Az egyik legnagyobb hatású fertőző betegség a történelemben

Amikor a történelemre legnagyobb hatást gyakorló fertőző betegségekre gondolunk, a pestis, a kolera vagy éppen az influenza jut eszünkbe. Pedig a sárgaláz is komolyan befolyásolta a történelmi eseményeket, például a Panama-csatorna építését vagy Napóleon világuralmi törekvéseit.

A sárgaláz Afrikából származik, ahol - sok más betegséghez hasonlóan - a főemlősöktől kapták el az emberek, valószínűleg a szúnyogok közvetítésével. Az afrikai őslakosok az évszázadok során természetes immunitást alakíthattak ki a vírussal szemben, azonban az utazók, felfedezők és gyarmatosítók szervezetét gyorsan megtámadhatta az ismeretlen kórokozó: egy-egy járvány során az európaiak legtöbbje meghalt, míg az afrikaiaknál csak jóval enyhébb, influenzaszerű tünetek jelentkeztek.
A sárgalázat a rabszolgákkal együtt hurcolták át Amerikába, és már az 1650-es évektől rendszeresen felütötték a fejüket a járványok. Ezek rendkívül sok áldozatot követeltek. A vírus terjedését csak gyorsította az eredeti ökoszisztéma megbolygatása, a cukornád-ültetvények térnyerése, az erdőségek megsemmisítése, és a szúnyogokkal táplálkozó madárpopulációk csökkenése. Észak-Amerikában is jó néhány komoly járvány volt, például New Yorkban, Philadelphiában, New Orleansban, Európában pedig Spanyolországban volt több járvány.

1881-ben született meg az első tanulmány arról, hogy a sárgalázat szúnyogok terjeszthetik

1881-ben született meg az első tanulmány arról, hogy a sárgalázat szúnyogok terjeszthetik

Különösen veszélyesnek tartották a 19. század elején Jamaikát és a mai Haiti területét is. Ez utóbbinál a függetlenség kivívásában rendkívül nagy szerepe volt a sárgaláznak: a francia gyarmatra, a lázadás letörésére küldött francia katonák közül a becslések szerint 45 000 veszítette életét a trópusi betegségek következtében, és ez a hatalmas veszteség kényszerítette Napóleont arra, hogy lemondjon a sziget feletti uralmáról.

1881-ben született meg az első tanulmány arról, hogy a sárgalázat szúnyogok terjeszthetik, nem pedig közvetlen emberi kontaktus. A sárgaláz jobb megismerésében igen nagy szerepe volt dr. Walter Reed őrnagynak, aki előbb azt bizonyította, hogy a sárgaláz nem az ivóvízzel terjed, később pedig azt, hogy a szúnyogok a felelősek a megbetegedésekért. Reed és csapata önkéntesekkel kísérletezett, akik 100 dollárt (mai értékén 3000 dollárnak, vagyis nagyjából 9 millió forintot) kaptak azért, hogy az életüket kockáztassák az orvostudomány érdekében. A veszélyes kísérletek során dr. Reed egyik legközelebbi kollégája is a sárgaláz áldozata lett.

Az új tudományos eredmények, dr. Reed és kollégájának, Carlos Finlay-nek a munkája hatékonyabb küzdelmet tett lehetővé a sárgalázat terjesztő szúnyogok ellen, ez pedig például a Panama-csatorna megépítését is lehetővé tette. Ez a terv ugyanis korábban nem valósult meg, többek között azért, mert túlságosan sok munkás betegedett és halt meg a sárgaláz és a hozzá hasonló betegségek, például a malária miatt.

A sárgaláz vírusát végül 1927-ben sikerült izolálni, és az 1930-as években két vakcinát is kifejlesztettek a betegség ellen. A sárgaláz elleni küzdelem egyik fontos szereplője, Max Theiler 1951-ben Nobel-díjas is kapott a vakcina megalkotásáért.

A Zika-vírusnál jóval súlyosabb járványra hívják fel a figyelmet az egészségügyi szakemberek: több afrikai országban egyre több sárgalázas esetet regisztrálnak, és ha a védőoltásokkal nem állítható meg a fertőzés terjedése, a járvány globálissá is válhat. Ha többet szeretne megtudni, kattintson!

A védőoltásoknak és a szúnyogok elleni küzdelemnek köszönhetően sok országból sikerült kiszorítani a sárgalázat, azonban az 1980-as évektől újra növekedés figyelhető meg az esetek számában. Ennek számtalan oka van, például visszavezethető a klímaváltozásra vagy a természetes immunizáció csökkenésére.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +38 °C
Minimum:
+17, +22 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarhatják, de számottevő csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag