Az AIDS okozta halálesetek elérték a 25 milliót, de a fertőzés lassul

Az ENSZ legújabb jelentésében közölte, hogy az AIDS eddig 25 millió ember halálát okozta világszerte. A járványról készített jelentés szerint van okunk a reményre, de nem szabad az önelégültség hibájába esnünk.

A kórokozó felfedezése óta közel 60 millió ember fertőződött HIV vírussal, de a megelőző programok jelentős hatást gyakorolnak - áll a UNAIDS ügynökség Sanghajban kiadott legújabb jelentésében. 2008-ban körülbelül kétmillióan haltak meg a betegségben, így a halálos áldozatok száma összesen mintegy 25 millióra emelkedett az óta, hogy a vírust három évtizeddel ezelőtt felfedezték. 2008-ben hozzávetőlegesen 2,7 millióan fertőződtek a vírussal, tehát világszerte összesen 33,4 millió embert fertőzött meg a HIV vírus.
Michel Sidibe, a UNAIDS igazgatója egy sanghaji sajtótájékoztatón azt nyilatkozta a jelentéssel kapcsolatban, hogy az új humán immundeficiencia vírus (HIV) fertőzések száma az elmúlt nyolc évben 17 százalékkal csökkent.

"A jó hír az, hogy bizonyítékaink vannak arra nézve, hogy a csökkenés legalább részben a HIV megelőzésnek köszönhető" - állította Sidibe.

A jelentés szerint a legfigyelemreméltóbb előrelépések Afrikában történtek. Kelet-Afrikában a HIV előfordulása 2001. óta 25 százalékkal mérséklődött, a Szaharától délre fekvő afrikai országokban pedig összességében 15 százalékos visszaesést tapasztaltak, ami 400 000-rel kevesebb fertőzésnek felet meg 2008-ban. Dél- és Délkelet-Ázsiában a HIV előfordulása ugyanebben az időszakban 10 százalékkal csökkent.

Sidibe elmondta, hogy a kezelésben alkalmazott termékek száma tízszeresére emelkedett az elmúlt öt évben, ami a halálozás 18 százalékos visszaeséséhez vezetett 2001. óta. Hozzátette ugyanakkor, hogy jobb megelőzési stratégiákra lenne szükség az új fertőzések megállítása érdekében, ami jelenleg napi 7400 fő.

"Valahányszor két ember kezelését megkezdjük, öt újabb ember fertőződik. A jelentés eredményei azt mutatják, hogy a megelőző programok gyakran nem érik el a céljukat, és ha jobb munkát végeznénk és a forrásokat illetve programokat olyan helyeken alkalmaznánk, ahol a legjobb hatást érhetjük el, gyorsabb fejlődést érhetnénk el, és több életet menthetnénk meg" - nyilatkozta.

Az új jelentés kimutatta, hogy több ember él a vírussal, mint valaha, mivel a betegek a retrovírus elleni szereknek köszönhetően tovább élhetnek.

A szerzett immunhiányos betegséggel (AIDS) összefüggő halálesetek száma az elmúlt öt évben több mint 10 százalékkal csökkent, mert több beteg juthatott hozzá az életmentő kezelésekhez. A jelentésben szereplő becslés szerint mintegy 2,9 millió életet mentettek meg 1996. óta, amióta hatékonyabb kezelések állnak rendelkezésünkre.

"A HIV-kezelésekre fordított nemzetközi és országos befektetések növelése konkrét és mérhető eredményeket hozott. Nem szabad hagynunk, hogy ez a lendület alábbhagyjon" - nyilatkozta a WHO igazgatója, Margaret Chan.

Sidibe ugyanakkor rámutatott azokra a problémákra is, amelyek a betegség elleni harcban Afrika egyes részein felmerülnek, ahol az egészségügyi infrastruktúra krónikus hiányosságokkal küzd. "Botswanában és Dél-Afrikában az anyahalálozások felét a HIV-fertőzés okozza. Ez arra késztet bennünket, hogy egységes egészségügyi megközelítésmódért dolgozzunk, és összehozzuk az anyák és csecsemők egészségét, a HIV elleni harcot és a tuberkulózis visszaszorítását célzó programokat" - állítja. Véleménye szerint a világjárvány arculata is megváltozott, ezért az egészségügyi felügyeleti szerveknek is át kell alakítaniuk megelőzési stratégiáikat. Kínában például az átvitel az intravénás droghasználóktól a nemi úton való terjedésre váltott át, mely utóbbi tavaly már az esetek több mint 72 százalékáért volt felelős.

Az AIDS 1981-ben került először a figyelem középpontjába egy kis amerikai homoszexuális csoporton belül, akik immunrendszere titokzatos módon leépült. Hamar kiderült, hogy egy olyan betegséggel állunk szemben, amely átlépte a faji és nemi korlátokat. A betegséget egy olyan vírus okozza, mely főként védekezés nélküli nemi aktus, vérátömlesztés, közösen használt kábítószeres tűk révén, illetve anyáról magzatára terjed.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Animáció: HáziPatika.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-4, +1 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt több helyen tartósan párás és ködös marad az idő, az alacsonyszintű rétegfelhőzetből helyenként hószállingózás, ónos szitálás kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag