AIDS-terápia: megvan a végső megoldás?

Már csaknem egy éve, hogy dr. Joachim Haubernek sikerült meggyógyítania egy HIV-pozitív "páciensét".
A hamburgi Heinrich-Pette-Institut kutatója határozottan és nem titkolt büszkeséggel állítja: egy új módszerrel egyszerűen kiirtotta a '80-as évek óta rettegett kórokozót. A Spiegel híre akkor is fantasztikus, ha a "beteg" átlátszó, meglehetősen lapos, és porszemnél is sokkal kisebb volt: egy emberi kötőszövet-sejt.
A Science meleg szavakkal méltatja Hauber sikerét, amely egy vadonatúj molekuláris biológiai princípiumon alapul.
Gyakorlatilag minden évben jelennek meg új injekciók és tabletták, amelyek valamilyen módon mérséklik a gyilkos vírus ámokfutását - összesen már mintegy húsz ilyen szer áll az orvosok rendelkezésére, akik újabb és újabb koktélokban vetik be ezeket. Ennek ellenére mindeddig nem volt hatásos módszer a kórokozó feltartóztatására. A tabletták túlságosan drágák, semhogy kezelni lehetne velük a harmadik világ-béli betegek millióit, az ipari országokban pedig egyre újabb egy vagy több gyógyszerrel szemben rezisztens AIDS-vírus-változatot fedeznek fel.
Az ellenük való küzdelem annál is nehezebb, mert kizárólag immunsejteket támadnak meg - azokat tehát, amelyeknek a fertőzést fel kellene számolniuk -, ráadásul olyan "makacsul" fészkelik be magukat a gazdaszervezetbe, hogy a kutatók már kezdtek lemondani arról, hogy valaha is sikerülhet kiűzniük őket onnét.
Az eddigi legnagyobb eredmény a vírusok szaporodásának blokkolása volt, örökítő anyagukat azonban hiába igyekeztek károsítani, ezért a gyógyszeres kezelés felfüggesztése után nyomban új életre támadtak.
Úgy tűnik azonban, hogy a hamburgi AIDS-kutató, drezdai kollégái segítségével megtalálta a módszert a HIV-vírus örökítő anyagának megsemmisítésére.
A felfedezés kiindulópontját egy molekula jelentette, amely már korábban is foglalkoztatta a szászországi Max Planck Molekuláris Sejtbiológiai Intézet tudósait: a rekombináz nevű fehérje képes arra, hogy felismerje, és sebészi pontossággal kimetssze az örökítő anyag egyes szakaszait. Frank Buchholz drezdai AIDS-kutató szerint a molekula kifejlesztésével "fantasztikus szerszám"-hoz jutottak. A rekombinázt 129 sejtmásolás során adaptálták-optimalizálták a HIV-vírusra.
Megkezdődhettek a kísérletek a hamburgi Heirich-Pette-Intézetben, melyek során a Spiegel megfogalmazása szerint "rászabadították zsákmányukra a beidomított rekombinázokat". Mintegy tíz hétig tartott, mire a sejtből az utolsó vírus is eltűnt - örökítő anyagostul.
A tudomány hatalmas sikert aratott, ki kell azonban még deríteni, vajon a rekombináz nem károsítja-e az emberi szervezetet is. Ráadásul a "molekuláris vérebeknek" a fertőzött sejtekbe juttatására sincsen meg a tökéletesen megbízható módszer. (A német hírmagazin szerint valószínűtlen, hogy a rekombinázt tabletta formájában juttatják majd a betegek szervezetébe.)
Hauber természetesen áll a feladat elébe; derűlátóan közölte a Spiegellel: "Becslésem szerint még két-három évig kell állatkísérleteket folytatnunk, azután pedig kezdhetjük a klinikai teszteket".
Forrás: www.spiegel.de
2007-07-01 10:33
Forrás: Weborvos K.L.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag