+13° - +31°
Nincs front

A halálos baktériumok állati trükkjei

Az antibiotikum-rezisztens baktériumok egyre nagyobb gondot okoznak az orvosoknak, így mind nagyobb figyelem irányul védekezőképességük kialakulásának és működésének megértésére. Röviden: meg kell tudnunk, hogy e mikrobák hogyan képesek megbetegíteni és megölni az embereket, és ez hogyan kerülhető el. Most a németek tettek egy nagy lépést ennek érdekében.

Németország már kidolgozta saját antibiotikum-rezisztens mikrobákkal foglalkozó nemzeti stratégiáját (DART2020), amelynek keretében egy sor összehangolt kutatást indítottak a különféle szakterületek, nemcsak a humán-, hanem az állatgyógyászat területén is. Sőt a munkába nemcsak az egészségügyet vonták be, hanem a Német Szövetségi Kockázatelemző Intézetet (BfR) is, illetve olyan intézményeket, ahol epidemológusok és molekuláris biológusok is csatlakozhattak a kutatói körhöz. Két nagy 2010-ben indított kutatási projekt (a RESET és a MedVet) már kézzelfogható eredményeket hozott. A BfR mellett számos németországi egyetem és tudományos intézmény vesz részt a hálózati projektekben, amelyek az Escherichia coli és a Staphylococcus aureus ellenállásának kifejlődését, az ellenállás mechanizmusait és az ellenálló baktériumok terjedését igyekeznek felderíteni mind embereken, mind állatokon.

bajorok
Falusi látványosság a Bajor-Alpokban.  Az antibiotikum-rezisztenciában fontos szerepük van az állatoknak

A RESET hálózat egyes emésztőrendszeri baktériumok - például azE. coli- ellenálló képességét vizsgálja néhány különösen fontos antibiotikum-osztállyal - cefalosporinokkal és (fluor) kinolonokkal - szemben. Ezeknek a baktériumoknak egyes törzsei elpusztíthatják a cefalosporinokat. Ebben a folyamatban "kiterjesztett spektrumú béta-laktamáz" (ESBL) és AmpC béta-laktamáz (AmpCs) néven ismert enzimeket használnak. A törzsek továbbadhatják ezt a pusztító képességet más baktériumoknak. A RESET hálózatban végzett elemzések azt mutatták, hogy az ESBL-t vagy AmpC-t termelő E. coli elterjedt az állatállományban. Ezeket a baktériumokat minden vizsgált baromfitenyésztő vállalkozásban, a vizsgált sertések és tejtermelő állatok 85 százalékában, valamint a szarvasmarhatartó vállalkozások 70 százalékában kimutatták. Ezen kívül Németországban először találtak az állattenyésztésben olyan E. colit és szalmonellát, amely tönkretette a carbapenemeket, azokat a fontos antibiotikumokat, amelyeket kórházakban használnak a multirezisztens baktériumok fertőzéseinek kezelésére.

Nem mindig az antibiotikumok alkalmazása felelős a rezisztens baktériumok előfordulásáért. Az ESBL-eket vagy az AmpC-ket előállító E. coli olyan állatok (különösen a brojlercsirkék) csoportjaiban is előfordul, amelyek nem érintkeztek antibiotikumokkal. A baktériumok és a rezisztenciagének átvihetőek a termelési láncban, és továbbíthatóak a konyhában más élelmiszerekre is.


A vizsgálatokban az ESBL-E. Coli az egészséges lakosság 6,3 százalékánál fordult elő, és hasonló a gyakorisága a sertéstenyésztők körében is. A német kórházakban az ESBL-pozitív E. coli és a klebsiella részesedése az összes kórházi fertőzésben, amelyet enterobaktériumok okoztak 11,9 százalékról 15,4 -re nőtt 2007 és 2012 között.

Összességében a molekuláris biológiai elemzések azt mutatták, hogy a különböző ESBL-képző baktériumok képesek az emberekre és az állatokra is átterjedni, és változó környezetben megélni. Viszonylag ritkán fordul elő, hogy a baktériumok közvetlenül átadják a rezisztenciagénjeiket, de ezek a gének kicserélhetőek a különböző baktériumok között, és ezért nehezebb nyomon követni őket. Ezért sem tudják a kutatók jelenleg pontosan értékelni, hogy mekkora az ESBL-t vagy AmpC-t termelő enterobaktériumokkal fertőzött állatállomány jelentősége az emberek megfertőzésében.

A MedVet-Staph-hálózat az antibiotikumrezisztens staphylococcusok, köztük a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus törzsek (MRSA) átvitelének fontosságára összpontosít az állatok és az emberek között. Az MRSA az egészséges német népesség mintegy 0,8 százalékát fertőzte meg főleg az orron vagy a torokterületen keresztül. A genetikai ujjlenyomat összehasonlításával meg lehet különböztetni az állatokkal kapcsolatos MRSA-típusokat attól az MRSA-tól, amely rendszerint a kórházi fertőzésekben jelenik meg. Kimutatták, hogy különösen az MRSA-t hordozó állatokkal való közvetlen kapcsolat - például gazdák vagy állatorvosok esetében - nagy átviteli kockázatot jelent. Például a sertéstenyésztésben dolgozók több mint 80 százaléka hordozza a baktériumot. Az MRSA növekvő gyakorisággal fordul elő a sebfertőzés kórokozójaként nemcsak a haszonállat állományban, hanem egyre inkább a lovak, a macskák és kutyák esetében is. Az ilyen állatokban észlelt MRSA azonban eltér a haszonállatokban előforduló MRSA-tól.

Az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok egyre nagyobb fejfájást okoznak az orvosoknak, mert lassan kifogyunk az ellenük alkalmazható gyógyszerekből. De úgy tűnik, hogy sikerült megtalálni a hátsó kaput a kórokozók védelmén. Részletek!

A projekt során nemcsak az MRSA, hanem más baktériumok is kimutathatóak voltak az állatállományban és a gazdálkodókban. Például az enterococcus és a koaguláz-negatív staphylococcusok, amelyek ellenállnak az olyan hatóanyagoknak is, mint a linezolid vagy a daptomicin, amelyeket humán medicinában tartalék antibiotikumként használnak. Ezért az antibiotikumrezisztens baktériumok előfordulásának további kutatására van szükség az állatállományban, az élelmiszerekben, a háziállatokban és a környezetben.

A MedVet-Staph kutatóhálózat azt is vizsgálta, hogy az állatokkal összefüggő MRSA mennyiben okozhat betegséget emberben. Az állatoktól származó MRSA-klónok gyakorisága általánosan nőtt Németországban, bár jelentős területi különbségek vannak: egyes intenzív állattenyésztéssel foglalkozó régiókban (Észak-Rajna-Vesztfália északi részén) ezek a baktériumok a súlyos MRSA-fertőzések több mint 10 százalékáért felelősek.

Nem minden fertőzést lehet azonban az állatokkal való közvetlen kapcsolatnak tulajdonítani. A MedVet-Staph hálózat bizonyította, hogy az állattenyésztéshez társuló MRSA-típusokat hordozó vidéken élő emberek 38 százalékának nem volt közvetlen kapcsolata az élő állatokkal. Ezért feltételezhető, hogy a baktériumok más utakon is (például emberről emberre) terjedhetnek. A BfR adatai és egy dán kutatás eredményei szerint az MRSA a baromfihús, különösen a pulykahús és az emberi baktériumizolátumok között hasonló. Ez arra utal, hogy egyes esetekben az állatokból származó MRSA élelmiszeren keresztül is átjuthat az emberre. A BfR broilerhúsokkal végzett vizsgálatai kimutatták, hogy a háztartási konyhákban előforduló szennyezett élelmiszerek feldolgozása és előkészítése során az MRSA és az ESBL-t termelő E. coli átvitelét eredményezheti más élelmiszerekre, amelyeket azután további melegítés nélkül fogyasztanak. Ugyanakkor ennek az átviteli pályának a jelentősége viszonylag kicsi.

Forrás: news-medical.net 

 

 

 

 

 

 

 

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +31 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt fokozatosan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag