Egyre kevesebb fiú születik

Kövessen minket!

Csökkent a fiú-születések száma az utóbbi harminc évben - ezt állapította meg az a tanulmány, amelyet az amerikai Environmental Health Perspectives című tudományos folyóirat internetes oldala közölt.
Az anyatermészet korábban úgy intézte, hogy mindig több férfi született mint nő, ám az utóbbi három évtizedben ez a különbség fokozatosan csökkent. A tudósok szerint az okok - legalábbis részben - annak tulajdoníthatóak, hogy az apák ki vannak kitéve a környezetben megjelenő mérgeknek: például féregirtóknak, nehézfémeknek, oldószereknek vagy dioxionoknak, olyan kémiai melléktermékeknek, amelyek más vegyi anyagok elégetésekor vagy feldolgozásakor keletkeznek.
Hagyományosan minden 100 lány-születésre 105 fiú-születés esik - ez tartja egyensúlyban a nagyobb halálozási arányt a fiúmagzatok és kisfiúk körében. Ám Japánban és az Egyesült Államokban azt tapasztalták a kutatók, hogy 1970 óta megbomlott a természetes egyensúly: Amerikában az 1970-ben mért 105,5 fiú/100 lány arány 2001-re 104,6 fiú/100 lány arányra csökkent, míg Japánban az 1970-es 106,3 fiú/100 lány arány 2001-re kevesebb mint 105 fiú/100 lány arányra változott.
A változás talán csekélynek tűnhet, ám súlyos bizonyíték arra, hogy a környezetszennyezés befolyásolja a férfi-reprodukciós rendszert - állapítja meg a Reuters által idézett, április 9-én megjelent tanulmány.
A fiú-születések visszaesése egyidejűleg történt azzal, hogy a kutatók más jeleit is tapasztalták a férfi-reprodukció veszélyeztetettségének. Ezek között a jelek között sorolta fel a dolgozatban dr. Devra Lee Davis, a pittsburghi egyetem professzora a csökkenő tesztoszteron szintet és spermaszámot, valamint a leggyakrabban a fiatal férfiak körében pusztító hererákot.
Davis és kollégái azon a véleményen vannak, hogy a környezetszennyezés befolyásolhatja a férfi nemet meghatározó Y kromoszómát hordozó spermák életképességét, illetve a fiú magzatok életképességét. Megállapították, hogy míg a magzati halálozás az utóbbi évtizedekben csökkent, ezen belül a fiúmagzatok halálozása nőtt, például Japánban az elhalt magzatok kétharmada fiú volt a 90-es években.
Az évek során egyre több jelentés szólt arról is, hogy a környezetszennyezésnek kitett apák fiúnemző képessége csökkent. Egy tanulmány például kimutatta, hogy egy orosz növényirtószer gyár férfi munkásainak gyermekei 38 százalékban lettek fiúk, miközben az ugyanott alkalmazott nők gyermekeinél nem borult fel a természetes egyensúly.
"A kérdés az, miféle bizonyíték kell ahhoz, hogy végre megtegyük a hatékony lépéseket" - hangsúlyozta Davis. A kutatónő addig is azt tanácsolta, hogy az emberek próbálják meg száműzni a potenciális mérgezőanyagokat a háztartásukból, például ne vegyenek olyan árut, amelyre az van ráírva, hogy illatos, de nem tüntetik fel pontosan, hogy mitől. Alternatív megoldás lehet a "zöld" termékek használata is, így a régimódi tisztítószerek (szódabikarbóna és ecet) bevetése.
2007-04-18 14:21
Forrás: MTI

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét?Inkontinencia

Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét? A kezelési módok között akad hatékony, gyors és kíméletes!

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Nyugat, északnyugat felől ismét növekedni kezd a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag