A Twitteren tévhitek is keringenek az antibiotikumról

Az antibiotikumok használatáról szóló félreértések széleskörű nyilvánosságot kapnak az olyan közösségi oldalakon, mint a Twitter - olvasható az American Journal of Infection Control áprilisi számában.
A Columbia Egyetem és a MixedInk (New York) munkatársai a Twitteren keresztül megosztott információkat tanulmányozták arról, hogyan fejtik ki az antibiotikumok hatásaikat. A vizsgálat számos félreértésre és téves használatra világított rá.

Szuperbaktériumok

Szuperbaktériumok


"A további kutatásoknak arra kellene koncentrálnia, miként lehetne a közösségi oldalakon keresztül az emberek egészséges magatartásra bírni, valamint hogyan lehetne összegyűjteni, és átadni a használatról szóló megfelelő információt" - jegyzi meg Daniel Scanfeld, a cikk vezető szerzője. Mivel a közösségi oldalakon gyakran olvasható egészségi tanácsadás, fontos lenne ebbe bevonni a professzionális szakértőket.

Az elemzés szerint a Twitteren 52 153 bejegyzés tett említést antibiotikumokról 2009. március 13-a és július 31-e között. Ezeket a kutatók 11 csoportra osztották: általános használat, tanács/információ, mellékhatások/negatív reakciók, diagnózis, rezisztencia, félreértés/téves használat, pozitív reakció, állatok, szükségesség, ár, illetve egyéb.

A további elemzésben a téves használatot illetően a következő szókombinációkra kerestek rá: "influenza + antibiotikum", "megfázás + antibiotikum", "maradék + antibiotikum", "megosztás + antibiotikum", "extra + antibiotikum".

A leggyakoribb kategória az "általános használat" volt, mely a gyógyszeradagolás idejére, illetve a hatás kiváltásához szükséges napokra fókuszált. A második leggyakoribb a "tanács/információ" volt, míg a harmadik leggyakoribb a mellékhatásokkal foglalkozott. Ezek között voltak általánosságok (pl.: "az antibiotikumtól halálomon vagyok"), illetve specifikus megjegyzések (pl.: "ettől hánynom kell").

Influenza

Influenza


Az 52 ezer bejegyzésből mintegy 700 volt besorolható a "félreértés/téves használat" kategóriába, azonban ezek széles nyilvánosságot kaptak a Twitteren. A leggyakoribb kombináció az "influenza + antibiotikum" volt (345 db), azonban ennek több mint 172 ezer követője volt. A második leggyakoribb a "megfázás + antibiotikum" (302 db), több mint 850 ezer követővel.

Cathryn Murphy, elismert infektológus szaktekintély szerint az emberek viselkedését meghatározó információforrások szempontjából egyre fontosabb szerepet töltenek be a közösségi oldalak, melyeket a szakembereknek is fel kellene használni a közegészségügy javításához.

Videó, animáció: HáziPatika.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-4, +1 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt több helyen tartósan párás és ködös marad az idő, az alacsonyszintű rétegfelhőzetből helyenként hószállingózás, ónos szitálás kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag