Kérdések és válaszok

A kis unokám két hónapos, már nagyon sok fényképet készítettünk róla, de aggódva vettem észre, hogy a szeme minden képen piros. Ez betegség?

A vakuval készített képeken a pupilla piros felfénylése természetes, egészséges jelenség, az ideghártya pirosas színe villan ilyenkor fel az erős fényben.

A kisfiam (6 hetes) a jobb szemével kicsit kifelé néz. Azt tudom, hogy a szemmozgások ilyenkor még szabadok, viszont ő konstans teszi ezt. Van-e okom aggodalomra, vagy ilyenkor (most kellett volna születnie, valójában már 6 hetes) ez még rendben van?

A babáknak elvileg szabad kancsalítaniuk 6 hónapos korukig. Ennek ellenére, ha egy baba konstans módon kancsalít, mindig kérünk egy rutin szemfenék vizsgálatot, az ideghártya épségének ellenőrzésére. Esetleg valamikor a közeljövőben ezt ejtsék meg. Ezen túl nincsen teendő, ha a kancsalítás 6 hónapos koron túl is felmerül, abban az esetben kell gyerekszemészetileg tovább gondolni.

Kétéves lányomnak jégárpa van az alsó szemhéján. El lehet távolítani? Hogyan?

Igen. Bódításban szoktuk az árpát eltávolítani ebben az életkorban.

41 éves,nagyon világoskék szemű nő vagyok. Reggelente, a TV nézésekor és a számítógép előtt, illetve légkondicionált helyen vagy szélben elkezd erősen könnyezni a szemem. Mit tanácsol, mivel kerülhetném ezt el?

A panaszai arra utalnak, hogy egy kicsit szárazabbak a szemei a kelletnél, a könny mennyisége nem egészen elegendő. Műkönnyet volna érdemes használni, patikában, recept nélkül kaphatóak ezek a készítmények. A cseppszám is attól függ, hogyan érzi magát komfortosan, lehet, hogy egyik nap több másik nap kevesebb cseppre van szüksége.

5 éves fiamnak miért barnás pirosas a szeme alja? Általában akkor szokott nála jelentkezni, ha kezd megbetegedni. Utal ez valamilyen szem- vagy bármilyen más problémára?

Az emberek egy részének minden állapot változását jelzi a szem alatti finom, vékony bőrterületen átsejlő kapilláris érhálózat. Ez nem kóros, alkati adottság - bár a nők tudunk azért szenvedni ettől... Később, ahogyan a kisfiúnak erősödik, vastagodik, férfiasodik a bőre, némiképp szelidül majd a jelenség.

Úszkáló, homályos szálacskák vannak a bal szememben. Eléggé zavarnak a munkám során , mert grafikus vagyok, és sokszor látom őket. Meg lehet ezektől szabadulni? Van valami gyógymód?

Ezek az úszó homályok el nem múlnak, viszont általában ártalmatlanok. Ha villámlátás vagy nem mozgó függönylátás nem kíséri, akkor teendő nincs.

10 éves kisfiamnál azt vettem észre, hogy ha többet ül a számítógép előtt, estére nagyokat pislant a szemével. Azt mondja, nem érez benne semmit, nem viszket. Mitől lehet ez?

Valószínűleg szárad a fiú szeme. Sokat kell pislogni, esetleg műkönnyel vagy műkönnygéllel nedvesíteni a szemeket. A monitor se legyen szemmagasság felett!

Hogyan lehetséges az, hogy a szemben is van anyajegy? Ha gondot okoz, azt honnan állapítják meg, vagy ha már ott van, mindenképpen ki kell műteni?

A szemben azért lehet ugyanúgy anyajegy, mint a test más részein, mert a szemben is vannak pigmentsejtek. Az anyajegyek pigmentsejt-szaporulatok, ilyenformán a szemben is megjelenhetnek. Csak akkor igényelnek ezek az anyajegyek kezelést, ha mozgolódnak, elfajulnak, rosszindulatúvá válnak, ugyanaz vonatkozik rájuk, mint a bőranyajegyekre. Ha jóindulatú képet mutatnak, hosszabb időközönként ellenőrzi őket a kezelőorvos, de más teendő nincsen. Amennyiben egy ilyen anyajegy rosszindulatúvá válik, természetesen operálni kell, de szerencsére ez nagyon ritka állapot.

Nemrégen voltam szemészeten szemem alatt húzódó árpa miatt, és azt mondták, hogy csak kisebb műtéti beavatkozással tudják kivenni. Én eléggé tartok a műtéttől és a műtét után előforduló vérömlenytől. Milyen a műtét folyamata? Nagyon kellemetlen a beavatkozás?

A műtét egyszerű, kb. 10 perces beavatkozás: kis metszést ejtenek, kiürítik a gennyet, és műtét végén nyomókötést helyeznek a szemre. A beavatkozás előtt helyi érzéstelenítést kap a beteg.

Pár hónapja vettem észre, hogy a kisfiam, aki most lesz 5 éves, mintha nem látna jól. Mivel már ismeri az órát, megkérdeztem tőle, hány óra van. Mire ő teljesen közel ment az órához, mert azt mondta, hogy messzebbről nem látja. Emellett sokat is hunyorog. Nagyfokú rövidlátást mutattak ki nála, de csak az egyik szemén: -11,5 dioptriát a jobb szemén, -1-et a bal szemén. A doktornő szerint nem is használja a rosszabbik szemét. Lehetséges, hogy nem is fogja tudni használni? Talán maradandóan tompalátása van, későn mentünk?

A két szem közötti nagy dioptria különbség valóban hajlamosít tompalátásra. Ez az egyik olyan állapot, ami a szülők számára a legjobb indulat mellett sem felismerhető, csak abban az esetben válik nyilvánvalóvá - ahogyan önöknél is történt -, ha a jobbik oldalon is megjelenik egy enyhe dioptria hiba, és már ez az oldal nem tudja észrevétlenül korrigálni a problémát. Az ilyen problémák megelőzésére volna a gyermekszemészeti szűrés, ami azonban nem kötelező, a gyermekorvosokban sokféle kép él erről, és vagy felhívják a szülő figyelmét, vagy nem. Ha kisgyermekről van szó, ilyenkor mindenképpen bele kell fogni a tompalátás elleni kezelésbe, mert a látórendszer még fejlődésben van, és ha 100 százalékos eredményt nem is lehet elérni a rosszabbik szem fejlesztésével, minden apró lépés számít.

Cikkek