Az EU-tagok nem tilthatják meg a magyar baromfiexportot

Az EurĂłpai UniĂł tagországai nem tilthatják meg a teljes baromfiexportot MagyarországrĂłl, miután az uniĂł Ăşgynevezett állandĂł állategĂ©szsĂ©gĂĽgyi bizottsága az EurĂłpai Bizottság vĂ©lemĂ©nyĂ©t követve pĂ©nteken jĂłváhagyta a hĂ©ten jelzett madárinfluenza-járvány elleni vĂ©dekezĂ©sre tett intĂ©zkedĂ©seket - jelentette ki a brĂĽsszeli vĂ©grehajtĂł testĂĽlet szĂłvivĹje pĂ©nteken.
A tagországokat kĂ©pviselĹ szakĂ©rtĹi EU-testĂĽlet tájĂ©koztatást kapott a magyar illetĂ©kesektĹl, ennek nyomán azt állapĂ­tották meg, hogy a meghozott intĂ©zkedĂ©sek teljes egĂ©szĂ©ben összhangban vannak az Ăşgynevezett madárinfluenza-irányelvben foglaltakkal. Ezek a rendelkezĂ©sek magukban foglalják a szĂĽksĂ©ges kereskedelmi korlátozásokat, Ă©s biztosĂ­tják, hogy gyanĂşs termĂ©k ne kerĂĽljön ki az övezetbĹl. További intĂ©zkedĂ©sek Ă­gy egyetlen tagországban sem indokoltak - szögezte le Philip Tod szĂłvivĹ. Hozzátette, hogy a magyar lĂ©pĂ©sek garantálják az emberi Ă©s az állati egĂ©szsĂ©g teljes vĂ©delmĂ©t.
Magyarország szerdán Ă©rtesĂ­tette az EurĂłpai Bizottságot, hogy madárinfluenzában betegedtek meg a Csongrád megyei ludak. A magyar hatĂłságok azt is jeleztĂ©k, hogy bár mĂ©g nincs mĂ©g vĂ©gĂ©rvĂ©nyes vizsgálati eredmĂ©ny, valĂłszĂ­nűleg a legveszĂ©lyesebb, a H5N1-es vĂ­rusváltozatrĂłl van szĂł. A brĂĽsszeli testĂĽlet már akkor leszögezte, hogy a magyar hatĂłságok megtettĂ©k a szĂĽksĂ©ges intĂ©zkedĂ©seket, Ă­gy pĂ©ldául lĂ©trehozták a 3 kilomĂ©teres sugarĂş vĂ©dĹ Ă©s a 10 kilomĂ©teres körzetű megfigyelĂ©si övezetet, Ă©s azokon belĂĽl Ă©letbe lĂ©ptettĂ©k az elĹĂ­rt uniĂłs rendelkezĂ©seket. HĂ©tfĹn az EU-tagországok mezĹgazdasági miniszterei is áttekintik a madárinfleunzával kapcsolatos helyzet alakulását az EU-ban. Tavaly nyár Ăłta ez az elsĹ eset, hogy a magas patogenitásĂş vĂ­rus felbukkan az EU-ban. Oroszország Ă©s Ukrajna pĂ©ntektĹl tiltotta meg a MagyarországrĂłl származĂł Ă©lĹ Ă©s vágott baromfi importját.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +14 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon és a középső orszgrészben helyenként párás maradhat a levegő, másutt többnyire gyengén felhős, napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek