A nátha és az influenza több mint 200 féle oka (x)

Az új év meghozta a hideg időt - és vele együtt a fertőző felső légúti (az orrüreget, orrmelléküreget, a garatot és a gégét érintő) betegségek terjedését is. Az életünket felforgató COVID vírus mellett a "klasszikus", a köznyelvben "megfázásként" emlegetett felső légúti betegségekkel is meg kell küzdenünk.

Náthás vagyok vagy influenzás?

A meghűléses betegségeket leggyakrabban vírusok, ritkábban baktériumok okozzák. Az influenzát mindig influenzavírus okozza, míg a nátha kialakulásáért más a felelős: leggyakrabban Rhinovírus, légúti óriássejtes vírus (RSV), Adenovírus, Enterovírus. Az orvostudomány 200-nál is több olyan kórokozót ismer, melyek kiválthatják a betegséget. Mivel a megfázás az esetek nagy részében magától gyógyul, nem szükséges a pontos kórokozó azonosítása - költséges eljárás lenne, és mire kézhez kapnánk az eredményt, már a náthánk is elmúlik.

Megfázás és influenza ellen a leghatékonyabb fegyverünk a megelőzés. Fotó: Getty Images
Megfázás és influenza ellen a leghatékonyabb fegyverünk a megelőzés. Fotó: Getty Images

A nátha és az influenza elkülönítésében a tünetek lehetnek segítségünkre. Az influenzavírus magas lázat, fej- vagy végtagfájdalmat, izomfájdalmat, hidegrázást és köhögést okozhat. Ha "csak" náthásak vagyunk, akkor jellemzőbb a hőemelkedés, a torokfájás, orrfolyás, kötőhártya-gyulladás, köhögés. Náthára nem jellemző az izom- vagy végtagfájdalom.

"Vírus ellen nincs orvosság!"

A vírusok elleni küzdelemben változatlanul érvényes a régi bölcsesség: "Vírus ellen nincs orvosság!" Megfázás és influenza ellen a leghatékonyabb fegyverünk a megelőzés. A betegségek cseppfertőzés útján terjednek: a megbetegedéshez közvetlen vagy közvetett kontaktusba kell kerülnünk egy már fertőzött személlyel. Ezért fontos az olyan helyek kerülése, ahol sok ember tartózkodik egyszerre: tömegközlekedés, iskolák, plázák, tömegrendezvények, stb.

Megoldás: a remete lét lenne?

Az elszigetelődés hosszú távon mentálisan romboló hatásúvá válhat. Szerencsére vannak egyéb lehetőségek a betegségek megelőzésére. Kulcsfontosságú az orrot és szájat eltakaró arcmaszk használata, valamint a gyakori és megfelelő módon elvégzett kézmosás. Ha nincs lehetőségünk kézmosásra, használjunk kézfertőtlenítő géleket, vagy védőkesztyűt. Kerüljük el az arcunk - szemünk, orrunk, szánk - érintését! Öltözködjünk az időjárásnak megfelelően! Biztosítsunk magunknak kellő mennyiségű alvást: a túlhajszolt szervezet hamarabb megbetegszik. Érdemes az immunrendszer támogatása révén fokozni a szervezet természetes védekezőképességét (pl. C-vitamin, D-vitamin, cink).

Felső légútaink első vonalbeli védelmét az száj-és orrnyálkahártya biztosítja. Külső behatások révén folyamatos mikrosérülések és mikrogyulladások alakulnak ki a nyálkahártya felületén, amelyek kaput nyitnak a kórokozók előtt. A nyálkahártya épsége és annak védelme ezért kiemelt fontosságú a betegségek megelőzésében. Ebben kiemelt szerepe van az olyan innovatív készítményeknek, melyek a nyálkahártya védelme révén csökkentik a fertőzés esélyét.

A Medistus® Antivirus lágypasztilla gyógynövényekből álló hatóanyag-kombinációja filmszerű védőréteget képez a száj - és a garat nyálkahártyáján. Ez a filmréteg fizikai (mechanikai) akadályt alkotva hozzájárul a szájnyálkahártya védelméhez: csökkenti a kórokozók (vírusok és baktériumok) behatolásának kockázatát a gazdaszervezet sejtjeibe.

medistus

Ha mégis jön a nátha...

Ha minden elővigyázatosság ellenére mégis megbetegedtünk, a kezelés a tünetek enyhítésére, és nem az okok megszüntetésére irányul. Fontos a pihenés, a gyakori szellőztetés, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, az orr rendszeres tisztítása (orrfújás, orrspray alkalmazása), a higiéniás előírások (kézmosás, papír zsebkendő használata) fokozott betartása.

Mind a nátha, mind az influenza esetében - szövődményként - felléphet bakteriális felülfertőződés: ez az állapot orvosi konzultációt, és szükség szerint antibiotikum-kúra megkezdését teszi indokolttá.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)