+11° - +28°
Nincs front

"Akkor megyek az ügyeletre, ha 6 óránál hosszabb ideig hányok"

HáziPatika

Akinek sosem volt még migrénje, elképzelni sem tudja, milyen kínokkal járhat egy ilyesféle roham. A krónikus migrénnel élők azonban túlságosan is jól ismerik a betegség velejáróit - náluk ugyanis mindennapos a normál életvitelt ellehetetlenítő tünetegyüttes. Öt amerikai érintett mesél a tapasztalatairól.

Aki azt gondolja, hogy a migrénes roham nem több, mint egy erős fejfájás, nem is tévedhetne nagyobbat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az intenzív migrént átélők többsége sokkal rosszabbnak értékeli a görcsös fejfájást, mint a szüléssel járó fájdalmakat. Az összehasonlítás nem véletlen, mivel a lakosság kb. 10 százalékát érintő migrén háromszor gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. Pontos kiváltó oka máig ismeretlen, ezért a kínzó migrénes rohamokkal járó görcsös fejfájást és hányingert is csak tünetileg tudják kezelni az orvosok. A Health magazin kérésére 5 érintett nő elmesélte, milyen az élet krónikus migrénnel - a beszámolókból pedig egytől egyig kiderül, hogy a migrén nem említhető egy lapon a hétköznapi fejfájással.

Mikor kell mentőt hívni a migrénes beteghez? Kattintson, és kiderül!

"Néha egy mondatot sem tudok összerakni"

Saját bevallása szerint a fájdalomskálán általában 2 és 4 között mozog egy migrénroham idején, de hetente két alkalommal 6-8 közé is felugrik Rachel Koh. Az 50 éves nő két skálán szokta meghatározni a migrénnel járó panaszai súlyosságát, ezek közül az egyik a már emlegetett fájdalomskála, amelyen a 2-es és 3-as érték a csípésszerű, lüktető fájdalom, míg a magasabb számok a hasogató, egész fejét uraló fájdalmat jelölik. Emellett külön értékeli a fejfájással járó hányingert és szellemi éberséget is. "Reggel általában egész jól vagyok, de a nap végére már nem lehet rám számítani semmiben. A rövid távú memóriám akadozik, köd száll az agyamra, emiatt ilyenkor vezetni sem szoktam. Sőt, néha egy mondat megalkotása is a nehezemre esik" - mondja a nő, akinek ügyvezetői állását is fel kellett adnia a gyötrő migrénje miatt. Mint sok érintettnél, a roham nála is gyakran okoz fény-, hang- és szagérzékenységet, emellett elesettséget, hasmenést és lázszerű tüneteket is szokott tapasztalni. "Nincs irigylésre méltó életem" - vallja Rachel, akinek évente körülbelül két teljesen fájdalommentes napja van. Mint mondja, szívesebben szülne évente akár tíz alkalommal is, ha cserébe megszabadulhatnak a jelenleg a mindennapjait meghatározó fejfájástól.  

migrén fejfájás fájdalom hányinger hányás roham
A migrénes roham felér egy kínzással. Fotó: Getty Images

"Kimerült vagyok, mégsem tudok aludni"

Michelle L. Tracy első migrénes rohama 19 éves korában tört rá, ekkor olyan rosszul lett, hogy nem tudott lábra állni, és a hányást is alig bírta abbahagyni. Végül a sürgősségi osztályon kötött ki, ahol az orvosok és nővérek gyógyszerekkel csillapították a fájdalmát és a hányingerét, másnap azonban újra a váróteremben ült, ugyanazokkal a tünetekkel. A most 36 éves Michelle úgy emlékszik, hetente háromszor kereste fel az ügyeletet. Orvosainak hála ma már nem annyira rossz a helyzete, mint annak idején volt, de még mindig napi rendszerességgel tör rá a fejfájás, ez azonban csak az esetek felében jár súlyos kínokkal. Jellemzően a bal halántékánál, a nyakánál és a bal vállában érzi az intenzív fájdalmat. "Ilyenkor erős hányingerem van és sokszor hányok is. Rettentően szédülök és nagyon fáradt vagyok, mégsem tudok aludni. Hihetetlenül érzékeny vagyok a fényre, a hangokra és a szagokra, ami mások számára már nevetségesnek tűnhet" - mondja a nő, akinek a migrénes rohamai idején még a digitális órák és elektronikus eszközök kijelzőjén megjelenő, időt jelző számokat is le kell takarnia, hogy ne világítsanak. A krónikus migrén miatt Michelle-nek le kellett mondania álmai munkájáról, az óvodapedagógusi szakmáról, jelenleg a szüleivel él és szabadúszó íróként dolgozik. "Örülök, hogy van lehetőségem dolgozni, de nem gondoltam volna, hogy a harmincas éveim közepén még a szüleimnél fogok lakni."

"Magam vagyok a fájdalom"

Éppen, hogy leküzdötte az agyhártyagyulladást Eileen Brewer, amikor 5 éves korában átélte első migrénes rohamát. Ezután a fejfájás változó rendszerességgel jelentkezett nála, volt, hogy havonta, máskor csak évente egyszer. Ám mire betöltötte a 15 éves kort, már havi 15 alkalommal volt migrénje. "Afájdalommiatt az iskolából is ki-kimaradtam, néha alig láttam. Amikor mégis bementem, az ottani, villódzó fények rettentően zavarták a szememet" - idéz fel a nő, aki a gimnázium második osztályában több mint 60 napot hiányzott az iskolából a migrénrohamai miatt. Felnőttként a számára összeállított gyógyszeres terápiával sikerült kordában tartani a fejfájását, ám a most 43 éves nő az elmúlt 10 évben alig tudott gyógyszer szedni, mert vagy várandós volt, vagy szoptatott. "Vannak napok, amik igazán gyötrőek, olyankor magam vagyok a fájdalom. Sok éjszakát töltök úgy, hogy a fürdőszoba padlóján alszom, mert afejfájásmiatt a gyomrom sincs rendben" - meséli Eileen, aki hamarosan elválasztja legkisebb babáját, így reméli, hogy újrakezdheti a migrén elleni gyógyszeres kezeléseket.

"Nem voltam ura a testemnek"

"Százszor is szülnék inkább, mint hogy a migrénnel kelljen élnem" - jelenti ki határozottan Carly Kilby, akinek az első rohama 16 évesen jelentkezett. A mai napig élénken emlékszik rá: a középiskolai bál előtt a kertben fotózkodtak, amikor hirtelen rátört a hányás. A nő évekig szedett különféle gyógyszereket a panaszok enyhítése érdekében, több-kevesebb sikerrel, a fájdalom miatti hányingertől ugyanis gyakran kihányta a tablettákat, mielőtt azok hatni kezdtek volna.
A most 39 éves nő fő tünete a fájdalom mellett a hányás, emiatt gyakran kerül a sürgősségire kiszáradással. "Nem szeretek az ügyeletre járni, ezért csak akkor megyek, ha már több mint hat órája tart a hányás." Van, hogy a migrénes fájdalom extrém mértéket ölt, Carly például egyszer azt hitte, hogy agyvérzést kapott. "Nem voltam ura a testemnek. Próbáltam feljutni az emeletre, hogy ránézzek a kisfiamra, de képtelen voltam mozgatni a lábaimat és karjaimat, annyira nehéznek éreztem őket. A beszédem is összemosódott, alig lehetett érteni, mit mondok" - emlékszik vissza. Végül kiderült, hogy ezt is egy migrénes roham okozta. Carly most injekciós kúra keretében kapja a migrén elleni gyógyszereket, emellett botoxinjekciókat is kap rendszeresen, amik a fájdalom súlyosságát nem, de a rohamok gyakoriságát csökkentik valamelyest.


"Muszáj elterelni a figyelmemet a fájdalomról"

Katie M. Golden ugyancsak 5 évesen élte át élete első migrénes rohamát, amit nem sokkal később újabbak követtek, havonta legfeljebb 15 alkalommal tört rá a fejfájás. Fiatal felnőtt korára javult a helyzet, a húszas évei elején havonta egyszer-kétszer volt migrénje, majd egy pár évre elmúlt a fájdalom. Tíz évvel ezelőtt azonban újabb migrénrohamot produkált, ami gyakorlatilag azóta sem múlt el teljesen. "Rám tört az aurás migrén, ami 20-30 percig tartott, majd az utána következő 4-5 órában szinte elviselhetetlenül fájt a fejem. Ez azóta is kisebb-nagyobb intenzitással része a mindennapjaimnak. Hányingerem van, nem bírom a fényt, néha vezetni sem tudok. Előfordul, hogy egy-egy roham a munkahelyemen vagy épp bevásárlás közben tör rám" - meséli. Miután a fájdalom a munkahelyi teljesítményén is kezdett meglátszani, otthagyta az állását és leszázalékoltatta magát. Az állapota miatt a gyermekvállalásról is lemondott. A most 39 éves Katie mindennap fejfájással ébred, de mint mondja, az éjszakái a legrosszabbak. "Nem bírok nyugton lenni, mert akkor elhatalmasodik rajtam a migrén. Muszáj valamit csinálnom, amivel elterelhetem a figyelmemet a fájdalomról" - mondja, és hozzáteszi, ez nem mindig könnyű, mert előfordul, hogy a fejfájás miatt napokig, hetekig, sőt akár hónapokig sem tudja elhagyni a házát.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag