Az AIDS gyógyszerek kardiovaszkuláris hatásai

Bár a HIV-fertőzés még mindig a nem gyógyítható betegségek közé tartozik, a ma használatos kombinált anti-retrovirális terápia (ART) segítségével évtizedekkel is meghosszabbítható a betegek élete.
Ez a kezelés szempontjából azt is jelenti, hogy az alkalmazott gyógyszerek hosszú távú mellékhatásaira is figyelmet kell fordítani.
Egyre több olyan adat áll rendelkezésre, amely azt bizonyítja, hogy az ART és a szívkoszorúér-megbetegedések megnövekedett száma az ilyen kezelésben részesülo betegeknél összefüggésben áll egymással. 2003-ban a HIV-ellenes szerek mellékhatásairól készült adatgyujtés megállapította, hogy az ART-veI kezelt betegek körében a miokardiális infarktusok száma a gyógyszerek 4-6 évnyi szedése után 26 %-os relatív növekedést mutatott. Ez összefüggésben áll a szerek lipid- és glükóz-anyagcserére gyakorolt hatásával, ami az egyes gyógyszercsoportok esetén különbözőképpen alakul. A legtöbb nukleozid reverz transzkriptáz inhibitornak, köztük az újabb tenofovir dizoproxil fumarátnak és emtricitabinnak nincs, vagy csak csekély hatása van a lipidszintre illetve a glükóz metabolizmusra. Ez alól talán egyetlen kivétel a nagyon hatékony sztavudin, amely dislipidaemiát okoz és növeli az inzulin rezisztenciát is.
A nem-nukleozid reverz transzkriptáz inhibitor nevirapin ezzel ellentétben növelheti a "jó koleszterin", azaz a HDL mennyiségét, és így csökkenti az össz-koleszterin/HDL-koleszterin arányát. A legtöbb proteáz inhibitor, különösen a ritonavir, fozamprenavir és tripanavir, növeli a triglicerid- és összkoleszterinszintet.
Az ART-veI kezelt betegeknél tehát fokozottan figyelni kell a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát növelo tényezokre, mint a magas triglicerid- és koleszterinszint, vagy a cukorbetegség. A betegeknek az életmódbeli változtatások mellett (pl. diéta, dohányzásról leszokás) szükségük lehet lipidszint-csökkentok szedésére is. Erre a HMG-CoA reduktáz gátló sztatinok közül a pravasztatin és atorvasztatin biztonságosan használható ART mellett is, ugyanakkor a szimvasztatin és lovasztatin a lehetséges interakciók miatt kontraindikált.
Bergensen, B. M.: Cardiovascular risk in patients with HIV infection. Drugs 66, 197 1-1 987, 2006.
MKM
Gyógyszerészet
(2007.08.16. 09:18)

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-3, +2 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban kedden délelőtt északon a változó felhőzet mellett hosszabb napos időszakok is előfordulnak, délen azonban sok lesz a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag