A zika az új ebola?

Szabó Emese

Ha súlyosságában nem is, hírértékben nagy valószínűséggel a zika az új ebola. Jó pár hónapja mást sem hallani, mint hogy a vírus miatt egyre több baba születik kisfejűséggel. A kórt terjesztő szúnyog már az Egyesült Államok déli területein is megjelent, és ugyan fertőzés itt még nem történt, a betegség az érdeklődés középpontjába került. De lássuk, miről is van szó.

Mikrokefáliáról, azaz kisfejűségről eddig csak elvétve hallottunk, egy ideje viszont naponta kerül be hírekbe. Ezzel a rendellenességben Dél-Amerikában születik egyre több baba: például Brazíliában két évvel ezelőtt még csak néhány száz esetről tudtak, tavaly viszont már majdnem négyezer újszülöttnél fedezték fel. A mikrokefália ezen a területen azért válhatott gyakoribbá, mert a régióban felütötte fejét a Zika-vírus: a vele való fertőződés alapesetben nem okoz komoly problémát, váradós kismamáknál viszont súlyos következményei lehetnek. Ráadásul az érintettségről nem is feltétlenül szereznek tudomást a leendő anyukák.
- Pontos adatok még nem állnak rendelkezésre, de azt már tudjuk, hogy aránylag magas a tünetmentes betegek aránya. Ha mégis vannak panaszok, akkor azok eléggé atípusosak. Ilyen például az enyhe láz, az izom- és ízületi fájdalom. Emellett jellemző a szemvörösödéssel járó kötőhártya-gyulladás, valamint a szem mögött kialakuló fájdalom. Ugyan időnként bőrkiütés is megfigyelhető, a tünetek alapvetően nem komolyak, leginkább influenzaszerű megbetegedéséhez hasonlíthatóak - hangsúlyozza dr. Szlávik János infektológus.

A fertőződéssel a fő probléma az, hogy ha terhesség idején történik, akkor teratogén, tehát magzatkárosító hatása lehet. Ennek mikéntje még nincs pontosan feltárva, de az tény, hogy vírus jelenlétét a magzati folyadékból és a placentából is ki tudják mutatni, a magzatokon pedig látványosan nyomot hagy a fertőzés: az érintett babák kisfejűséggel születnek.

Zika-vírus: fontos felfedezés Szlovéniában

Egy szlovén lap állítja, hogy bebizonyították az összefüggést a Zika-vírus és a magzati kisfejűség között, a nemzetközi szaklapok azonban még óvatosak a ljubljanai kutatók eredményeivel kapcsolatban. Annyi bizonyos, hogy a szlovén fővárosban a vírus teljes genetikai állományát elsőként nyerték ki egy mikrokefália miatt megszakított terhesség után a magzati agyból. Kattintson!

Arról, hogy várandósok Zika-vírussal történő fertőződése milyen eséllyel okoz kisfejűséget a magzatnál, egyelőre nincsenek adatok: itt még körülbelüli számot is nehéz meghatározni, lévén ahhoz minden várandóst szűrni kellene, a tünetmenteseket is beleértve. Egyelőre azért úgy gondolják, hogy mikrokefália csak a terhességek töredékénél alakul ki, de az rejtély, hogy pontosan kiknél és miért.

Szúnyogok nyomában

- A magzatoknál mikrokefáliát okozó vírus az amerikai kontinensen Brazíliában tűnt föl először, még 2014-ben. Onnan indult el észak felé, és tulajdonképpen Mexikóig érinti az egész kontinenst. Februárban Kubában még nem találtak esetet, de a Karib-szigeteken már igen - mondja az infektológus. Magát a vírust az Egyesült Államokban még nem mutatták ki, de Floridában és Kaliforniában már elég nagy számban megjelent az a szúnyog, amely a zikát terjesztheti.

A vírus az amerikai kontinens mellett elvétve előfordul Thaiföldön és Közép-Afrikában is: ott főleg Nigériában és Ugandában ismerik, de komolyabb problémát nem okoz. Ennek oka, hogy Afrikában a vírus már az 1940-es évek óta jelen van, így már sokan védettek ellene. Ezzel szemben az amerikai kontinensen élők teljesen védtelenek a vírusfertőzéssel szemben, így ha várandósan fertőződnek meg, számítani lehet arra, hogy károsítja a magzatot.

Azok az esetek, amelyeket Európában, például Dániában, Angliában, Spanyolországban és Németországban észleltek, mind behurcoltak, az érintettek főleg Brazíliában és Kolumbiában fertőződtek meg. Ezt azért lehet biztosan kijelenteni, mert Európában a kórokozót terjesztő szúnyogok nem jellemzőek, például a hazai szúnyogpopulációnak maximum egy százalékát tehetik ki. Emiatt pedig járvány sem alakulhat ki.

A betegség diagnózisának felállításához mindenképp szükséges a vérvétel

A betegség diagnózisának felállításához mindenképp szükséges a vérvétel

Kérdés a terjedés

A közelmúltban felmerült annak lehetősége is, hogy a Zika-vírust szexuális úton is át lehet adni: ezt ugyan egy amerikai eset alá is támasztja, de ténylegesen még nincs bizonyítva. Mint Szlávik doktortól megtudtuk, ennek feltérképezése jelenleg is zajlik, a tudományos munka felgyorsítására rengeteg pénzt áldoznak.

Szintén pontatlanok azok a hírek, amelyek már zika elleni oltóanyagot vizionálnak: ugyan állatkísérletek már történtek, de használható oltóanyag még évekig nem készülhet. Hiába indulnak ugyanis el az embereken végzett vizsgálatok, azokkal első körben még csak biztonságosságot nézhetik. Erre a közelmúlt francia botránya miatt - amelynél haláleset történt a klinikai vizsgálaton - a szokásosnál is jobban figyelnek. Magát a biztonságosságot várhatóan csak egy-két év után lehet kimondani, az a fázis pedig csak ezt követően kezdődhet, amelyben már sok embert beoltanak, és a hatásosságot is nézhetik. Kész oltóanyagról csak ezt követően beszélhetünk, addig az egyetlen megoldás a szúnyogirtás és az ellenük való védekezés.

Arra, hogy az esetleges fertőzöttséget kiszűrjék, már ma is van mód: a diagnózis felállításához vérvételre van szükség, abban mutathatók ki a vírus ellen termelődő antitestek. Az erre alkalmas teszt hamarosan hazánkban is elérhető lesz, a nagyon kockázatos eseteknél - például az olyan kismamáknál, akik Brazíliából tértek haza, és a terhesség első harmadában járnak - már ajánlották is az elvégzését. Rutinszerűen ma még nem alkalmazzák ezt a szűrővizsgálatot, jelenleg a kivitelezés mikéntjének kidolgozása zajlik. A vizsgálatnak igazi jelentősége inkább majd az olimpia idején lesz, akkor, amikor a nyári játékokról tömegesen jönnek haza az emberek Brazíliából.

Nem érkezhet váratlanul

Mivel maga a kisfejűség a szokásos ultrahangvizsgálatokon mindenképp kiderül, attól nem kell tartani, hogy rejtve marad. - Az ultrahangvizsgálatokon a fejkörfogatot és a fejátmérőt mindig lemérjük, ezt vetjük össze az adott terhességi hétnek megfelelő értékekkel. Hogy ezek az paraméterek megfelelőek-e az adott időszaknak, azt a komputer minden vizsgálatnál automatikusan kiszámolja. Mindezt grafikonon is ábrázolja, a következtetéseket pedig az eltérés nagyságrendjéből vonjuk le - mondja dr. Molnár László szülész-nőgyógyász, klinikai genetikus.

Mint a szakorvostól megtudjuk, magát a kisfejűséget a zika mellett sok egyéb tényező is okozhatja, így a szűrésre már korábban is figyelni kellett. A méhen belüli vírusinfekciók közül a toxoplazmát és citomegalovírust lehet kiemelni, de ilyen a bárányhimlő kórokozója is. Emellett állhatnak a hátterében olyan tényezők is, amelyek akadályozzák a méhen belüli fejlődést. Utóbbiak lehetnek különböző drogok, mérgek vagy alkohol, illetve egyes tartósan szedett gyógyszerek.

A nőgyógyász kiemeli, hogy az amerikai adatok szerint a mikrokefália, okozza azt bármi is, 15-20 ezer újszülöttből egyet érint, viszont ez a statisztika csalóka, lévén a kisfejűség gyakran társul genetikai rendellenességhez, így például Down-szindrómához is. Ilyen eltérés esetén a rendellenesség gyakoribb, de annak nem feltétlen velejárója.

A kisfejűség előfordulási statisztikája azért is becsapós, mert a fejletlenebb országokban gyengébb az ultrahang-diagnosztika, így a magzat problémái nem derülnek ki a terhesség alatt. Ellenben ha a fejlettebb területeken felfedezik az ilyen jellegű érintettséget, akkor sok esetben megszakítják a terhességet: ha például a kisfejűség mellett egyéb kromoszómaprobléma is kiderül, akkor az eleve indokolhatja az utóbbi beavatkozást.

Azonban önmagában a kisfejűség nem lehet indikációja a terhességmegszakításnak. Ennek oka, hogy mindennek a későbbiekben nem feltétlenül lesznek következményei. Jelentkezhet ugyan mozgáskoordinációs zavar, tanulási és viselkedési nehézség, gondolkodásbeli eltérés, látás- és hallásprobléma, emellett pedig előfordulhatnak epilepsziás rohamok is, de biztosra semmi nem mondható. Tehát azt nem lehet kijelenteni, hogy egy mikrokefáliás babának a későbbiekben mindenképp problémái lesznek.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag