Az ÁNTSZ végzett a kivizsgálással a meghalt új influenzás környezetében

Az új influenza okozta második, a dél-dunántúli régióban történt, A(H1N1)v vírus okozta haláleset kapcsán az ÁNTSZ elvégezte a járványügyi vizsgálatot.

Az új influenza A(H1N1)v vírus okozta súlyos szövődménnyel járó megbetegedés vagy haláleset esetén az ÁNTSZ illetékes járványügyi szakembere szigorúan meghatározott protokoll szerint jár el az eset kivizsgálása során. Egy nemzetközi ajánlással készült formanyomtatványt tölt ki, amelyben a megbetegedésre vonatkozó tényeket deríti fel. Az úgynevezett expozíciós anamnézis során azt keresi, hogy hol és mikor történhetett a megfertőződés. A kérdőív tartalmaz kérdéseket a megelőzésre vonatkozóan is, valamint az eset minősítését is meghatározza. A járványügyi szakember a beteggel (elhunyttal) közös háztartásban élő, vagy vele szoros kontaktusban lévő személyeket is kikérdezi arra keresve a választ, hogy történt-e az elmúlt 7 napban hasonló megbetegedés. Ha családi, közösségi vagy munkahelyi halmozódást észlel, akkor az ÁNTSZ járványügyi érdekből elrendelhet további vizsgálatot. Magát egészségesnek érző személyeknél nem indokolt a laboratóriumi vizsgálat.

Influenza

Influenza

A jogszabályi háttér:

A háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM. rendelet alapján a háziorvos szükség esetén minden olyan közegészségügyi-járványügyi intézkedést megtesz, amely a lakosság egészségének megóvása érdekében szükséges. A háziorvos külön jogszabályokban foglaltak szerint végez fertőző betegségekkel és fertőző betegségekre gyanús személyekkel kapcsolatos tevékenységet, így a bejelentést, a kijelentést és fertőző betegségek, fertőző betegségekre gyanús személyek nyilvántartását.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 3.§ (2) bekezdése szerint a biztosítottat a járóbeteg-szakellátás keretében igénybe vehető laboratóriumi vizsgálatokra jogszabályban és az úgynevezett OEP-Szabálykönyvben meghatározott esetekben kizárólag a járóbeteg-szakellátás és a fekvőbeteg-gyógyintézet szakorvosa utalhatja be. Háziorvos a gyógyító megelőző alapellátáson, és a fertőző, illetve fertőző betegségre gyanús személyek jelentésén kívül a járóbeteg-szakellátás keretében igénybe vehető laborvizsgálatra nem utalhat. Szakellátásra utalhat, és onnan a szakorvos küldheti a beteget tovább laboratóriumi vizsgálatra - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +11 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt Zömében közepesen felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütésre számíthatunk, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag