Mindennapi csoda

Ahhoz, hogy a megtermékenyítés létrejöjjön, rengeteg apróbb és nagyobb biológiai, élettani folyamatnak kell hibátlanul és megfelelő időben működnie. Csoda, hogy megtörténik.

Ahhoz, hogy a megtermékenyítés létrejöjjön, rengeteg apróbb és nagyobb biológiai, élettani folyamatnak kell hibátlanul és megfelelő időben működnie. Ha mindezt lépésről lépésre végigkövetjük, rá kell jönnünk, csoda, hogy egyáltalán megtörténik a megtermékenyítés.
Tekintsük át, hogyan zajlik le ez a folyamat a férfiaknál? A spermiumok termelődése a herében a korai serdülőkortól a halálig tart, ám az idő előrehaladtával a spermiumok száma csökken, mozgásuk lelassul. A spermiumokat a here termeli. Az emberben a spermiumok kifejlődése kb. 74 napig tart. A spermiumok herecsatornákon haladnak végig, bekerülnek a mellékherébe, majd egy idő után, felfelé haladva a spermavezetéken, megérkeznek az ondóhólyagba. Magömléskor (ejakuláció) az ondóhólyag összehúzódik és a benne lévő sperma az ejakulációs vezetéken át a prosztataállományon áthaladva, annak mirigyes váladékával keveredve a hátsó húgycsőbe kerül. Ekkor a hátsó húgycső ütemes összehúzódásai következtében végighalad a húgycsövön és a húgycsőnyíláson át a szabadba lövell. A sperma tartalmazza az érett spermiumokat, a mellékhere, az ondóhólyag és a prosztata váladékát. Térfogata 2-6 köbcentiméter között változik. Az egészséges sperma nyákos jellegű és kb. 30-40 perc múlva fokozatosan elfolyósodik. A spermiumok száma milliliterenként 20-60 millió között van, 80 százalékuk életképes.
Ha végignézzük a spermiumok fejlődését és útját a herétől a külvilágig, úgy látható, hogy ez egy soklépcsős folyamat, melynek bármely szakaszon bekövetkező zavara férfimeddőséghez vezethet.
A meddőség okai három részre oszthatók.
  • Here előtti okok: hormonális tényezők hatása.
  • Hereeredetű okok: sorvadt, nem kifejlődött, vagy gyengén fejlett here. Ide tartozik a le nem szállt here, a különböző fejlődéstani kromoszóma-rendellenességek, hegesedéssel járó heregyulladás, sérülés vagy daganat miatt eltávolított here, herevisszérsérv.
  • Here utáni okok: a spermiumok mozgási útvonalán bekövetkezett akadályok, ill. elzáródások, hegesedések állnak a háttérben.
Lehetnek fejlődéstani hiányosságok is, a spermavezeték veleszületett hiánya, vagy a medencei beidegzés műtéti vagy baleseti sérülése. A kezelésnek mindig arra a problémára kell irányulnia, amely kiváltotta a terméketlenséget. A kezelést soklépcsős kivizsgálás előzi meg, melyhez hozzátartozik a spermavizsgálat, a hormonszintmérés, különféle biokémiai, immunológiai vizsgálatok, röntgen- és más képalkotó vizsgálatok is, de sor kerülhet a hereállományból történő szövettani mintavételre is.
A termékenységgel, annak zavaraival és kezelésével foglalkozó szakterület az andrológiai, mely az urológia egyik ága. Lendületesen fejlődő tudományág, ezért arra biztatok mindenkit, hogy gond esetén bátran keresse fel urológusát, ill. andrológusát.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként tartósan megmarad az éjszaka képződött köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag