+10° - +26°
Nincs front

Tovább romlik az európai férfiak nemzőképessége

HáziPatika

A tudósok egyetértenek abban, hogy az amerikai és az európai férfiak nemzőképessége csökkenőben van. Ugyanakkor vitatott, hogy ennek mi lehet az oka.

A férfiak spermiumszáma csökkenőben, de nemcsak mennyiségi, hanem minőségi problémáról is szó van. A hímivarsejtek úszóképessége is romlik a kutatások szerint - amelyekről a The Atlantic.com számolt be.

Kiderült, mitől lesz több a spermium

Hetente háromszor végzett legalább fél óra testedzés megnöveli a spermiumszámot - állítják brit szakértők a Reproduction című szaklapban megjelent tanulmányukban. Kattintson a részletekért!

Csökken a spermiumok száma és és mozgékonysága

A kutatások elsősorban Európára és Amerikára nézve tűnnek megalapozottnak a lap szerint. Ráadásul egy újabb kutatás szerint a helyzet tovább romlik. Az amerikai reprodukciós orvostani társaság (ASRM) tudományos konferenciájára készült tanulmányok szerint a spermiumok száma és motilitása, azaz mozgékonysága is romló tendenciát mutat. Ez azt jelenti, hogy egyre rosszabbul "úsznak" a férfiak ivarsejtjei, ami pedig rendkívül fontos a megtermékenyítéshez. Mindez illeszkedik az évtizedek óta megfigyelhető hasonló trendhez.

Az ASRM-konferenciára készült egyik tanulmány például New Jersey és spanyolországi mintavételek alapján - 120 ezer terméketlen férfi beteget megvizsgálva - megállapítja, hogy egyre több az olyan férfi, akinek rendkívül kevés a motilis spermiumszáma. 15 millió alatt számít aggasztónak a helyzet, márpedig azoknak az aránya a páciensek között, akiknek 0-5 millió mozgékony hímivarsejtjük van 9 százalékról 11,5 százalékra nőtt a 2002-2005-ös periódushoz képest 2014-2017-re. A 15 milliónál több spermiummal rendelkezők aránya pedig ugyanezen időszakon belül 85-ről 79 százalékosra csökkent.

Egyre több férfi jelentkezik az orvosoknál terméketlenségi panaszokkal
Egyre több férfi jelentkezik az orvosoknál terméketlenségi panaszokkal

Egy másik tanulmányban, amelyet a Mount Sinai kutatói - pontosabban az intézmény Icahn School of Medicine nevű orvostudományi részlegében dolgozó munkatársak készítettek a California Cryobankkal és a New York-i Reproductive Medicine Associates-szel együtt - 124 ezer mintát hasonlítottak össze. Összesen 2600 spermadonort vizsgáltak 19 és 38 éves kor között. A donorok Los Angelesből, Palo Altóból, Houstonból, Bostonból, Indianapolisból és New Yorkból származtak. Itt is azt találták a kutatók, hogy csökken az összes spermium száma a férfiakban, és a hímivarsejtek koncentrációja is visszaesett (mondjuk úgy: felhígult az ondójuk), ráadásul a mozgékony spermiumok száma is visszaesett 2007 és 2017 között. A kivétel New York városa volt, ahol nem változott a helyzet. Bostonban szintén nem változott a spermiumok száma, viszont a koncentrációjuk és a motilis hímivarsejtek száma csökkent. Az erről szóló tanulmány vezető szerzője, Sydney Chang, a New York-i Reproductive Medicine Associates munkatársa szerint ez azért aggasztó helyzet, mert a spermadonorok az átlagosnál több hímivarsejttel rendelkeznek, így az átlagos férfiaknál alighanem még rosszabb a helyzet.

Peter Schlegel, az ASRM megválasztott elnöke és a New York-i Weill Cornell Medical Center orvosa saját városának "jobb teljesítményét" azzal magyarázza, hogy a New York-i lakosok aktívan sportolnak, mozognak, és vezetékes vizük is jobb minőségű az amerikai átlagnál.


Más kutatók szerint az adatok nem feltétlenül megbízhatóak, hiszen - minthogy egyre több férfi jelentkezik terméketlenségi panaszokkal - a minta nem teljesen azonos, illetve a kiválasztás sem véletlenszerű. Környezeti hatások, ártalmak is befolyásolhatják az eredményeket. Ez a véleménye Ashley Tiegsnek, aki az elsőként idézett tanulmány, a New Jersey-i vizsgálat eredményeit ismertető tudományos közlemény vezető szerzője. Chang, a másik tanulmány vezető szerzője szerint is lehet vegyi anyagok mellékhatása a spermiumszám csökkenése, de az ülő életmód elterjedése is hozzájárulhat ehhez. Mások a stressz, a dohányzás és azalkoholizmuskáros hatásait emelik ki.

Értékelje a cikket!

Hirdetés

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a szélvédett tájakon csak lassan szűnik a párásság, máshol napos idő lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag