A tbc gyilkos szorítása

A tuberkulózis világszerte a leggyakoribb fertőző betegség, amelyet egyetlen kórokozó idéz elő, pedig 1921 óta létezik ellene oltóanyag.
Földünk minden második lakóját legalább egyszer beoltották ellene. A járvány azonban ennek ellenére feltartóztathatatlanul terjed, mert a szarvasmarha tbc kórokozójából előállított oltóanyag nem hatásos.
A szérum csak kis gyermekeknek nyújt védelmet, de nem képes megakadályozni, hogy a felnőttek megbetegedjenek tuberkulózisban - mutatott rá a napokban a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap online változata.
A tuberkulózis világszerte leggyakoribb típusánál, a tüdő tbc-nél az oltóanyag messzemenően hatástalan. Az emberiséget sújtó katasztrófa méretei néhány számadatból világossá válnak. Az emberiség csaknem egyharmada fertőződött a tuberkulózist előidéző Mycobacterium tuberculosis-szal, a tünetek azonban nem mindig állapíthatók meg, mivel az emberek immunrendszere sakkban tudja tartani a kórokozót. Húsz millió ember szenved diagnosztizálható tbc-ben, miután immunrendszerük felmondta a szolgálatot. Ők azután köhögésükkel és nyálukkal megfertőzik környezetüket.
Évente mintegy nyolc millióra tehető a tbc-ben újonnan megbetegedettek száma, és két millióan halnak meg tuberkulózisban. Ezt a drámai helyzetet még súlyosbítja, ha valaki a tbc mellett AIDS-vírussal is fertőződik. A diagnosztizált tuberkulózis növekedésének egyharmada a HIV-fertőzés számlájára írható, elsősorban Afrikában.
Ráadásul egyre több multirezisztens baktérium jelenik meg, amelyek már alig kezelhetők. Ez elsősorban Közép-Ázsiában és Kelet-Európában okoz súlyos problémát. Szükség van arra, hogy sürgősen új oltóanyagokat találjanak és engedélyezzenek. Ez azonban nem kevésbé nehéz, mint az új vakcinák felkutatása a tbc ellen.
Eddig nyolc oltóanyag "jelölt" állta ki a feddhetetlenségi próbát és várja klinikai kifejlesztését. További négy "jelölt" a startvonalon várakozik. Nehézséget az okoz, hogy megfelelő helyeket találjanak hatékonyságuk kipróbálására. Számos országnak, ahol sokan betegedtek meg tuberkulózisban, nincs funkcionáló egészségügyi rendszere, amely képes lenne támogatni a szükséges tanulmány elvégzését. Nincs meg az együttműködés az iparilag fejlett országok és a tbc által leginkább sújtott államok engedélyezésre illetékes hatóságai között.
A Bill és Melinda Gates Alapítvány által nagyvonalú adománnyal ellátott AERAS elnevezésű szervezet már évek óta keres együttműködésre kész partnereket. Az első tanulmányok készítése megkezdődött az indai Bangalore-ban és a dél-afrikai Fokföldön. További tanulmányok elvégzését tervezik Berlinben, Oroszországban és Moldáviában. A német-orosz munkacsoport, amely Angela Merkel szövetségi kancellár és Putyin elnök tavalyi szentpétervári kezdeményezésére alakult meg, már a szükséges előfeltételek megteremtésén dolgozik.
Nem jött még létre nemzetközi konszenzus a célkitűzések kritériumainak megállapítására sem. Teljes a bizonytalanság azon a téren, hogy miként bizonyítsák be az oltóanyag hatásosságát a klinikai tanulmányok során. A drámai helyzetre való tekintettel időpocsékolás lehet a klasszikus eljárás, hogy elvégzik az oltást, és azután várnak, vajon elmarad-e a megbetegedés?
Végül ami az oltási stratégiát illeti, két változat lehetséges: védelem a fertőzéssel szemben, vagy védelem a diagnosztizálható tbc ellen. Minden eddig rendelkezésre álló oltóanyag "jelölt" az utóbbit veszi célba. Ez azonban egyúttal azt is jelenti, hogy az oltóanyagnak jobbnak kell lennie, mint amilyen a beoltandó személy immunrendszere, amely alultápláltság vagy k más fertőzések hatására "kapitulál" a Mycobaktériumok előtt.
2007-08-12 15:05
Forrás: MTI-Panoráma

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kezelése

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt helyenként hosszabb-rövidebb időre felszakad a felhőzet, de lesznek borult tájak is.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag