Az AIDS gyógyszerek kardiovaszkuláris hatásai

Bár a HIV-fertőzés még mindig a nem gyógyítható betegségek közé tartozik, a ma használatos kombinált anti-retrovirális terápia (ART) segítségével évtizedekkel is meghosszabbítható a betegek élete.
Ez a kezelés szempontjából azt is jelenti, hogy az alkalmazott gyógyszerek hosszú távú mellékhatásaira is figyelmet kell fordítani.
Egyre több olyan adat áll rendelkezésre, amely azt bizonyítja, hogy az ART és a szívkoszorúér-megbetegedések megnövekedett száma az ilyen kezelésben részesülo betegeknél összefüggésben áll egymással. 2003-ban a HIV-ellenes szerek mellékhatásairól készült adatgyujtés megállapította, hogy az ART-veI kezelt betegek körében a miokardiális infarktusok száma a gyógyszerek 4-6 évnyi szedése után 26 %-os relatív növekedést mutatott. Ez összefüggésben áll a szerek lipid- és glükóz-anyagcserére gyakorolt hatásával, ami az egyes gyógyszercsoportok esetén különbözőképpen alakul. A legtöbb nukleozid reverz transzkriptáz inhibitornak, köztük az újabb tenofovir dizoproxil fumarátnak és emtricitabinnak nincs, vagy csak csekély hatása van a lipidszintre illetve a glükóz metabolizmusra. Ez alól talán egyetlen kivétel a nagyon hatékony sztavudin, amely dislipidaemiát okoz és növeli az inzulin rezisztenciát is.
A nem-nukleozid reverz transzkriptáz inhibitor nevirapin ezzel ellentétben növelheti a "jó koleszterin", azaz a HDL mennyiségét, és így csökkenti az össz-koleszterin/HDL-koleszterin arányát. A legtöbb proteáz inhibitor, különösen a ritonavir, fozamprenavir és tripanavir, növeli a triglicerid- és összkoleszterinszintet.
Az ART-veI kezelt betegeknél tehát fokozottan figyelni kell a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát növelo tényezokre, mint a magas triglicerid- és koleszterinszint, vagy a cukorbetegség. A betegeknek az életmódbeli változtatások mellett (pl. diéta, dohányzásról leszokás) szükségük lehet lipidszint-csökkentok szedésére is. Erre a HMG-CoA reduktáz gátló sztatinok közül a pravasztatin és atorvasztatin biztonságosan használható ART mellett is, ugyanakkor a szimvasztatin és lovasztatin a lehetséges interakciók miatt kontraindikált.
Bergensen, B. M.: Cardiovascular risk in patients with HIV infection. Drugs 66, 197 1-1 987, 2006.
MKM
Gyógyszerészet
(2007.08.16. 09:18)

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag