Az alattomos és néma kór: így öl a hepatitis C

Kiss Verus

A WHO adatai szerint a világon 170 millió hepatitis C fertőzött él. Többségük nem is tud a betegségéről, így a vírus akár éveken, évtizedeken át is észrevétlenül pusztíthatja a májat, míg végül visszafordíthatatlan májzsugor vagy májrák alakul ki.

A hepatitis korunk egyik legveszélyesebb betegsége. Tízszer könnyebben terjed, mint a HIV, mégsem fordítunk rá akkora figyelmet, mint az AIDS-re. Mivel a hepatitis C (HCV) ellen sajnos nincsen oltóanyag, a fertőzéssel szemben kizárólag odafigyeléssel lehet védekezni. Feltéve, ha tudjuk egyáltalán, mire kell ügyelnünk, illetve mire kell gyanakodnunk.

Az epidemiológiai adatok alapján a HCV fertőzöttséget tekintve a legtöbb fertőzött Távol-Keleten, Közép-Ázsiában és Dél-Afrikában van. Magyarországon évente kb. 8000 beteg hal meg végstádiumú májbetegségben. Ennek 80 százalékban a túlzott alkoholfogyasztás az oka, de jelentős számot tesz ki a hepatitis C vírus okozta májbetegség is. Itthon a HCV hordozók aránya 0,7-1,3 százalékra tehető (70.000-130.000 egyén), többségük nem tud a fertőzésről. Ezért a célzott szűrésnek nagy jelentősége van.

A "májmoly vírus"

A hepatitis vírus C variánsát elég későn, csupán 1989-ben fedezték fel. Pillanatnyilag 6 genotípusát, ezen belül további altípusait különböztetjük meg. Az emberi szervezetbe kizárólag vér útján kerülhet, azaz a vírus szempontjából fertőzésveszélyes minden vérrel kapcsolatos interakció, a közös tűhasználat, a piercing vagy a tetoválás készíttetése és az akupunktúrás kezelések igénybevétele, melyet többször használatos tűvel végeznek. A HCV-t hordozhatják azok is, akik a vírus szűrése előtt (1993 előtt) kaptak vérátömlesztést vagy estek át dialízisen, hemofíliások, hiszen az orvosok korábban nem ellenőrizhették a vérkészítmények és donorok hepatitis C-vel való fertőzöttségét.

A hepatitis C megelőzése érdekében nagyon fontos a higiénikus tűhasználat

A hepatitis C megelőzése érdekében nagyon fontos a higiénikus tűhasználat

Rizikó csoportba tartoznak az egészségügyi dolgozók, a fertőzöttekkel egy háztartásban élők és szexuális partnereik (különösen a homoszexuális férfiak), a HCV-pozitív anyák gyermekei. Javasolható a szűrés az 1945 és 1965 között születettek körében, a magas prevalenciájú területekről bevándorlóknál, a szociális vagy büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezetteknél, valamint a terhes nők számára is.

Célzott vizsgálatok

A hepatitis C fertőzöttség bizonyítása a vírus ellen termelődő ellenanyagok kimutatásán alapul, a fertőzést követő 2-20 hetes lappangási idő után. Ma már léteznek olyan vizsgálati lehetőségek is, melyek a vírust, annak szaporodását közvetlenül ki tudják mutatni (PCR-vizsgálat).

Némán pusztít

A hepatitis C-vel fertőzöttek negyede 3-4 hónapon belül magától meggyógyul, azaz vírusmentes lesz, a többiek viszont fertőzöttek maradnak, és alattomos, krónikus májbetegség alakul ki náluk. Innentől a vírus - hacsak ki nem szűrik - évtizedeken keresztül, fájdalom nélkül lappanghat, és májsejtpusztulást (molyrágás-nekrózist) okoz, melyet kötőszövetes átalakulás követ. Mivel eközben a máj gyulladása nem jár fájdalommal, a májsejtek 70-80 százaléka is elpusztulhat anélkül, hogy panaszok jelentkeznének, és így akkor, amikor a májsejtek helyét már kötőszövet foglalja el, nincs segítség. A kötőszövet összehúzódik, és májzsugor, májrák alakulhat ki. Ha a májsejtek pusztulása miatt a szerv már nem tudja ellátni méregtelenítő feladatát, az a beteg halálához vezet.

Gyógyítható!

A hepatitis C vírus okozta idült májgyulladás a tévhitekkel ellentétben igenis kezelhető és gyógyítható. Tény, hogy a fel nem ismert vagy kezeletlen betegség szövődményeinek köszönhetően halálos is lehet, de az idejében felismert fertőzés esetén a betegség korai stádiumában elkezdett kezeléssel teljes gyógyulás érhető el. A kórokozó tehát elpusztítható, a beteg végleg vírusmentessé válik.

Az utóbbi 3 évben forradalmi változás következett be a krónikus C hepatitis kezelésében, a betegség gyógyítható. Olyan direkt vírus ellenes (DAA) gyógyszereket fejlesztettek ki, amelyek a vírus szaporodását speciálisan gátolják. Ezek a szájon át szedhető tabletták interferonnal és interferon nélkül is adhatók. Az interferon - mentes készítmények hatékonyabbak, 98-100 százalékos gyógyuláshoz vezetnek. Mellékhatásuk nem számottevő, nem befolyásolják a betegek életminőségét, munkavégző képességét, és legtöbbször a terápia időtartama is lényegesen rövidebb. Meggátolják a továbbfertőzés lehetőségét.

A krónikus C hepatitis kezelése a folyamat lassítását, megállítását, így a májzsugorodás és a májrák kialakulásának megelőzését szolgálja. Spontán gyógyulás még az akut szakaszban, 3-4 hónap alatt előfordulhat, és a kezelés (interferon, ribavirin) csak innentől válik szükségessé.

Fontos!

Hazánkban a Májbetegekért Alapítvány foglalkozik a betegek felvilágosításával, egészséges életmódra nevelésével és a májbetegségekkel kapcsolatos ismeretek terjesztésével. Web: www.majmoly.huHazánkban a betegek kivizsgálása és kezelése egységes szakmai szempontok, évenként megújított szakmai konszenzusajánlás szerint, hepatológiai centrumokban történik.

A heveny májgyulladás diagnózisának felállítása után, a kezelés kezdetén rendkívül fontos az ágynyugalom és a kímélő életmód, vitamindús, könnyű, vegyes étrenddel. A teljes gyógyulásig tilos az alkoholfogyasztás.

Források: A 2010-es Májmoly kampány sajtóanyagai

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a párásság és a ködfoltok általában megszűnnek, de néhol csak nehezen kezdenek oszlani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag