"A legnagyobb kihívás, hogy a zárt közösségekből eltűnjön a koronavírus"

A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában az a legnagyobb kihívás, hogy az új kór a zárt közösségekből, tehát a bentlakásos szociális intézményekből is eltűnjön. Ennek érdekében további idősotthonokban szerveznek átfogó koronavírus-szűrést, hogy az esetleges fertőzötteket minél előbb elkülöníthessék az egészségesektől - ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

A tisztifőorvos tájékoztatása szerint az idősotthonokban eddig mintegy 880 gondozott és 141 dolgozó kapta el az új típusú koronavírust. A fertőzöttek közül 115-en vesztették életüket, 371-en azonban már meggyógyultak. Jó hír, hogy az érintett intézmények száma az elmúlt időszakban nem növekedett, tehát eddig 33 otthonban jelent meg a vírus. A 33 intézmény összesen 5991 gondozottat és 2301 dolgozót tart számon.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus operatív törzs, koronavírus idősotthonok, operatív törzs tájékoztató
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus operatív törzs, koronavírus idősotthonok, operatív törzs tájékoztató

Pozitív fordulatot vett a járvány

A tisztifőorvos kiemelte továbbá, hogy megfordult az arány a hazai koronavírus-járvánnyal összefüggő adatokban: már többen gyógyulnak meg naponta, mint amennyien megfertőződnek. Ahogy már a HáziPatika.com-on is olvashatták, az elmúlt nap során 15 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Közülük 5-en budapestiek, 4-en pedig Pest megyeiek.

Megszűnhet a veszélyhelyzet

Orbán: nincs szükség a rendkívüli jogrendre - kattintson a részletekért!

Elhangzott továbbá, hogy a kormány ma az országgyűlés elé terjeszti a rendkívüli jogrend, vagyis a veszélyhelyzet megszüntetését indítványozó javaslatot. Ez megfogalmazza majd azt is, hogy melyek azok az óvintézkedések, amelyeket továbbra is fenn kell tartani - hiszen a koronavírus még mindig jelen van az országban. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa beszélt. Hozzátette, a veszélyhelyzetet még március 11-én hirdették ki a koronavírus-járvány miatt, a rendkívüli jogrend pedig jelentősen hozzájárult a járvány megfékezéséhez. Megemlítette azt is, hogy a mai nap során 30 vidéki kórházba szállítanak újabb védőeszközöket.

A tájékoztatón Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára is felszólalt. Kiemelte, a koronavírus-helyzet stabizilálódása miatt kezd újraindulni az élet Magyarországon. Hangsúlyozta továbbá, hogy már csaknem 1 millió embernek nyújtottak valamilyen támogatást a munkahelyük megőrzése céljából.

27 alkalmazott lett koronavírusos egy fagylaltot és fagyasztott zöldségeket gyártó román cégnél - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső