthettek az egyik országból a másikba utazó személyek vagy járművek is.

Az Európai Bizottság a madárinfluenza magyarországi újbóli megjelenése óta már számos alkalommal megdicsérte a magyar hatóságok tevékenységét, és kifogást eddig egyetlen ízben sem emelt.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag