Csak természetesen?

Napjainkban a természetes eredetű szerek iránti jelentős igény jelenti egyre több cég üzletpolitikájának alapját.
A termékfejlesztésre, a növényi szerek preklinikai és klinikai vizsgálatára tekintélyes összegeket áldozó gyógyszer- és gyógytermékgyártó vállalatok mellett azonban sajnos vannak olyanok is, akiknek a remélt  profit mellett a szer hatásossága, ártalmatlansága másodlagos.
Visszatérő jelenség, hogy a növényi eredetűnek deklarált készítményt a "biztos hatás elérésére" szintetikus  hatóanyagokkal egészítik ki, anélkül, hogy azt a csomagoláson feltüntetnék. Ennek az az oka, hogy a betegek  egy bizonyos csoportja szívesebben használ természetes  eredetű szereket, mint szintetikumokat, ezért egyes  cégek a marketing-tevékenységüket a növényi szerek  imázsára alapozzák, maga a termék csupán másodlagos  jelentőségű. Egy tajvani tanulmány szerint az általuk vizsgált 2609 tradicionális kínai növényi szer 24%-a tartalmazott szintetikumokat. Az utóbbi években, az  erektilis diszfunkció kezelésére alkalmazható újabb gyógyszerek megjelenése óta, a férfiak szexuális aktivitását fokozó növényi szerekből számos esetben kimutatták a szildenafilt és analógjait.
A hamisítás elterjedésére reagálva olyan egyszerű, gyors szűrővizsgálatok fejlesztése indult meg, amelyek  segítségével könnyen kiszűrhetőek a szennyezett minták.
Bogusz és mtsai közleményükben 80, különböző farmakológiai csoportokba tartozó szintetikus szer kimutatásának és mérésének módszeréről számolnak be. Az általuk kidolgozott, LC-MS-MS mérésen alapuló eljárással a szintetikus hatóanyagok már nanogrammos mennyiségben kimutathatók a növényi szer egy grammjából.
A kutatók a módszert valós körülmények között, növényi eredetűnek deklarált szerek vizsgálatával is tesztelték. Több potenciafokozó termékből szildenafilt, tadalafilt, tesztoszeront azonosítottak. Egy, a cukorbetegeknek ajánlott készítményből olyan mennyiségben mutattak ki glibenklamidot, amely már veszélyes hipoglikémiát is okozhat. A hamisítási esetek gyakoribbá válása mellett csak halvány vigaszt jelenthet, hogy az egészséget veszélyeztető bűncselekmények felderítésére korszerű módszerek állnak rendelkezésre.
(Bogusz, Mj. et al.: Application of LC-ESI-MS-MS for detection of synthetic adulterants in herbal medicines. Journal of Pharmaceutical and Biomedicinal Analysis. 41. 55 4-6 4, (2006)
CSD
Gyógyszerészet
(2007.07.11. 12:05)
További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag