Ami a nőket elválsztja a férfiaktól

Női emancipáció, a fogamzásgátlás általánossá válása, az élvezet joga, a hagyományos párkapcsolatok szétrobbanása, a homoszexualitás elismerése, a pornográfia banalizációja: mindezek a "szexuális forradalom", 1968 egyik vívmányának következményei, amely 40 évvel később elválasztotta a szexualitást a házasságtól, a szexet a szerelemtől, bizonyos értelemben a férfiakat a nőktől.
Ez olvasható a Franciaországban most megjelent 600 oldalas könyv, a Vizsgálat a franciaországi szexualitásról, amelyhez több mint 12, 18 és 69 év közötti férfival és nővel készített hosszú telefoninterjúkat 2005 szeptembere és 2006 márciusa között a francia nemzeti AIDS-kutató intézet. A tanulmány, amelyből az 1968-ban a diákok mellé álló Le Nouvel Observateur című hetilap közölt részleteket, így a franciák legintimebb szférájába is betekintést nyerhetett.
A lap felteszi a kérdést a "szexuális forradalom" kapcsán: vajon a "szokások alól való felszabadulás-e" 1968 legfőbb öröksége? Mindazonáltal a számok beszédesek. A felmérés szerint például fokozatosan csökkent azoknak a nőknek a száma, akiknek életükben csak egyetlen partnerük volt: 1970-ben még 68 százalékot tettek ki, 1992-ben már csak 43 százalékot, míg 2006-ban 34 százalékot. (A férfiak között ez az arány 18, 21 és 16 százalék volt). Negyven évvel ezelőtt a nők kétharmada hozzáment ahhoz, aki elvette szüzességüket, ma már csak minden tizedik cselekszik ekképp, akárcsak a férfiak.
A közvélemény-kutatás kapcsán azt is hihetnék az olvasók, hogy a férfiak előbb elfáradnak. Míg a 30 és 49 év közötti nők partnerkapcsolatainak száma egyre csak növekszik - az 1970-es 1,9-ből 1992-re 4 lett, napjainkban pedig már 5,1 - addig a férfiaknál a 12 körüli átlag megmaradt az elmúlt 40 évben. Ugyancsak a férfiak kisebb aktivitására utal, hogy a 18 és 35 év közöttiek között 6,2 százalékuk "absztinens" szexuális téren, míg a nőknek csak 3,5 százaléka választja az önmegtartóztatást.
A tanulmány arra is rávilágít, hogy manapság a fiatalok szexuális viselkedése, értékrendszere nemigen különbözik a szülők, az idősebbek felfogásától, ellentétben az 1970-es állapottal. Az egyetlen figyelemre méltó különbség a homoszexualitás megítélése: a fiatalok jobban elfogadják a melegeket, mint a felnőttek.
A könyv tanulsága szerint a nők szexuális gyakorlata egyre inkább közelít a férfiakéhoz, nincs már a fiatalok és az idősebbek között akkora szakadék, ellenben az egyes emberek szexuális élete átlagosan tovább tart, mint korábban. A kötetből egyúttal az is kiderül, hogy manapság szívesebben beszélnek olyan tapasztalatokról, amelyekről korábban mélyen hallgattak, mint például a maszturbáció, a biszexualitás, az orális és anális szex.
Kevesebb tabu, kevesebb elfojtás. Kevesebb a szorongás is? - teszi fel a kérdést a Le Nouvel Observateur. De rögtön válaszol is: az egy másik történet.
STOP

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag