Brit-magyar miniszteri konzultáció a madárinfluenzáról

Elmondta: a megbeszélés a brit környezetvédelmi élelmezési és vidékügyi miniszter kezdeményezésére jött létre, aki közép-európai idő szerint 17.30 óra körül telefonon felhívta magyar kollégáját. A két agrártárca vezetője a madárinfluenzával kapcsolatos közös érdeklődésre számot tartó témákról beszélt egymással.

David Miliband biztosította magyar kollégáját arról, hogy a brit állategészségügyi hatóságok vizsgálata a nemrégiben regisztrált madárinfluenzával kapcsolatban nem irányul Magyarország ellen. A hatóságok a magyar vonalat hivatalból vizsgálják, ugyanis annak az angol állattartó telepnek, ahol nemrégiben előfordult a madárinfluenza, magyar érdekeltsége is van. A brit miniszter biztosította magyar kollégáját, hogy az angol kormány nem tervez semmiféle szankciót Magyarország ellen.

A brit miniszter egyben megköszönte Gráf Józsefnek az együttműködést, amelyet a magyar állategészségügyi hatóságok tanúsítanak a brit kérésekkel kapcsolatban az ügy tisztázása érdekében. A magyar miniszter ugyancsak biztosította brit partnerét, hogy Magyarországon szintén mindent megtesznek az ügy tisztázására.

Rámutatott: a rendelkezésre álló magyar dokumentumok alapján az állapítható meg, hogy nincs összefüggés a magyarországi és az angliai fertőzés között. Kérte ugyanakkor angol kollégáját, hogy alaposan vizsgálják meg annak lehetőségét is az angol szakemberek, hogy a madárinfluenza kórokozóját vadmadarak terjesztik.

Gráf József emlékeztette brit kollégáját arra, hogy Magyarország több esetben is kapott olyan szakvéleményt az angliai referencia-laboratóriumból, amely szerint a Magyarországon izolált madárinfluenza vírustörzs hasonlóságot mutatott egyebek között a Franciaországban, Romániában, Ukrajnában és Szlovéniában, de még Skóciában is az elkülönített kórokozókkal. Ezeket pedig vadmadarak terjesztették.

A magyar miniszter felvetette, hogy a brit sajtó tendenciózusan foglalkozik a madárinfluenza ügyével, azt sugallva, hogy az esetleges kórokozót Magyarországról hurcolták be a brit szigetekre. David Miliband ezzel kapcsolatban sajnálkozását fejezte ki, de mint mondta, nincs befolyása a sajtóban megjelent hírekre.

A szóvivő aláhúzta: a két kormány abban érdekelt, hogy országaik szakhatóságai működjenek együtt, és mielőbb hiteles és megnyugtató eredményekkel álljanak közvélemény elé.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, szórványosan várható kisebb havazás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag