Brit laborvizsgálat szerint "gyakorlatilag azonos" a brit és a magyar H5N1 vírus

Fred Landeg közleménye szerint a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) ellenőrzése alá tartozó vizsgálati laboratórium (Veterinary Laboratory Agency, VLA) befejezte a két országban talált H5N1 vírustörzs vizsgálatát, és azt mutatta ki, hogy azok teljes genetikai állománya 99,96 százalékban azonos.

Landeg szerint ez azt jelzi, hogy a brit és a magyar madárinfluenza-vírus "gyakorlatilag ugyanaz".

Kertész Róbert az MTI londoni tudósítója idézte a VLA fő madárvírus-szakértőjét, Ian Brownt, aki az intézet vizsgálati eredményét kommentálva kijelentette: jóllehet az Európában másutt fellelt vírusok is mutattak szoros kapcsolatot e két vírussal, az ilyen szintű azonosság azonban sokkal közelebbi, mint az, amely más ázsiai típusú H5-vírusokkal fennáll.

Brown szerint a magyar és a brit vírusok összehasonlítása olyan magas szintű genetikai egyezést tár fel, amely más európai vírustörzsekről nem mondható el.

Landeg szerint ennek alapján továbbra is az a "munkahipotézis", hogy a vírus baromfiról baromfira történt átterjedése a legvalószínűbb oka a nagy-britanniai járványnak.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) már a múlt héten azt jelentette be hivatalos közleményben, hogy a kelet-angliai madárinfluenza-járványt okozó vírus az eddigi molekuláris vizsgálatok alapján "jó eséllyel" teljesen azonos a múlt havi magyarországi madárinfluenza-eseteket okozó vírustörzzsel. Ennek alapján a DEFRA "számos egyéb feltételezés mellett" vizsgálja annak lehetőségét is, hogy nincs-e kapcsolat a januári magyarországi madárinfluenza-előfordulások, a Magyarországról érkező baromfihús és a Bernard Matthews Suffolk grófságbeli telepén kimutatott madárinfluenzás esetek között, állt a múlt hét végi közleményben.

Süth Miklós országos főállatorvos a keddi The Times szerint azt mondta, hogy nyers húsról van szó, és a Bernard Matthews csak nyers, feldolgozott pulykahúst exportál az angliai Holtonban működő telepéről. E húsból a brit cég tulajdonában lévő SáGa Foods egyik üzemében virsliféléket készítenek, amelyeket Magyarországon, Németországban és Olaszországban forgalmaznak.

A The Times szerint a szóban forgó szállítmány "visszavihette Közép-Európába a H5N1 (madárinfluenza-)vírust", és a nyershús-exportról szóló bejelentés "azonnal politikai és diplomáciai vitát robbantott ki London és Budapest között". Süth Miklós a lap szerint "felháborodott" azon, hogy fertőzött területről érkezett nyershús-szállítmány.

Magyarország kora este elküldte 120 oldalas jelentését a madárinfluenzával kapcsolatos vizsgálati eredményekről - tájékoztatta az MTI-t Bognár Lajos országos főállatorvos-helyettes. A jelentést e-mailben küldte el a magyar állategészségügyi hatóság Barnard von Goethemnek, az Európai Bizottság megbízott állategészségügyi igazgatójának, valamint az angol helyettes főállatorvosnak is.

A jelentésben részletesen leírták a magyar szakértők azokat a vizsgálatokat, amelyeknek alapján jelenlegi ismereteik szerint kizárható, hogy Magyarországról került volna a madárinfluenza kórokozója Angliába. A jelentés taglalja azokat az intézkedéseket is, amelyeket Magyarország a nemrégiben izolált madárinfluenza kórokozó továbbterjedésével kapcsolatban tett.

Az Európai Bizottság elégedett azokkal a magyarországi vizsgálatokkal, amelyeket a madárinfluenza ottani H5N1 vírustörzse eredetének és a nagy-britanniai esetekkel való lehetséges összefüggésének kiderítésére végeztek - közölte kedden a bizottság szóvivője.

"Elégedettek vagyunk a magyarországi vizsgálatokkal és azzal, hogy a magyar hatóságok ennek megfelelően eljártak" - mondta Philip Tod szóvivő, akit Veres Béla, az MTI brüsszeli tudósítója idézett jelentésében.

Tod közölte, hogy Brüsszelben találkozóra került sor bizottsági, valamint magyar illetékesek között, brit szakértők részvételével. Ezen a magyar résztvevők ismertették az eddigi vizsgálatok eredményét a brit madárinfluenza-járványban gyanúba került vágóhidakkal kapcsolatban.

A magyar hatóságok képviselői kijelentették, hogy az ország egyetlen más térségében sem fordultak elő madárinfluenza-gyanús esetek a zárt övezeten kívül, és a szükséges dokumentációt még a keddi nap folyamán átadják a bizottságnak - mondta el Tod. A beszámoló szerint novemberig visszamenőleg bizonyosan nem kerülhetett ki hús az érintett övezetből, így a két szóban forgó vágóhídra sem.

A szóvivő szerint ez egyúttal azt is jelenti, hogy a vírus fertőzött hússal semmiképpen nem terjedhetett át brit állatokra. A két vírus összehasonlító eredményének megérkezéséig ugyanakkor még mindig nem zárható ki, hogy a két állomány egymást fertőzte meg - ennek módja elvben lehetett például vadmadarak közreműködése, de közvetíthettek az egyik országból a másikba utazó személyek vagy járművek is.

Az Európai Bizottság a madárinfluenza magyarországi újbóli megjelenése óta már számos alkalommal megdicsérte a magyar hatóságok tevékenységét, és kifogást eddig egyetlen ízben sem emelt.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan felhős lesz az ég, napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag